„Am luat act şi ştiam de decizia UDMR, le respect decizia de a nu mai face parte din structura guvernamentală, însă sunt multe proiecte comune pe care trebuie să le continuăm chiar dacă nu mai vor fi reprezentaţi cu miniştri sau secretari de stat şi, în ceea ce mă priveşte, voi considera întotdeauna că este în interesul Românei ca minorităţile, minoritatea maghiară, în primul rând, şi toate celelalte minorităţi, să aibă o voce puternică, să aibă proiecte pe care Guvernul, Parlamentul, autorităţile locale să le implementeze”, a spus Ponta, la finalul şedinţei conducerii PSD.
Întrebat dacă se teme că în urma ieşirii UDMR din coaliţie PSD va pierde guvernarea, Ponta a afirmat că legitim ar fi ca USL să guverneze până la finalul mandatului.
„Eu cred că noi trebuie să ne facem datoria la guvernare o zi, o lună sau doi ani, până la sfârşitul lui 2016. Cred că legitim ar fi să guvernăm până la final, pentru că aşa am primit mandatul, dar guvernarea se păstrează în Parlament. În acest moment, eu văd o majoritate care va funcţiona, nu pot să exclud ca la un moment dat să se întâmple ceva, dar pot să îmi doresc un singur lucru: oricine va veni după Guvernul pe care eu îl conduc, fie că vine cineva de la noi, de la USL, fie că vine de la ACL, fie că vine în februarie sau la sfârşitul lui 2016, aş vrea să fie pregătit pentru că guvernarea ţării e un lucru mult mai complicat decât câştigarea unor alegeri, iar România acum nu mai este o ţară în criză, România acum este o ţară care a ieşit din criză şi care trebuie să fie capabilă să-şi gestioneze potenţialul economic de dezvoltare, de creare de locuri de muncă. Într-o regiune extrem de tulburată, România trebuie să fie stabilă”, a punctat premierul.
Uniunea Democrată Maghiară din România (UDMR) a decis să iasă de la guvernare.
„Am înţeles mesajul electoratului nostru: trebuie să ne întoarcem mai mult către alegătorii noştri, către maghiarii din România care ne-au susţinut în momentele grele, dificile, în special când am intrat în coaliţia de guvenare.
Am făcut un calcul şi am constatat că şi fără noi Guvernul Ponta are majoritate. Stabilitatea politică nu depinde de participarea noastră la guvernare. Nu vrem să creăm instabilitate, să dăm jos guverne, nu există nicio astfel de intenţie de a da un vot negativ Guvernului, care şi fără noi poate funcţiona„, a spus Kelemen Hunor, după o şedinţă a Consiliului Permanent al formaţiunii, de la Cluj, care a durat peste cinci ore.
Liderul UDMR a adăugat însă că decizia de joi nu este finală, aceasta fiind recomandarea membrilor Consiliului Permanent pentru Consiliul Reprezentanţilor Unionali, care va avea loc la data de 13 decembrie.
„Recomandarea Consiliului Permanent pentru Consiliul Reprezentanţilor Unionali care va avea loc pe 13 decembrie este continuarea a ceea ce ştim foarte clar că este de făcut. Ne întoarcem şi ne ocupăm de comunitatea noastră, în Parlament vom susţine toate demersurile pentru susţinerea comunităţii noastre”, a precizat Hunor.
Astfel, decizia finală privind ieşirea de la guvernare a UDMR va fi luată la data de 13 decembrie în şedinţa Consiliului Reprezentanţilor Unionali (CRU) al UDMR.
CITEŞTE ŞI Rozalia Biro: Majoritatea liderilor din UDMR preferă ca Uniunea să rămână la guvernare
Anterior, liderul UDMR, Kelemen Hunor, declarase că se va face o analiză şi, „dacă guvernarea nu este pentru oameni”, atunci „nu are rost” ca Uniunea să stea la guvernare.
Un vot de reconfirmare a sprijinului pentru Guvernul Ponta în Parlament nu ar trebui însă să întâmpine probleme, chiar dacă UDMR iese din coaliţia de guvernare.
Potrivit unui studiu INFOPOLITIOC, coaliţia noii USL (PSD, PC, PLR şi UNPR) are suficient sprijin singură pentru a guverna, chiar dacă ar pierde sprijinul UDMR, al minorităţilor şi al celor din PPDD.