Ponta trebuie să-i răspundă lui Barroso la o listă de întrebări privind situaţia din România

Prim-ministrul Victor Ponta a declarat, după întâlnirea pe care a avut-o cu preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, că nu s-a pus problema ca oficiali ai Comisiei să monitorizeze măsurile luate de Guvern pentru organizarea referendumului din 29 iulie, pentru că România are capacitatea de a organiza un scrutin electoral în condiţii impecabile. Premierul a anunţat că a primit din partea preşedintelui CE, Jose Barroso, o listă cu întrebări la care Executivul comunitar aşteaptă răspunsuri din partea Guvernului de la Bucureşti şi că şi-a luat angajamentul că va răspunde vineri sau cel târziu luni acestor întrebări.
Romania TV
12 iul. 2012, 15:47
Ponta trebuie să-i răspundă lui Barroso la o listă de întrebări privind situaţia din România

„Nu a fost niciodată o asemenea discuţie”, a declarat Ponta răspunzând unei întrebări pe această temă. „Pe 10 iunie, am dovedit că putem organiza impecabil un scrutin în care au fost implicaţi mii de candidaţi şi zeci de partide”, a mai adăugat premierul.

Victor Ponta a arătat că referendumul din 29 iulie nu produce în sine efecte juridice decât după ce este validat de către Curtea Constituţională. Cât priveşte regulile după care se va organiza acest referendum, primul-ministru a spus că, în eventualitatea în care preşedintele interimar Crin Antonescu va retrimite la Parlament proiectul Legii referendumului pe care s-a pronunţat Curtea Constituţională, forul legislativ va trebui să pună în acord cu decizia CCR atât Legea propriu-zisă, cât şi ordonanţa de urgenţă a Guvernului dată pe Legea referendumului, în care se spune că referendumul pentru demiterea preşedintelui poate fi validat indiferent de câţi alegători se prezintă la vot.

În ceea ce priveşte întrevederea cu Jose Manuel Durao Barroso, Ponta a afirmat că guvernul de la Bucureşti va răspunde punctual tuturor preocupărilor Comisiei Europene, formulate în scris sub forma unor întrebări.

„M-am obligat ca mâine sau luni, cel târziu, aceste răspunsuri pentru a convinge că ceea ce s-a întâmplat nu afectează ordinea constituţională şi statul de drept. Sunt întrebări legitime ale preşedintelui Comisiei Europene şi sunt mult mai optimist că putem răspunde pozitiv la aceste întrebări”, a mai spus Ponta.

Măsurile luate de Guvernul de la Bucureşti privind organizarea referendumului pentru demiterea preşedintelui Traian Băsescu vor fi în atenţia Comisiei Europene, pentru a elimina suspiciunile printr-o evaluare obiectivă, a anunţat, la Bruxelles, liderul Partidului Socialiştilor Europeni (PES), Serghei Stanişev, după întâlnirea cu premierul Victor Ponta, scrie Mediafax.

„Am convingerea că acţiunile premierului român vor fi justificate de Comisia Europeană. Primul-ministru a fost de ajutor în vederea unei evaluări obiective din partea Comisiei”, a spus Stanişev.

El a amintit că au fost formulate suspiciuni legate de faptul că procedura de organizare a referendumului nu ar fi constituţională şi că oficialii europeni se vor asigura astfel că normele UE sunt respectate.

„Nu va fi tolerată încălcarea niciunei reguli a Uniunii Europene şi a principiului statului de drept”, a spus Stanişev.

El şi-a exprimat sprijinul pentru Guvernul de la Bucureşti, arătând că este sigur că referendumul va fi organizat în mod corect, şi a criticat „oportunismul şi ipocrizia” partidelor care atacă şi exagerează situaţia politică din România.

Preşedintele suspendat, Traian Băsescu, a declarat joi că România nu are nevoie de monitorizare la referendumul din 29 iulie. Băsescu a reacţionat astfel la anunţul liderului PES, Serghei Stanişev.

„Cred că nu avem nevoie de monitorizare. România este un stat stabil din punctul de vedere al funcţionării instituţiilor implicate în referendum şi nu avem nevoie de monitorizare. Cred că referendumul trebuie organizat după Constituţie”, a precizat preşedintele suspendat Traian Băsescu, în faţa sediului său de campanie.

Spynews
Răsturnare de situație în cazul crimei din Brăila! Ce s-ar fi întâmplat în cabinet
Bzi.ro
Anca Țurcașiu a făcut furori, în costum de baie, pe Instagram! La 54 de ani, artista arată impecabil!
Fanatik.ro
Ce a putut să pățească un român aflat în vacanță în Thassos. A promis că nu o să mai revină vreodată în Grecia: ”Ce le rămânea de dimineață, găseam seara”
Capital.ro
Perfect legal pentru proprietarii de teren. Nu ții cont de vecini. E scris în lege
Playtech.ro
Carmen Iohannis, apariție de NOTA 10 în Paris! Câte MII DE EURO a costat ținuta ei: Geanta, mai SCUMPĂ decât rochia
DailyBusiness
Sute de frigărui din carne de câine, scoase la vânzare. Ofițerii de ordine publică au intervenit de URGENȚĂ
Adevarul
Sporuri și concedii medicale acordate abuziv pentru minerii din Valea Jiului. S-au întocmit dosare penale
Spynews
Cât costă un mic dejun la Eforie Nord, în plin sezon estival. Pentru o banală omletă cu șuncă plătești 30 lei
Spynews
Cum arată casa prezentatorului de la Insula Iubirii. Radu Vâlcan și Adela Popescu au finisaje premium și au dat pe o baterie de baie 8000 de lei
Evz.ro
Marele secret al lui Ceaușescu. Ce făcea când nu-l vedea nimeni
Ego.ro
Andreea Marin a făcut SENZAȚIE într-un costum de baie DECOLTAT. Vedeta are o siluetă perfectă, după ce a slăbit considerabil FOTO
Prosport.ro
FOTO. Ioana Tamaș, apariție incendiară în costum de baie. Imaigni hot cu soția lui Gabi Tamaș în Bali
wowbiz.ro
Suspectul crimei din Brăila a mărturisit tot ce s-a întâmplat în cabinetul stomatologic! Ce confesiune i-a făcut Marina Gavril înainte să fie omorâtă: "Mi-a zis că..."
Cancan.ro
Ce s-a descoperit în trupul lui Sorin Nazîru? Filmul morţii fostului portar de la Dinamo
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Cine este Denis Repka, afaceristul care și-a pierdut viața într-un tragic accident de motocicletă. Ce legături existau între magnat și Donald Trump
Capital.ro
Se dau bani de la stat direct pe card. Cerere până pe 31 iulie. Ce obligație ai pentru 5 ani
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Aza Gabriela, apariție spectaculoasă în plină vară! Cum s-a afișat cântăreața
stirilekanald.ro
Filmul complet al măcelului din Padina! 'Băi, omule, îl omori!''- Ultimele clipe din viața lui Sorin Anghel
substantial.ro
Evgheni Serebriakov, acuzat de atentat la Moscova, declară că a cooperat cu servicii speciale din Ucraina
MediaFlux
TRUMP ÎNCEPE RĂZBOIUL dacă ajunge PREȘEDINTE: VA FI ȘTEARSĂ de pe HARTĂ
Shtiu.ro
Care este țara europeană cu cei mai mulți țigani? Nu, nu e România!