Ponta: Sper că Parlamentul va revota abrogarea articolului 276 din Codul Penal

Premierul Victor Ponta a declarat, marți, în conferința de presă susținută la finalul întrevederii pe care a avut-o cu omologul său albanez, Edi Rama, că președintele Traian Băsescu a greșit trimițând spre reexaminare legea care dezincriminează presa pentru comentariile la adresa justiției.
Romania TV
18 mart. 2014, 19:38
Ponta: Sper că Parlamentul va revota abrogarea articolului 276 din Codul Penal

„Nu știu dacă în Albania între președinte și primul-ministru lucrurile merg mai bine decât în România, însă vreau să exprim o opinie foarte clară legată de acest lucru din România. Este vorba despre un articol din Codul penal care sancționează în special mass-media care comentează decizii ale instanțelor judecătorești. Tocmai spuneam că putem oferi un model Albaniei de ceea ce înseamnă libertățile în UE și mai ales libertatea presei. Așa încât, eu cred că Parlamentul a decis bine să nu incrimineze ca infracțiune ceea ce se discută în presă și sper ca această prevedere legală să fie revotată de Parlament să intre în vigoare”, a declarat premierul.

Victor Ponta a adăugat că acest lucru trebuie să se întâmple „mai ales că apar tot felul de situații pe care nimeni nu și le dorește”.

„Ieri (luni — n.r.) justiția a pronunțat o decizie, Înalta Curte, care a fost extrem de criticată tocmai de presa domnului Băsescu. Și eu nu aș vrea ca aceasta să fie incriminată în mod penal. Dimpotrivă, cred că libertatea presei trebuie să funcționeze și când e criticată justiția.(…) Oamenii politici, și eu am această obligație de a nu comenta niciodată deciziile justiției și am înțeles-o, dar presa trebuie să fie liberă, așa încât cred că președintele a greșit când a retrimis proiectul de lege la Parlament”, a mai declarat premierul român.

Adresându-se omologului său albanez, Ponta i-a transmis acestuia că-i va explica situația și și-a exprimat speranța că Edi Rama îi împărtășește sprijinul pentru libertatea presei.

Președintele Traian Băsescu a trimis, marți, spre reexaminare legea pentru abrogarea articolului 276 din legea nr. 286/2009 privind Codul Penal, prin care se abrogă infracțiunea de „presiuni asupra justiției”.

Potrivit sursei citate, articolul 276 din legea menționată prevede că „fapta persoanei care, pe durata unei proceduri judiciare în curs, face declarații publice nereale referitoare la săvârșirea de către judecător sau de organele de urmărire penală a unei infracțiuni sau a unei abateri disciplinare grave legată de instrumentarea respectivei cauze, în scopul de a influența sau intimida, se pedepsește cu închisoarea de la 3 luni la un an sau cu amendă”.

În motivarea reexaminării se arată că introducerea acestei infracțiuni în Codul Penal a avut, potrivit expunerii de motive din legea 286/2009 „drept principală rațiune asigurarea și protejarea imparțialității și libertății judecătorilor și organelor de urmărire penala în exercitarea atribuțiilor judiciare conferite de lege față de încercările de intimidare sau influențare a acestora”.

Spynews
Guess Who, prins cu substanțe interzise, în toaletă la Untold! Artistul, implicat într-un nou scandal
Bzi.ro
Fiica Andreei Esca a făcut furori pe plajă! Alexia Eram a venit să se împace cu Mario Fresh
Fanatik.ro
Ce conține, de fapt, iaurtul cremos de la Muller. E printre cele mai bune de pe piață, însă nu mulți români se uită și pe etichetă
Capital.ro
Bani în plus pentru românii cu cont la bancă. BNR a impus limită. Valabil în august 2024
Playtech.ro
ȘOC! Florin Piersic NU mai arată cum îl știai! A ajuns de nerecunoscut ACUM, AVEM imaginile
DailyBusiness
Lista oficială a premiilor obținute de „team România”
Adevarul
Operațiunea de la Kursk, șansa ucrainenilor să încercuiască forțele ruse din Donbas. General român: „Cea mai bună apărare e ofensiva”
Spynews
Meteorologii, anunț de ultimă oră! Cod galben de ploi și vijelii în 16 județe din România. Care sunt zonele vizate / FOTO
Spynews
Costel Biju vrea să ia fetița pe care o are cu amanta de lângă mamă, la 5 ani după ce s-a aflat că are un alt copil. De ce o acuză pe Florentina Ioniță de neglijență
Evz.ro
Blestemul Prințesei Kate: Ce nu are voie să uite niciodată William
Ego.ro
Imagini incendiare cu concurenta de la Insula Iubirii care i-a furat iubitul celei mai bune prietene FOTO
Prosport.ro
FOTO. Ea l-a înnebunit pe Gigi Becali. Soțul ei s-a dus la Palat și l-a șocat pe miliardar
wowbiz.ro
Florin Piersic, apariție șoc! Cum a ajuns să arate? Problemele de sănătate l-au transformat complet
Cancan.ro
Florin Piersic, TRANSFIGURAT total de problemele de sănătate... Actorul parcă s-a „topit” pe picioare, abia îl mai recunoști
Playsport.ro
IMAGINI BOMBĂ! Cum au fost surprinși Ianis și Elena Hagi în luna de miere! Au apărut imaginile
kanald.ro
Cod galben de caniculă duminică și luni în România! În ce zone se vor resimți temperaturi de până la 38 de grade Celsius
Capital.ro
Statul român te despăgubește pe loc! Nimeni nu va fi trecut cu vederea
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Fosta cumnată a lui Ilie Năstase arată senzațional la 43 de ani!
stirilekanald.ro
Șocant ce a scris în biletul de adio Daniel, polițistul de 28 de ani care s-a împușcat în cap! S-a aflat ce durere îi apăsa sufletul
substantial.ro
Kamala Harris Promite Eliminarea Taxelor pe Bacșișuri, în Efortul de a Câștiga Voturile Lucrătorilor din Servicii
MediaFlux
Daniel Baciu, șeful Casei de Pensii, promite și pensii duble după recalculare: „Pot crește și cu 100%”
Shtiu.ro
Care este țara europeană cu cei mai mulți țigani? Nu, nu e România!