Ponta: Sunt convins că în 2018, la 100 de ani de la Marea Unire, vom fi uniţi şi cu infrastructura

Premierul Victor Ponta a declarat vineri, în timpul vizitei pe care a făcut-o pe şantierul Autostrăzii Transilvania, că până în 2018, când România sărbătoreşte o sută de ani de la Marea Unire, cele trei regiuni istorice vor fi legate între ele şi din punct de vedere al infrastructurii, aşa cum ar fi trebuit să se întâmple de multă vreme, transmite Agerpres.
Filip Stan
12 sept. 2014, 13:50
Ponta: Sunt convins că în 2018, la 100 de ani de la Marea Unire, vom fi uniţi şi cu infrastructura

Premierul a dat informaţii atât despre stadiul lucrărilor la Autostrada Transilvania, dar a vorbit şi despre celelalte proiectele majore de infrastructură din România, atât începute, cât şi cele care ar trebui făcute în viitor.

‘Suntem în fază avansată şi cu proiectul finanţat tot din fonduri europene 2007-2013 de la Câmpia Turzii la Ogra şi mai departe spre Târgu Mureş. Ardealul va avea cea mai importantă reţea de autostrăzi şi sigur că toate au valoare dacă reuşim să facem şi Comarnic – Braşov şi mai departe Sibiu-Piteşti şi Târgu Mureş – Iaşi, pentru ca la 100 de ani, îi spuneam prea Sfinţiei Sale (n. red. – mitropolitul Clujului, Andrei Andreicuţ, prezent şi el la eveniment), că ne trebuie 100 de ani de când ne-am unit ca să ne unim şi cu infrastructura. Ar fi trebuit cu siguranţă să fie gata de mai mult timp şi nu zic de doi ani sau de cinci, zic că de 10, 20, sau 30 de ani, dar important este că în 2018 când aniversăm 100 de ani de la Unire, sunt convins că putem să fim şi uniţi ca infrastructură’, a declarat Victor Ponta.

Premierul a amintit de faptul că prin repornirea lucrărilor la Autostrada Transilvania – proiect demarat în urmă cu zece ani şi care de-a lungul timpului a fost de mai multe ori blocat – se realizează o promisiune făcută locuitorilor din această regiune şi românilor în general, care îşi doresc drumuri sigure, rapide, pe care să poată circula cât mai ieftin şi care să poată contribui la dezvoltarea economică.

Victor Ponta a explicat că acest proiect de infrastructură nu poate fi realizat din fonduri europene, dar a specificat că banii pentru finalizarea sa sunt asiguraţi de accizele la combustibil impuse în primăvara acestui an.

‘Vreau să fie ştiut faptul că este o lucrare care nu poate fi finanţată din fonduri europene, ci este finanţată integral din bugetul de stat, din acea acciză pe motorină şi pe benzină pe care am instituit-o. Deci practic tot ceea ce se construieşte aici se construieşte cu banii românilor, cei care merg cu maşinile şi care doresc, ca şi dumneavoastră, ca şi mine, să aibă autostrăzi mai multe, să aibă drumuri mai bune, în primul şi în primul rând ca să salvăm vieţi, pentru că mult prea mulţi oameni mor pe şoselele româneşti. În al doilea rând ca să economisească timp, în al treilea rând ca să puteţi să vă dezvoltaţi în continuare şi tot Ardealul să se dezvolte în continuare’, a spus premierul.

La rândul său, Dorinel Umbrărescu, reprezentantul consorţiului Spedition UMB – Tehnostrade – care construieşte tronsonul Gilău- Nădăşel – a declarat că la finalul anului următor estimează că lucrările vor fi finalizate, în ciuda problemelor intervenite cu alunecările de teren.

‘Sperăm să fie gata la sfârşitul anului viitor pentru că sunt 4,9 milioane de metri cubi de excavat, are şapte viaducte mari, are podeţe. Instabilitatea solului o să ne dea mari probleme, dar o să o rezolvăm. O să ajungem la Nădăşel, planul este ca la anul pe timpul ăsta să fim acolo’, a spus Umbrărescu, care a confirmat, la întrebarea premierului, că banii pentru acest proiect sunt în buget.

Până în acest moment, 51 de kilometri din Autostrada Transilvania – care are, de la Braşov la Borş, o lungime totală de 415 kilometri – sunt funcţionali, fiind construiţi între 2004 şi 2012, care era termenul iniţial de finalizare al întregului proiect. Cei 51 de kilometri funcţionează acum ca un fel de centură de ocolire a municipiului Cluj-Napoca şi se întind între localitatea Gilău şi municipiul Câmpia Turzii.

