„Nu a fost niciodată o asemenea discuţie”, a declarat Ponta răspunzând unei întrebări pe această temă. „Pe 10 iunie, am dovedit că putem organiza impecabil un scrutin în care au fost implicaţi mii de candidaţi şi zeci de partide”, a mai adăugat premierul.
Victor Ponta a arătat că referendumul din 29 iulie nu produce în sine efecte juridice decât după ce este validat de către Curtea Constituţională. Cât priveşte regulile după care se va organiza acest referendum, primul-ministru a spus că, în eventualitatea în care preşedintele interimar Crin Antonescu va retrimite la Parlament proiectul Legii referendumului pe care s-a pronunţat Curtea Constituţională, forul legislativ va trebui să pună în acord cu decizia CCR atât Legea propriu-zisă, cât şi ordonanţa de urgenţă a Guvernului dată pe Legea referendumului, în care se spune că referendumul pentru demiterea preşedintelui poate fi validat indiferent de câţi alegători se prezintă la vot.
În ceea ce priveşte întrevederea cu Jose Manuel Durao Barroso, Ponta a afirmat că guvernul de la Bucureşti va răspunde punctual tuturor preocupărilor Comisiei Europene, formulate în scris sub forma unor întrebări.
„M-am obligat ca mâine sau luni, cel târziu, aceste răspunsuri pentru a convinge că ceea ce s-a întâmplat nu afectează ordinea constituţională şi statul de drept. Sunt întrebări legitime ale preşedintelui Comisiei Europene şi sunt mult mai optimist că putem răspunde pozitiv la aceste întrebări”, a mai spus Ponta.
Măsurile luate de Guvernul de la Bucureşti privind organizarea referendumului pentru demiterea preşedintelui Traian Băsescu vor fi în atenţia Comisiei Europene, pentru a elimina suspiciunile printr-o evaluare obiectivă, a anunţat, la Bruxelles, liderul Partidului Socialiştilor Europeni (PES), Serghei Stanişev, după întâlnirea cu premierul Victor Ponta, scrie Mediafax.
„Am convingerea că acţiunile premierului român vor fi justificate de Comisia Europeană. Primul-ministru a fost de ajutor în vederea unei evaluări obiective din partea Comisiei”, a spus Stanişev.
El a amintit că au fost formulate suspiciuni legate de faptul că procedura de organizare a referendumului nu ar fi constituţională şi că oficialii europeni se vor asigura astfel că normele UE sunt respectate.
„Nu va fi tolerată încălcarea niciunei reguli a Uniunii Europene şi a principiului statului de drept”, a spus Stanişev.
El şi-a exprimat sprijinul pentru Guvernul de la Bucureşti, arătând că este sigur că referendumul va fi organizat în mod corect, şi a criticat „oportunismul şi ipocrizia” partidelor care atacă şi exagerează situaţia politică din România.
Preşedintele suspendat, Traian Băsescu, a declarat joi că România nu are nevoie de monitorizare la referendumul din 29 iulie. Băsescu a reacţionat astfel la anunţul liderului PES, Serghei Stanişev.
„Cred că nu avem nevoie de monitorizare. România este un stat stabil din punctul de vedere al funcţionării instituţiilor implicate în referendum şi nu avem nevoie de monitorizare. Cred că referendumul trebuie organizat după Constituţie”, a precizat preşedintele suspendat Traian Băsescu, în faţa sediului său de campanie.