Cele mai importante dintre aceste companii sunt principalii jucatori de pe piata energetica, respectiv primele 3 nume de pe aceasta piata – Chevron, Exxon si General Electric. Acest gen de contacte inseamna posibilitatea conectarii mult mai puternice a Romaniei cu Statele Unite, prin intermediul politicii energetice – fapt ce ar avea un ecou extrem de important, economic si geopolitic, pentru intreaga regiune.
Daca va reusi sa se intalneasca intr-adevar cu sefii gigantilor din economia americana, Ponta ar putea inregistra un succes important, contactele de acest tip avand de obicei rezultate imediate si cat se poate de concrete si materializandu-se in proiecte de investitii. Aici ar interveni o deosebire fata de presedintele Basescu, care in 2011 nu a reusit sa aiba contacte la nivelul sau de reprezentare, nefiind primit atunci de presedintele Obama si nevoit sa se multumeasca doar cu un schimb de amabilitati cu vicepresedintele Biden.
Intr-un stil pragmatic pe care pare ca incearca sa si-l consacre, Victor Ponta este primul sef de guvern roman care abordeaza o asemenea vizita avand ca unic obiectiv maximizarea avantajelor economice pe care le poate obtine pentru Romania si mai putin intrevederile politice care sunt mai degraba utile pentru prestigiu sau imagine. Pe scurt, cauta investitori, care sa aduca in Romania bani si locuri de munca. Exact ce scrie in fisa postului de premier. De altfel, de la inceput, pregatirea vizitei a fost construita pornind de la miza sa eminamente economica, Ponta refuzand sa-si umple agenda cu intalniri de forma, participari la seminarii sau dezbateri, asa cum ne-au obisnuit alti oficiali romani in SUA.
Din pragmatism, el a cerut ca intregul program sa fie axat pe intalniri economice, excluzand „oportunitatile” goale de a se poza cu diverse personalitati.
Trebuie amintit ca nu e prima data cand Ponta gandeste pragmatic relatia Romania – SUA: el a inchis si capitolul achizitiei de avioane F-16 de catre Romania, dovedind ca stie cum sa se miste in relatia cu partenerii americani, motiv pentru care dialogul cu acestia poate fi direct si axat pe rezultate. Ia rezultatele nu pot fi decat investitii americane in Romania si protectie fata de provocarile tot mai complicate in contextul geopolitic actual.
Beneficiile economice sunt puse in mod evident pe primul plan, in detrimentul unui iluzoriu beneficiu politic (oricum lipsit de finalitate, greu de cuantificat sau de valorificat in acest moment) sau al celui de imagine personala. Nu trebuie sa uitam ca Ponta nu merge totusi in SUA in postura de viitor candidat la presedintie, ca sa aiba nevoie de fotografii de campanie.