„Situaţia este foarte clară, nu facem pronosticuri. Ne lipsesc 15 voturi. Trebuie sa strângem 231 de voturi. Acum suntem 216, cu tot cu cei veniţi, ne lipsesc 15 voturi. Nu ajung voturile noastre”, a spus Ponta.
El a menţionat însă că demersul opoziţiei de a iniţia moţiunea de cenzură era necesar, pentru a sancţiona unele abuzuri ale puterii, cum ar fi situaţia de la UMF Târgu Mureş, precum şi problemele legate de privatizări.
Ponta a spus că mulţi dintre parlamentarii puterii critică, în terioriu, măsurile Guvernului, dar nu au curaj, la Bucureşti, să susţină demersul USL legat de moţiunea de cenzură.
Întrebat dacă este de părere că vor mai exista „scurgeri” de parlamentari de la putere către USL, Ponta a spus că nu se bazează pe aşa ceva şi că nu încurajează fenomenul.
USL va depune, miercuri după-amiază, moţiunea de cenzură împotriva Cabinetului Ungureanu, a anunţat, marţi, preşedintele PSD, Victor Ponta.
Ponta a mai declarat, marţi, că USL va depune moţiunea de cenzură cu minimum de semnături cerut de lege, respectiv 116, pentru a putea depune, eventual după 10 iunie, o altă moţiune de cenzură, în cazul în care prima nu va trece.
„Conform Constituţiei, pentru a depune o moţiune de cenzură, ai nevoie un sfert din numărul deputaţilor şi senatorilor. Nu ai voie, acelaşi deputat sau senator, să semnezi decât una pe sesiune. Decizia noastră de tactică politică este de a depune moţiunea de cenzură cu numărul minim cerut, 116, pentru ca, eventual după 10 iunie, într-o nouă formulă politică, în care probabil domnul Ungureanu va prelua o parte din PDL, să putem să depunem o a doua moţiune de cenzură, dacă nu trece asta. După 10 iunie, pentru că sesiunea se termină pe 30 iunie”, a spus Ponta.
Conform articolului 113 din Constituţie, Camera Deputaţilor şi Senatul, în şedinţă comună, pot retrage încrederea acordată Guvernului prin adoptarea unei moţiuni de cenzură, cu votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor.
Moţiunea de cenzură poate fi iniţiată de cel puţin o pătrime din numărul total al deputaţilor şi senatorilor şi se comunică Guvernului la data depunerii. Moţiunea de cenzură se dezbate după 3 zile de la data când a fost prezentată în şedinţa comună a celor două Camere.
Dacă moţiunea de cenzură a fost respinsă, deputaţii şi senatorii care au semnat-o nu mai pot iniţia, în aceeaşi sesiune, o nouă moţiune de cenzură, cu excepţia cazului în care Guvernul îşi angajează răspunderea, mai prevede legea fundamentală.