„Sprijinirea Republicii Moldova a fost și rămâne unul dintre obiectivele prioritare ale politicii noastre externe. Și va rămâne un obiectiv foarte important și pentru 2015, an în care trebuie să consolidăm sprijinul pe care l-am acordat țării vecine. Am considerat că este important ca în această relație să trecem dincolo de simpla retorică și să construim un parteneriat bazat pe realizări și pe sprijin în vederea realizării destinului european al Chișinăului. Mult timp, de ambele părți, retorica a părut mai importantă. Astăzi, în foarte scurt timp, avem și rezultatele care să întărească legătura specială care există între cele două țări și două societăți„, a afirmat premierul Victor Ponta, potrivit Agerpres.
Ponta reamintește că alături de premierul moldovean în exercițiu Iurie Leancă a reușit implementarea mai multor proiecte bilaterale și reafirmă faptul că „revenirea acestuia în fruntea Executivului de la Chișinău este o oportunitate care nu trebuie ratată”.
„Victoria forțelor pro-europene în alegerile parlamentare din Republica Moldova reprezintă un semnal favorabil și o șansă pentru succesul proiectului de integrare. Chișinăul poate conta în continuare pe sprijinul României! Sunt bucuros că proiecte importante au putut fi realizate într-o perioadă foarte scurtă de timp. Finalizarea gazoductului Iași-Ungheni, extinderea sistemului SMURD în Republica Moldova, creșterea numărului de burse de studiu acordate studenților și elevilor, oferirea de microbuze școlare și autoturisme Dacia Duster pentru autoritățile locale din Republica Moldova, sprijinirea reabilitării școlilor și grădinițelor din țara vecină, colaborarea din zona educației, culturii, sănătății, energiei — acestea sunt numai câteva dintre proiectele finalizate în ultimii ani„, afirmă premierul.
Victor Ponta adaugă că în 2015 „acest sprijin trebuie și poate să fie consolidat, dar pentru aceasta avem nevoie de continuitate în relația cu Guvernul de la Chișinău”.
„Fiindcă toate realizările despre care vorbesc nu ar fi fost posibile dacă în fruntea Guvernului de la Chișinău nu s-ar fi aflat un partener onest, un om deschis și un politician atașat viitorului european al Republicii Moldova, precum Iurie Leancă. O foarte mare parte din succesul acestor proiecte se datorează deschiderii și experienței sale. Reconfirmarea unui mandat încununat nu numai de performanțe interne, ci și de rezultate obținute în procesul de integrare europeană m-ar bucura și ar reprezenta o garanție pentru continuarea bunelor relații dintre statele noastre, precum și o consolidare a sprijinului pe care România îl acordă Republicii Moldova„, conchide premierul.
Cabinetul de miniștri din Republica Moldova și-a anunțat demisia pe 10 decembrie, în cadrul ședinței de guvern, în contextul validării de către Curtea Constituțională a rezultatelor alegerilor parlamentare din 30 noiembrie, potrivit Moldpres.
Cererea de demisie a guvernului va fi prezentată spre examinare Parlamentului, care urmează să se întrunească în ședință plenară până la 30 decembrie. Până la depunerea jurământului de către membrii noului executiv, guvernul în exercițiu va îndeplini doar funcțiile de administrare a treburilor publice.
Potrivit Constituției Republicii Moldova, guvernul își exercită mandatul până la data validării alegerilor pentru un nou Parlament.
CITEŞTE ŞI: Victor Ponta, pe Facebook: URA care m-a înconjurat înainte şi după 16 noiembrie a fost înlocuită de bun-simţ