Primul-ministru a precizat că USL „înţelege şi încurajează existenţa unei opoziţii active” şi aşteaptă soluţii din partea acesteia.
„Am constatat că şi PDL a formulat nişte propuneri pe zona economică. Nu pretindem că guvernul actual ştie tot şi suntem deschişi la propuneri”, a declarat premierul Victor Ponta în cadrul unei conferinţe de presă la sediul USL.
„Am luat act de propunerile privind reducerea cotei unice de la 16 la 12, reducerea CAS la angajat şi la angajator şi creşterea salariului minim la o mie de lei – sunt propuneri pe care nu le respingem de principiu. Dacă există, dincolo de enunţul lor, măsuri concrete pe care oricine din opoziţie le susţine, suntem dispuşi să ne întâlnim cu domnul Blaga, cu domnul Predoiu pentru a vedea dacă sunt fundamentate şi dacă pot fi aplicate”, a continuat premierul.
Ponta subliniază că PDL nu a luat în calcul, însă, şi impactul bugetar al acestor propuneri şi că trebuie să spună dacă vrea să taie din nou pensii şi salarii sau vrea creşterea taxelor şi impozitelor.
„Există însă problema impactului bugetar. Practic, bugetul porneşte cu o lipsă de 12 miliarde de lei, care pot fi acoperiţi fie din tăierea unor cheltuieli – nu vreau fiu polemic, pot fi tăiate din nou salariile şi pensiile cu 25%, dacă asta doreşte PDL, eu mă îndoiesc, probabil că ar trebui să o spună; dacă nu – creşterea taxelor şi impozitelor. Nu am aflat, dacă vom avea o întâlnire cu PDL vom afla, care taxe sunt prevăzute în programul PDL pentru a fi crescute. A treia variantă nu există. Când ai 12 miliarde de lei de la 1 ianuarie lipsă în buget, ori tai cheltuieli, ori pui taxe şi impozite”, a spus Ponta.
El a arătat că, din calculele făcute de Ministerul Finanţelor, reducerea de la 1 ianuarie a cotei unice, a CAS şi creşterea salariului minim presupun un deficit de încasări la buget, astfel: 0,9% din PIB, respectiv 6,9 miliarde de lei deficit cauzat de scăderea cotei unice, 5,7 miliarde de lei deficit cauzat de scăderea CAS şi 535 milioane de lei deficit cauzat de creşterea salariului minim, fonduri care, adunate, însumenază 12 miliarde de euro.
Ponta a spus că USL este dispusă să aibă întâlniri cu reprezentanţii opoziţiei pentru a discuta propunerile avansate de aceasta.
„Ne dorim ca modelul promovat de Traian Băsescu, al distrugerii adversarului doar prin calomniere, atacuri la persoană să ţină de un regim politic care în curând îşi va înceta existenţa şi viaţa politică democratică să presupună un dialog guvernare – opoziţie. Asta am încercat să facem de la preluarea guvernării”, a spus Ponta.
Victor Ponta a explicat şi situaţia fondurilor europene. „De la 7 mai 2012 până în prezent, gradul de absorbţie a fondurilor europene, bani primiţi efectiv de la Comisia Europeană, a ajuns de la 7% la 21%, aşadar s-a triplat într-un an de zile. Doar în luna iulie 2013, în trezoreria statului au intrat 731 de milioane de euro, cam câţi bani au intrat în trei ani de guvernare Boc”, a subliniat şeful Guvernului.