„Ebola face ravagii îngrozitoare în Africa de Vest, dar oricând poate lovi şi alte societăţi. Am discutat cu medicul Arafat, am văzut exact care sunt facilităţile pe care fiecare ţară trebuie să le aibă la dispoziţie, dacă apare vreun caz izolat sau semnalăm undeva la aeroport o problemă. La rectificarea de săptămâna viitoare alocăm toţi banii necesari ca România să aibă unităţile medicale de intervenţie. Nu vreau să sperii pe nimeni, nu e vorba de epidemie, dar dacă avem un caz, dacă avem două cazuri, trebuie să avem echipamentele cele mai moderne de depistare şi după aceea de izolare a celor posibili afectaţi de o asemenea boală”, a spus premierul Victor Ponta, miercuri, la Antena 3, într-o ediţie specială realizată la New York.
Peste 20.000 de persoane vor fi infectate cu virusul Ebola până la începutul lunii noiembrie dacă nu se iau măsuri de întărire a controlului epidemiei din Africa occidentală, a avertizat marţi Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), într-un studiu apărut în revista New England Journal of Medicine şi reluat de AFP.
‘Presupunând că nu se înregistrează nicio schimbare la nivelul măsurilor de control a epidemiei, la începutul lunii noiembrie vor fi 9.939 de cazuri în Liberia, 5.935 în Guineea şi 5.063 în Sierra Leone, arată experţii în studiu. ‘Fără o îmbunătăţire semnificativă a măsurilor, în următoarele luni vor exista nu sute de cazuri şi de morţi pe săptămână, ci mii’, avertizează ei, subliniind că rata mortalităţii în rândul persoanelor afectate de virus se ridică la 70,8%.
Dacă nu se face nimic, Ebola riscă să se prelungească în regiune câţiva ani şi să devină ‘endemică’, potrivit experţilor. Conform celui mai recent bilanţ al OMS, publicat luni, epidemia de Ebola s-a soldat cu peste 2.800 de morţi în Africa occidentală de la începutul anului, cele mai afectate ţări fiind Liberia, Guineea şi Sierra Leone.