Fostul premier Victor Ponta a distribuit pe pagina sa de Facebook o analiză DW în care se arată că există o prăpastie foarte mare între popoare şi decidenţi, iar aceştia din urmă se transformă în „sistemul” care ne supraveghează.
„O veste buna si una rea – vestea buna e ca se intampla si in alte tari decat Romania ( asa cum credeam noi) / vestea rea e ca acest sistem al puterilor nealese, nedemocratice, nepopulare si neligitime in in tara noastra este deja la apogeu si pare sa nu se mai impiedice de absolut nimic!!!
Poate de votul oamenilor din Decembrie? O sa avem din nou curajul din Decembrie ’89? O sa vedem in curand”, conchide Ponta.
”Cu cât construcția europeană avansează, cu atât resorturile vieții politice democratice sunt mai tare falsificate. Căci acestea rezidă într-un schimb moral dintre popor și guvernanți: poporul le acordă încrederea sa, iar aceștia caută să o răsplătească printr-o guvernare justă, prudentă și onorabilă. Dar atunci când între popor și guvern se interpune referința europeană, mandatul reprezentativ face loc unui mandat ideologic. Clasa politică nu mai este răspunzătoare în fața alegătorilor, ci în fața ideii de criterii europene.” În consecință, mai spune Pierre Manent, ”guvernele noastre nu ne guvernează, ci ne supraveghează” – subliniază profesorul de științe politice Pierre Manent, citat de DW.