În momentul de faţă se lucrează la un nou tronson, respectiv Gilău-Nădăşel, pentru care reprezentanţii Guvernului au spus că e finanţarea asigurată.

De asemenea, este în fază finală de evaluare a ofertelor tronsonul Suplacu de Barcău – Borş. La tronsonul acesta a lucrat şi compania americană Bechtel, dar lucrările nu au fost finalizate, nu a fost turnat covorul asfaltic şi astfel lucrarea trebuie reconsiderată în totalitate.

Se mai lucrează şi la refacerea studiului de fezabilitate pentru bucata cuprinsă între Nădăşel şi Mihăeşti Sud, după care va urma Mihăeşti – Suplacu de Barcău.

‘Aşadar tot sectorul de autostradă care va lega Clujul de Europa este finanţat din bugetul de stat. Deci practic Clujul se leagă de autostrada Sibiu-Nădlac şi de asemenea suntem în fază avansată cu proiectul finanţat tot din fonduri europene 2007-2013 de la Câmpia Turzii la Ogra şi apoi mai departe spre Târgu Mureş’, a mai spus premierul.

Ministrul Transporturilor, Ioan Rus, a declarat şi el că pentru tronsoanele Nădăşel – Mihăeşti, respectiv Mihăeşti – Suplacu de Barcău, se finalizează anul acesta studiile de fezabilitate, urmând ca anul viitor ‘cam pe timpul acesta’ să se lucreze efectiv pe aceste porţiuni din proiect, dar şi la Suplacu de Barcău – Borş. În ceea ce priveşte această porţiune de drum, ministrul a anunţat că în aproximativ trei săptămâni se va stabili şi câştigătorul licitaţiei.

DailyBusiness
Românii mai scot bani din buzunar! Va intra în vigoare pe 1 ianuarie 2025
Spynews
Cum s-a înțeles Alina Petre cu fosta soție a lui Bogdan Vasiliu. Îl acuză că ar fi mințit-o în legătură cu femeia cu care are un copil
Bzi.ro
Viorel Lis a ajuns de urgență la spital! Oana Lis este în lacrimi: „Asta este viața!”
Fanatik.ro
Lidl, anunț oficial în prag de sărbători. Retailerul aduce pe rafturile magazinelor sale legume românești cu gustul de altădată
Capital.ro
Cel mai iubit actor a murit. Drum lin, maestre! A cucerit generații la rând
Playtech.ro
Dezvăluiri tulburătoare despre ultimele zile ale lui Gabriel Cotabiță. Familia l-a internat în mare secret, prietenii nu mai știau nimic de el
DailyBusiness
România și Bulgaria, controale la granițele terestre încă 6 luni după aderare!
Adevarul
Detaliul interesant care a fost găsit în Dnipro, la locul prăbușirii rachetei balistice rusești. Tehnologia învechită pe care o folosește armata lui Putin
wowbiz.ro
Ce se întâmplase cu Gabriel Cotabiță în ultimele luni! Declarațiile făcute de soția lui cu puțin timp înainte ca artistul să moară: „Era riscant”
Spynews
Fructul care ajută la pierderea în greutate. Este delicios, îl găsești în orice supermarket, și poate fi consumat crud sau în smoothie
Spynews
Andrei Rotaru și Cristina, femeia pe care a părăsit-o pentru ispita Diandra, au plecat în vacanță. De când s-au împăcat, foștii soți se comportă ca doi îndrăgostiți / VIDEO
Evz.ro
Eroul care a salvat omenirea de la un război nuclear. În câteva secunde a salvat miliarde de pământeni
Ego.ro
Bendeac a șocat toată țara după moartea lui Cotabiță! De ce nu a vrut să se împace cu el
Prosport.ro
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
kanald.ro
Statul oferă ajutoare persoanelor care trec prin situații critice! Cât primesc acești oameni din partea Guvernului
Cancan.ro
Gabriel Cotabiță a murit cu o mare durere în suflet! Se plângea soției sale că nu îl mai…
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
România a pierdut cea mai mare actriță. Nu o vom uita niciodată! A fost unică
StirileBZI
Crește valoarea tichetelor de masă! Cine va primi mai mulți bani
Prosport.ro
FOTO. Jaqueline Cristian, imagini fabuloase în costum de baie
stirilekanald.ro
De ce a murit, de fapt, Gabriel Cotabiță. România, în stare de ȘOC! titlu personalizat
substantial.ro
Prima ninsoare aduce zăpadă și turiști pe pârtiile din stațiunile montane
MediaFlux
ULTIMELE IMAGINI cu GABRIEL COTABIȚĂ! Era de NERECUNOSCUT
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Captură neobișnuită: Poliția olandeză a descoperit un pitic de grădină din… MDMA,o substanță cunoscută și sub numele de ecstasy