Victor Ponta i-a scris preşedintelui CCR, Augustin Zegrean, că, prin adresa nr.5305 trimisă la data de 3 august 2012, Curtea a solicitat Guvernului „să dispună măsurile necesare pentru actualizarea listelor electorale permanente la data de 29 iulie 2012 şi să transmită Curţii Constituţionale numărul persoanelor înscrise în listele electorale permanente„.
Ulterior, precizează Ponta, CCR a revenit cu adresa nr.5306, din 6 august 2012, motivată de „interpretările diferite apărute în mass-media”, în care se susţine că „prin adresa nr.5305 din 3 august 2012, Plenul Curţii Constitţtionale a solicitat Guvernului listele electorale permanente, actualizate conform dispozitiilor art.17 alin. (2) din Legea nr.3/2000 privind organizarea şi desfăşurarea referendumului, liste în baza cărora s-a desfăşurat referendumul din 29 iulie 2012 „.
„Simpla lecturare a celor două adrese relevă faptul că cele două texte conţin solicitări diferite”, îi scrie Ponta lui Zegrean.
Ponta precizează că, în urma primei adrese, Executivul „trebuie să dispună măsuri pentru actualizarea listelor electorale permanente” şi să transmită CCR „numărul persoanelor ce trebuiau înscrise în acestea la data de 29 iulie 2012, pentru a se putea stabili de către CCR dacă „referendumul naţional pentru demiterea Preşedintelui României din 29 iulie 2012 este valabil în conformitate cu dispoziţiile art.17 alin. (2) din Legea nr.3/2000 privind organizarea şi desfăşurarea referendumului” .
„În cea de-a doua adresă, nr.5306, textul prin care susţineţi că aduceţi clarificări se referă la liste în baza cărora s-a desfăşurat referendumul din 29 iulie 2012. Ori, listele în baza cărora s-a desfăşurat referendumul din 29 iulie 2012, în conformitate cu dispoziţiile legale, sunt depuse centralizat la Biroul Electoral Central, care ulterior le transmite Autorităţii Electorale Permanente, în vederea depistării eventualelor voturi multiple”, mai scrie Ponta.
„În acest caz, precizarea din adresa nr.5306 este menită să creeze o confuzie din cauza faptului că obiectul solicitării dumneavoastră, adica listele electorale permanente, nu se află în posesia Guvernului sau a unei instituţii din subordinea sa„, adaugă Ponta.
Ponta precizează că Executivul a aprobat, la data de 7 august 2012, un Memorandum privind măsurile necesare pentru actualizarea listelor electorale permanente la data de 29 iulie 20 12 şi transmiterea către Curtea Constituţională a numărului persoanelor înscrise în listele electorale permanente.
„La această dată, instituţiile cu atribuţii în domeniu aduc la îndeplinire (…) sarcinile prevăzute în memorandum, astfel încât, la data 31 august 2012, Guvenul să vă comunice numărul solicitat de dumneavoastră al persoanelor ce trebuiau înscrise în listele electorale permanente la data de 29 iulie 2012″, conchide Ponta.
Membrii Curţii Constituţionale au fost convocaţi în şedinţă de către preşedintele Augustin Zegrean pentru marţi, de la ora 10.00, pentru a soluţiona disputa legată de erata pe care CCR a trimis-o Monitorului Oficial în legătură cu validarea rezultatelor referendumului.
Procurorii au ridicat, luni, mai multe documente de la Autoritatea Electorală Permanentă, de la Direcţia pentru Evidenţa Persoanelor şi Administrarea Bazelor de Date, de la Biroul Electoral Central, de la Autoritatea Naţională pentru Cetăţenie, de la Direcţia Generală de Paşapoarte şi de la Curtea Constituţională. Cu ajutorul documentelor ridicate, procurorii vor să vadă care este numărul exact al persoanelor care aveau drept de vot la referendumul din 29 iulie.