Victor Ponta a reluat, la Adevărul Live, ideea că, în cazul tragediei aviatice din Ucraina, „separatiştii din regiunea de la graniţa de Est a Ucrainei sunt, în mod evident, sprijiniţi militar şi logistic de Federaţia Rusă”.
„Evident că au fost oferite de Federaţia Rusă şi responsabilitatea politică şi morală a Rusiei e un lucru evident pentru toată comunitatea internaţională. (…) Poziţia politică a României este coerentă, faptul că responsabilitatea Federaţiei Ruse e clară, că noi ne dorim ca Ucraina, dar şi Moldova să poată să meargă fără alte presiuni, pe drumul proeuropean şi că există necesitatea evidentă a unor reacţii coordonate şi eficiente ale UE. Aici vorbim de multe alte victime care nu sunt la fel de mediatizate, dar vorbim şi de alte tipuri de presiuni. Am discutat cu premierul Leancă zilele acestea: Moldova, brusc, s-a trezit cu piaţa Rusiei închisă pentru fructe. Ce trebuie să facă UE? S-a închis uşa dinspre est, să o închidem pe cea dinspre vest. Deci sunt o mulţime de lucruri care ţin de partea de sprijin, dar este o reacţiei a Rusiei împotriva parcursului european al Moldovei. (…) Sunt lucruri mai mici şi mai puţin spectaculoase decât tragediile aviatice, dar toate creionează o poziţie clară a României. Cu ce nu sunt de acord? La un moment dat, nişte accente sunt prea stridente„, a arătat Ponta.
Ponta: UE şi SUA se pot baza pe România după ceea ce s-a întâmplat în Ucraina
Întrebat dacă se referă la ceea a spus Traian Băsescu, Ponta a răspuns: „Eu vreau să spun următorul lucru: România poate să fie cu un pas înainte ca poziţie, dar dacă o luăm cu zece paşi înainte, devenim ridicoli”.
Premierul a adăugat că declaraţia şefului statului privind partenerii europeni a fost „inutilă” şi a făcut-o probabil „pentru uz intern”: „Spre deosebire de mine, Băsescu are avantajul că poate fi virulent şi la Bruxelles, când merge la Consiliul European. Ştie şi el că o poziţie europeană nu e simplu de creionat”.
Referitor la unirea României cu Moldova, Ponta a precizat că România trebuie să se concentreze pe cel mai realist obiectiv: drumul european al Republicii Moldova.
„Obiectivul realist şi pe termen scurt – cinci-şase ani – este ca Moldova să devină membră a UE. Obiectivul unificării este un obiectiv naţional. Categoric trebuie să rămână, dar nu va fi niciodată realizat de doi sau trei politicieni, ci când o majoritate clară a populaţiei Moldovei vor considera că această aspiraţie este de susţinut. În România, cred că o majoritate covârşitoare ar vota pentru unire. Să ne concentrăm pe pasul cel mai important, să îi ajutăm să ajungă la nivelul de trai al României. Sper ca, pe parcursul vieţii mele, această aspiraţie să se realizeze. Vreau să spun un lucru: sunt reţinut în ce priveşte declaraţii publice, pentru că am constatat că fac bine doar comuniştilor, fac rău adevăraţilor prieteni ai României. Toţi, când aud asemenea declaraţii, au reacţie de reţinere, pentru că e folosită de propaganda comunistă. De aceea sunt reţinut, eu chiar vreau să îi ajut”, a spus Ponta.