Victor Ponta a anunțat că, dacă va fi ales președinte, va opri exporturile de cereale ucrainene prin portul Constanța, o măsură destinată să protejeze fermierii români. Această decizie ar urma să fie implementată pentru a sprijini agricultura locală, în contextul în care România se confruntă cu o competiție acerbă din partea produselor ucrainene.
În ultimii trei ani, România a ajutat la exportarea a circa 29 milioane de tone de grâne ucrainene prin portul Constanța, devenind principala rută alternativă de export pentru Ucraina.
„A existat o politică de a favoriza cerealele ucrainene în ce privește accesul la instalațiile portuare în ultimii ani, în detrimentul cerealelor românești, și fermierii români au foarte afectați din această cauză”, a spus Ponta în interviu acordat agenției de presă Reuters.
Victor Ponta a afirmat că ar menține însă alte măsuri, deja în vigoare, în sprijinul Ucrainei, precum: tranzitul de arme și instruirea piloților ucraineni.
Anularea alegerilor din decembrie a plasat România în centrul unei dispute între Uniunea Europeană și administrația americană a președintelui Donald Trump cu privire la libertatea de exprimare și reprimarea oponenților politici.
Ponta, care a demisionat din funcția de prim-ministru în 2015, a declarat că sprijină ceea ce el numește „schimbarea radicală ce are loc în SUA”.
“Trebuie doar să fim pragmatici și să înțelegem că la Washington lucrurile s-au schimbat fundamental și (…) că putem avea o relație bazată pe diferite criterii: pragmatism, interes comun și colaborare militară”, a explicat Victor Ponta.
“Slavă Domnului că joc golf și slavă Domnului că nu îl bat pe președintele Trump la joc. El mă bate pe mine, cu greu, dar mă bate”, a afirmat el.
Victor Ponta a anunțat că, dacă va ajunge la putere, va susține creșterea cheltuielilor de apărare ale României la mai mult de 3% din PIB până în 2026, față de 2,5% cât sunt prevăzute pentru acest an.
Fostul premier a mai spus că abordarea sa „România pe primul loc”, în UE și NATO, s-ar axa pe susținerea aderării Republicii Moldova și a Balcanilor de Vest la UE, precum și pe parteneriatul strategic cu Polonia și Turcia, principala putere militară în Marea Neagră.
“Cred că România poate susține Republica Moldova în caz de agresiune. Realist vorbind, România nu poate susține o altă țară, fie ea Ucraina sau o alta. Dar are capacitatea de face asta pentru Republica Moldova”, a mai declarat Victor Ponta pentru Reuters.
Candidatul prezidențial a spus, de asemenea, că nu sprijină introducerea uniunilor civile pentru cuplurile de același sex.
România va organiza din nou alegeri prezidențiale în luna mai, după ce scrutinul din decembrie a fost anulat din cauza acuzațiilor de ingerință rusească, acuzații pe care Moscova le respinge. Agențiile de presă subliniază că rolul Bucureștiului în NATO și UE, precum și sprijinul acordat Ucrainei, sunt subiectele principale aflate în centrul dezbaterii politice.
Victor Ponta (52 de ani), fost prim-ministru cu orientări de stânga, dar ale cărui politici s-au transformat într-o direcție ultranaționalistă, ar putea ajunge în turul al doilea al alegerilor, conform sondajelor, potrivit agenției Reuters. El ar urma să se confrunte în respectiva rundă cu George Simion, liderul opoziției de dreapta extremă.