Premierul a dat informaţii atât despre stadiul lucrărilor la Autostrada Transilvania, dar a vorbit şi despre celelalte proiectele majore de infrastructură din România, atât începute, cât şi cele care ar trebui făcute în viitor.
‘Suntem în fază avansată şi cu proiectul finanţat tot din fonduri europene 2007-2013 de la Câmpia Turzii la Ogra şi mai departe spre Târgu Mureş. Ardealul va avea cea mai importantă reţea de autostrăzi şi sigur că toate au valoare dacă reuşim să facem şi Comarnic – Braşov şi mai departe Sibiu-Piteşti şi Târgu Mureş – Iaşi, pentru ca la 100 de ani, îi spuneam prea Sfinţiei Sale (n. red. – mitropolitul Clujului, Andrei Andreicuţ, prezent şi el la eveniment), că ne trebuie 100 de ani de când ne-am unit ca să ne unim şi cu infrastructura. Ar fi trebuit cu siguranţă să fie gata de mai mult timp şi nu zic de doi ani sau de cinci, zic că de 10, 20, sau 30 de ani, dar important este că în 2018 când aniversăm 100 de ani de la Unire, sunt convins că putem să fim şi uniţi ca infrastructură’, a declarat Victor Ponta.
Premierul a amintit de faptul că prin repornirea lucrărilor la Autostrada Transilvania – proiect demarat în urmă cu zece ani şi care de-a lungul timpului a fost de mai multe ori blocat – se realizează o promisiune făcută locuitorilor din această regiune şi românilor în general, care îşi doresc drumuri sigure, rapide, pe care să poată circula cât mai ieftin şi care să poată contribui la dezvoltarea economică.
Victor Ponta a explicat că acest proiect de infrastructură nu poate fi realizat din fonduri europene, dar a specificat că banii pentru finalizarea sa sunt asiguraţi de accizele la combustibil impuse în primăvara acestui an.
‘Vreau să fie ştiut faptul că este o lucrare care nu poate fi finanţată din fonduri europene, ci este finanţată integral din bugetul de stat, din acea acciză pe motorină şi pe benzină pe care am instituit-o. Deci practic tot ceea ce se construieşte aici se construieşte cu banii românilor, cei care merg cu maşinile şi care doresc, ca şi dumneavoastră, ca şi mine, să aibă autostrăzi mai multe, să aibă drumuri mai bune, în primul şi în primul rând ca să salvăm vieţi, pentru că mult prea mulţi oameni mor pe şoselele româneşti. În al doilea rând ca să economisească timp, în al treilea rând ca să puteţi să vă dezvoltaţi în continuare şi tot Ardealul să se dezvolte în continuare’, a spus premierul.
La rândul său, Dorinel Umbrărescu, reprezentantul consorţiului Spedition UMB – Tehnostrade – care construieşte tronsonul Gilău- Nădăşel – a declarat că la finalul anului următor estimează că lucrările vor fi finalizate, în ciuda problemelor intervenite cu alunecările de teren.
‘Sperăm să fie gata la sfârşitul anului viitor pentru că sunt 4,9 milioane de metri cubi de excavat, are şapte viaducte mari, are podeţe. Instabilitatea solului o să ne dea mari probleme, dar o să o rezolvăm. O să ajungem la Nădăşel, planul este ca la anul pe timpul ăsta să fim acolo’, a spus Umbrărescu, care a confirmat, la întrebarea premierului, că banii pentru acest proiect sunt în buget.
Până în acest moment, 51 de kilometri din Autostrada Transilvania – care are, de la Braşov la Borş, o lungime totală de 415 kilometri – sunt funcţionali, fiind construiţi între 2004 şi 2012, care era termenul iniţial de finalizare al întregului proiect. Cei 51 de kilometri funcţionează acum ca un fel de centură de ocolire a municipiului Cluj-Napoca şi se întind între localitatea Gilău şi municipiul Câmpia Turzii.
În momentul de faţă se lucrează la un nou tronson, respectiv Gilău-Nădăşel, pentru care reprezentanţii Guvernului au spus că e finanţarea asigurată.
De asemenea, este în fază finală de evaluare a ofertelor tronsonul Suplacu de Barcău – Borş. La tronsonul acesta a lucrat şi compania americană Bechtel, dar lucrările nu au fost finalizate, nu a fost turnat covorul asfaltic şi astfel lucrarea trebuie reconsiderată în totalitate.
Se mai lucrează şi la refacerea studiului de fezabilitate pentru bucata cuprinsă între Nădăşel şi Mihăeşti Sud, după care va urma Mihăeşti – Suplacu de Barcău.
‘Aşadar tot sectorul de autostradă care va lega Clujul de Europa este finanţat din bugetul de stat. Deci practic Clujul se leagă de autostrada Sibiu-Nădlac şi de asemenea suntem în fază avansată cu proiectul finanţat tot din fonduri europene 2007-2013 de la Câmpia Turzii la Ogra şi apoi mai departe spre Târgu Mureş’, a mai spus premierul.
Ministrul Transporturilor, Ioan Rus, a declarat şi el că pentru tronsoanele Nădăşel – Mihăeşti, respectiv Mihăeşti – Suplacu de Barcău, se finalizează anul acesta studiile de fezabilitate, urmând ca anul viitor ‘cam pe timpul acesta’ să se lucreze efectiv pe aceste porţiuni din proiect, dar şi la Suplacu de Barcău – Borş. În ceea ce priveşte această porţiune de drum, ministrul a anunţat că în aproximativ trei săptămâni se va stabili şi câştigătorul licitaţiei.