„Asigurările private merg şi către sistemul privat, deci trebuie să găsim o soluţie. Discutăm şi cu FMI pe ceea ce înseamnă reforma sănătăţii, cum folosim banii, care nu sunt foarte mulţi în sănătate”, a spus Victor Ponta.
Întrebat dacă prin decizia ministrului Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, nu se îngrădeşte dreptul la sistenţă medicală în acest fel, el a răspuns negativ. „În ce fel? Toată lumea are dreptul la asistenţă medicală în spitalele publice. Ştiţi foarte bine, dreptul la asistenţa de sănătate, aşa cum este şi dreptul la educaţie, în sistemul public, este universal”, a ţinut să precizeze premierul.
Citeşte şi Dragnea îl CRITICĂ pe Nicolăescu: Măsurile anunţate n-au fost discutate, declaraţia e neinspirată
Ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, a declarat, luni, că cetăţenii români, în proporţie de 90%, sunt săraci şi trăiesc din asigurări sociale de sănătate, el precizând că asigurarea socială de sănătate este una obligatorie, reprezentând un fel de impozit.
„Cetăţenii români, în proporţie de 90%, sunt săraci şi trăiesc din asigurări sociale de sănătate. Asta este problema României, e a noastră, a tuturor, pe asta trebuie să o rezolvăm”, a spus Nicolăescu.
Citeşte şi Ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu: Vom SISTA finanţarea din bani publici a spitalelor private
El a precizat că asigurarea este obligatorie, nu facultativă. „Asigurarea este obligatorie, dacă e obligatorie, e o contribuţie obligatorie, deci e un fel de impozit. De ce să răstălmăcim cuvintele? Noi vorbim de un impozit obligatoriu. Dacă se spunea asigurarea este facultativă, atunci erau bani privaţi şi făceaţi ce doriţi dumneavostră cu ei. Cât ea este socială, aşa se cheamă, asigurări sociale de sănătate, atunci acei bani sunt publici, iar Guvernul şi ministerul Sănătăţii au obligaţia să facă aceaste politici publice pe fonduri publice”, a spus Nicolăescu.