Ponta a argumentat că hotărârile Parlamentului sunt de două tipuri: unul prin care sunt reglementate chestiuni de funcţionarea internă a Parlamentului şi celălalt care pot viza valori şi principii constituţionale. În primul tip, s-ar încadra hotărârile prin care au fost revocaţi preşedinţii Camerelor, acest gen de hotărâri neputând fi supus controlului de constituţionalitate.
„Când este vorba de decizii interne ale Parlamentului, sesizările nu sunt admisibile, dar pot fi admisibile când este vorba de hotărâri ce afectează drepturi fundamentale şi valori şi principii constituţionale”, a declarat Victor Ponta. El a afirmat că punerea în acord a legislaţiei cu decizia CCR se poate face doar prin modificarea Regulamentului şedinţelor comune, nu şi prin renunţarea la ordonanţa de urgenţă prin care a fost modificată Legea de organizare şi funcţionare a Curţii Constituţionale.
Magistraţii Curţii Constituţionale au decis că este neconstituţională modificarea Legii de organizare şi funcţionare a CCR, modificare prin care hotărârile Parlamentului nu mai puteau fi supuse controlului de neconstituţionalitate. Obiecţia de neconstituţionalitate a fost formulată de un număr de 67 de deputaţi aparţinând grupului PDL.
„În urma deliberărilor, Curtea Constituţională, cu majoritate de voturi, a admis sesizarea de neconstituţionalitate şi a constatat că soluţia legislativă care exclude de la controlul de constituţionalitate hotărârile Parlamentului care afectează valori şi principii constituţionale este neconstituţională”, se arată într-un comunicat al Curţii.
Decizia urmează să fie publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I. Decizia este definitivă şi general obligatorie şi se comunică Preşedintelui României, preşedinţilor celor două Camere ale Parlamentului şi primului-ministru.
Plenul Senatului a adoptat, pe 25 iunie, proiectul de lege prin care Curtea Constituţională nu se mai poate pronunţa asupra constituţionalităţii hotărârilor Parlamentului. În acest fel, o eventuală hotărâre a Parlamentului privind suspendarea preşedintelui ţării nu mai poate fi atacată la CCR.
Senatorii au adoptat cu 70 de voturi „pentru”, patru abţineri şi 18 voturi „împotrivă”, proiectul de lege care scoate hotărârile Parlamentului de sub controlul Curţii Constituţionale. Legea a fost dezbătută de Senat în calitate de Cameră decizională.
Proiectul de lege a fost iniţiat de către senatorul Georgică Severin (PSD) şi deputatul Cornel Pieptea (PNL). Cei doi propun eliminarea hotărârilor fiecărei Camere în parte şi hotărârilor Parlamentului din lista documentelor care pot fi supuse examenului de constituţionalitate al CCR.