Ponta: Sunt convins că în 2018, la 100 de ani de la Marea Unire, vom fi uniţi şi cu infrastructura

Premierul Victor Ponta a declarat vineri, în timpul vizitei pe care a făcut-o pe şantierul Autostrăzii Transilvania, că până în 2018, când România sărbătoreşte o sută de ani de la Marea Unire, cele trei regiuni istorice vor fi legate între ele şi din punct de vedere al infrastructurii, aşa cum ar fi trebuit să se întâmple de multă vreme, transmite Agerpres.
Filip Stan
12 sept. 2014, 13:50
Ponta: Sunt convins că în 2018, la 100 de ani de la Marea Unire, vom fi uniţi şi cu infrastructura

Premierul a dat informaţii atât despre stadiul lucrărilor la Autostrada Transilvania, dar a vorbit şi despre celelalte proiectele majore de infrastructură din România, atât începute, cât şi cele care ar trebui făcute în viitor.

‘Suntem în fază avansată şi cu proiectul finanţat tot din fonduri europene 2007-2013 de la Câmpia Turzii la Ogra şi mai departe spre Târgu Mureş. Ardealul va avea cea mai importantă reţea de autostrăzi şi sigur că toate au valoare dacă reuşim să facem şi Comarnic – Braşov şi mai departe Sibiu-Piteşti şi Târgu Mureş – Iaşi, pentru ca la 100 de ani, îi spuneam prea Sfinţiei Sale (n. red. – mitropolitul Clujului, Andrei Andreicuţ, prezent şi el la eveniment), că ne trebuie 100 de ani de când ne-am unit ca să ne unim şi cu infrastructura. Ar fi trebuit cu siguranţă să fie gata de mai mult timp şi nu zic de doi ani sau de cinci, zic că de 10, 20, sau 30 de ani, dar important este că în 2018 când aniversăm 100 de ani de la Unire, sunt convins că putem să fim şi uniţi ca infrastructură’, a declarat Victor Ponta.

Premierul a amintit de faptul că prin repornirea lucrărilor la Autostrada Transilvania – proiect demarat în urmă cu zece ani şi care de-a lungul timpului a fost de mai multe ori blocat – se realizează o promisiune făcută locuitorilor din această regiune şi românilor în general, care îşi doresc drumuri sigure, rapide, pe care să poată circula cât mai ieftin şi care să poată contribui la dezvoltarea economică.

Victor Ponta a explicat că acest proiect de infrastructură nu poate fi realizat din fonduri europene, dar a specificat că banii pentru finalizarea sa sunt asiguraţi de accizele la combustibil impuse în primăvara acestui an.

‘Vreau să fie ştiut faptul că este o lucrare care nu poate fi finanţată din fonduri europene, ci este finanţată integral din bugetul de stat, din acea acciză pe motorină şi pe benzină pe care am instituit-o. Deci practic tot ceea ce se construieşte aici se construieşte cu banii românilor, cei care merg cu maşinile şi care doresc, ca şi dumneavoastră, ca şi mine, să aibă autostrăzi mai multe, să aibă drumuri mai bune, în primul şi în primul rând ca să salvăm vieţi, pentru că mult prea mulţi oameni mor pe şoselele româneşti. În al doilea rând ca să economisească timp, în al treilea rând ca să puteţi să vă dezvoltaţi în continuare şi tot Ardealul să se dezvolte în continuare’, a spus premierul.

La rândul său, Dorinel Umbrărescu, reprezentantul consorţiului Spedition UMB – Tehnostrade – care construieşte tronsonul Gilău- Nădăşel – a declarat că la finalul anului următor estimează că lucrările vor fi finalizate, în ciuda problemelor intervenite cu alunecările de teren.

‘Sperăm să fie gata la sfârşitul anului viitor pentru că sunt 4,9 milioane de metri cubi de excavat, are şapte viaducte mari, are podeţe. Instabilitatea solului o să ne dea mari probleme, dar o să o rezolvăm. O să ajungem la Nădăşel, planul este ca la anul pe timpul ăsta să fim acolo’, a spus Umbrărescu, care a confirmat, la întrebarea premierului, că banii pentru acest proiect sunt în buget.

Până în acest moment, 51 de kilometri din Autostrada Transilvania – care are, de la Braşov la Borş, o lungime totală de 415 kilometri – sunt funcţionali, fiind construiţi între 2004 şi 2012, care era termenul iniţial de finalizare al întregului proiect. Cei 51 de kilometri funcţionează acum ca un fel de centură de ocolire a municipiului Cluj-Napoca şi se întind între localitatea Gilău şi municipiul Câmpia Turzii.

În momentul de faţă se lucrează la un nou tronson, respectiv Gilău-Nădăşel, pentru care reprezentanţii Guvernului au spus că e finanţarea asigurată.

