„Cu siguranţă, este nevoie de îmbunătăţirea legislaţiei şi hotărâri definitive şi irevocabile ale instanţelor care să poată fi puse în aplicare. Aici nu-i vorba doar de recuperarea prejudiciilor pentru că se face doar după hotărâri definitive. la insolvenţe avem 10 miliarde de euro de recuperat şi nu primim hotărârile judecătoreşti definitive şi irevocabile. Este un proces în care o să avem rezultate dacă lucrăm împreună toţi cei care am fost astăzi aici”, a declarat Victor Ponta.
Întrebat dacă se impune schimbarea şefului ANAF din acest motiv, prim-ministrul a răspuns: „Ce-aveţi, doamnă, cu şeful ANAF? În ultimii trei ani, ANAF a avut încasări suplimentare. ANAF se ocupă cu multe alte lucruri”. Victor Ponta a arătat că, în fiecare din aceşti trei ani, s-a înregistrat o creştere a recuperării prejudiciilor de către Fisc, dar a admis că aceasta nu se ridică la nivelul dorit.
În cadrul discursului său de la bilanţul DNA pe anul 2014, preşedintele Klaus Iohannis a apreciat ca „inacceptabil” nivelul recuperării prejudiciilor create prin acte de corupţie.
„Vreau să subliniez foarte clar că recuperarea prejudiciilor este, asemenea executării pedepsei, obligatorie, nu opţională pentru autoritățile statului. Recuperarea prejudiciilor reflectă eficienţa luptei anticorupţie şi descurajează fenomenul. Situația din prezent – în care gradul de recuperare și executare a prejudiciilor de către Ministerul Finanțelor este în cuantum de aproximativ 10% – este, pur și simplu, inacceptabilă. De aceea, trag un semnal de alarmă și solicit factorilor decizionali să ia în serios această problemă, care devine una de importanță deosebită”, a declarat Iohannis.