Şeful Executivului a dorit să dezmintă astfel o serie de informaţii pe această temă.
‘În primul rând, că tăiem banii de la Centrul Naţional al Cinematografiei, din care se fac filme româneşti. Nu este adevărat, nu tăiem niciun ban de acolo, pentru toţi cineaştii români rămâne exact acelaşi buget. Doi – se păstrează la nivel central patru sau cinci cinematografe mari (…) pentru a fi folosite pentru evenimente de lansare a filmelor româneşti. Trei – restul clădirilor, că nu mai există cinematografe, există clădiri, cam toate în paragină, care într-adevăr sunt administrate de nişte oameni de aici, de la Bucureşti, da, toate trec la primării, cu obligaţia de a se păstra destinaţia, având în vedere următorul lucru – că nemaifiind ale primăriilor, pot să acceseze fonduri europene pentru a le repara şi pentru le repune în funcţiune. Ele sunt închise acuma, sunt închise de mult timp. (…) Deci, care-i problema? De ce trebuie Guvernul să fie proprietar de cinematografe? Avem patru cinematografe la nivel naţional pe care le folosim doar pentru politica de promovare, lansări, a filmelor româneşti. Dar de ce trebuie să fie Guvernul proprietar de cinematografe? N-am auzit un alt guvern din lume proprietar de cinematografe‘, a afirmat premierul Ponta.
În ceea ce priveşte lansarea filmelor, Victor Ponta a arătat că ‘este un gen de sprijin permis de Comisia Europeană pentru producţia naţională’.
‘La fel, toţi banii alocaţi şi până acum CNC rămân acolo. Restul, însă, clădiri închise şi aflate în stadiu avansat de degradare, sunt ale primăriilor cu obligaţia de a le păstra ca centre de cultură şi, fiind alte lor, pot să în felul ăsta acceseze fonduri europene. Dacă nu erau proprietari, nu aveau voie să le acceseze’, a adăugat Ponta.
VEZI SI:
Spune ce loc alegi la cinema şi vei afla ce personalitate ai