De asemenea, este în fază finală de evaluare a ofertelor tronsonul Suplacu de Barcău – Borş. La tronsonul acesta a lucrat şi compania americană Bechtel, dar lucrările nu au fost finalizate, nu a fost turnat covorul asfaltic şi astfel lucrarea trebuie reconsiderată în totalitate.

Se mai lucrează şi la refacerea studiului de fezabilitate pentru bucata cuprinsă între Nădăşel şi Mihăeşti Sud, după care va urma Mihăeşti – Suplacu de Barcău.

‘Aşadar tot sectorul de autostradă care va lega Clujul de Europa este finanţat din bugetul de stat. Deci practic Clujul se leagă de autostrada Sibiu-Nădlac şi de asemenea suntem în fază avansată cu proiectul finanţat tot din fonduri europene 2007-2013 de la Câmpia Turzii la Ogra şi apoi mai departe spre Târgu Mureş’, a mai spus premierul.

Ministrul Transporturilor, Ioan Rus, a declarat şi el că pentru tronsoanele Nădăşel – Mihăeşti, respectiv Mihăeşti – Suplacu de Barcău, se finalizează anul acesta studiile de fezabilitate, urmând ca anul viitor ‘cam pe timpul acesta’ să se lucreze efectiv pe aceste porţiuni din proiect, dar şi la Suplacu de Barcău – Borş. În ceea ce priveşte această porţiune de drum, ministrul a anunţat că în aproximativ trei săptămâni se va stabili şi câştigătorul licitaţiei.

DailyBusiness
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, dă asigurări că nu vom petrece Paștele pe întuneric. ”NU există risc de black-out în România, în condițiile actuale!”
Spynews
Alina Eremia a ajuns să se îmbolnăvească din cauza standardelor. Ce spune artista despre schimbările prin care a trecut
Bzi.ro
Ce va face Irinel Columbeanu de Sărbătorile Pascale: Ce meniu special va avea la azilul de bătrâni
Fanatik.ro
Băutura care are rolul de a preveni apariția unui AVC. E una dintre cele mai consumate din lume și e recomandată de medicul Vlad Ciurea
Capital.ro
Amendă pentru românii care folosesc numerar. Obligația legală când ai bani cash. Fiscul nu mai iartă
Playtech.ro
Oraşul din afara ţării populat de români. Aici sunt peste 500.000 de cetăţeni de-ai noştri
DailyBusiness
Vouchere de vacanță 2025. Guvernul aprobă normele de accesare! Ce trebuie să facă bugetarii pentru decontare
Adevarul
Orban o abandonează pe Lasconi și n-o mai susține în alegeri: „N-are nicio șansă”. Pe cine mizează acum
wowbiz.ro
Al patrulea deces la Spitalul Sfântul Spiridon din Iași! Gabriela Ștefănescu este doctorița care a fost găsită moartă după ce a participat la un simpozion medical. Ce au arătat rezultatele venite de la INML
Spynews
Noua teorie a lui Alex Bodi despre femeile independente. Cum îi pune afaceristul la punct pe bărbații care au uitat să fie stâlpul familiei
Spynews
Când va avea loc priveghiul lui Rareș Ion, tânărul mort la doar 20 de ani. Familia lui urmează să își ia rămas bun de la el
Evz.ro
BCR, sfaturi financiare de Sărbători. Cum pot românii să economisească
Ego.ro
Ce a pățit Armin. Nicoară, imediat după ce a devenit tată! Probleme cu botezul și... EXCLUSIV
Prosport.ro
Despărțirea anului între milionari! Prietena Soranei Cîrstea a rupt mariajul de 9 ani cu fostul celebru fotbalist
kanald.ro
Criminalul din Băleni, care a ucis și batjocorit o femeie de 80 de ani, a fost trimis în judecată! Ce a făcut acesta după ce i-a luat viața bătrânei
Cancan.ro
Bianca Drăgușanu, GOALĂ în public! S-a dezbrăcat în fața celor prezenți și apoi și-a... GALERIE FOTO
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Marele actor de care românii s-au despărțit cu durere. A fost cel mai bun. Nu poate fi uitat
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Cum arată iubita afaceristului care a plătit 400.000.000 de dolari pe 1.000 de apartamente
stirilekanald.ro
Imagini cutremurătoare cu Rareș Ion, tânărul care a murit după supradoză, filmate de Maru. Se vede clar cum i-a procurat substanțe interzise, deși neagă că ar avea o implicare. Prietena lui Rareș rupe tăcerea: "Își bătea joc de el"
Cât de periculoasă este vopseaua de ouă. Atenționarea specialiștilor pentru sănătatea noastră
MediaFlux
Taxa ”ascunsă” la plata cu cardul. La ce trebuie să fim atenți
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
„Farmacia verde” din curte. Cristela Georgescu dezvăluie secretele unei plante-minune: Uscați sau faceți ceai