„Spitalul ‘Grigore Alexandrescu’ este cu siguranță cel mai important spital din țară pentru că este spital de copii. Deci, cred că fiecare om se gândește la sănătatea lui, dar în primul rând a copiilor. (…) Le mulțumesc și domnului Bănicioiu și domnului Arafat că m-au bătut la cap să alocăm banii pentru UPU de la ‘Grigore Alexandrescu’, 28 de milioane de lei de la buget„, a declarat premierul.
Ponta a adăugat că, pentru a face performanță, o unitate sanitară are nevoie de o bază materială bună, dar și de una umană corespunzătoare. „Medicii vor să lucreze dacă au condiții și dacă sunt respectați”, a adăugat premierul, conform Agerpres
Ponta a povestit că în urmă cu mai mulți ani a avut o urgență medicală cu băiatul său, Andrei, și a apelat la serviciile medicilor de la Spitalul „Grigore Alexandrescu”.
„Medicul care l-a tratat mi-a zis: ‘uitați în ce condiții lucrăm, dacă am avea condiții mai bune nu am mai pleca din țară’. Mă bucur că și așa, după mult timp, arată Unitatea de Primiri Urgențe la standard european, cum de altfel arată și celelalte Unități de Primiri Urgențe pe care le-am inaugurat în ultima perioadă în București. Mai sunt încă două și practic încheiem tot sistemul de Unități de Primiri Urgențe din București„, a arătat premierul.
Ponta a menționat, totodată, că 18 maternități din țară au fost modernizate în baza unui program derulat cu Banca Mondială.
Citeşte şi Şcoli, licee şi spitale din Bucureşti, modernizate cu 85 de milioane euro
Cât despre baza umană, Ponta a precizat că prin mărirea salariilor din sistemul medical cu 25% de la 1 octombrie nu se vor rezolva toate problemele angajaților din domeniul sanitar, dar majorarea reprezintă un semnal important.
„Anul următor avem deja pregătiți bani în buget pentru următoarea creștere de 25% și încercăm, cu fiecare pas, dotare materială și recompensare cât de cât… Spun cât de cât pentru că, până ajungem la salariile din Germania sau din Franța, mai durează, dar important este să arătăm direcția în care mergem”, a mai declarat premierul.
El a precizat că fondurile pentru măririle salariale provin din alocări suplimentare și din economiile făcute de sistem de la introducerea cardului de sănătate.
„Nu se iau, se dau. Eu sunt cu Guvernul care dă, Guvernul care lua era altul. Deci nu se ia niciun leu de la medicamente, de la servicii. (…) Dar să mai spun că s-au făcut lucruri concrete: maternitățile, unitățile de primiri urgențe, centrele medicale, salariile, ordinea care a început să se facă la Casa Națională prin introducerea cardului de sănătate — toate lucrurile acestea dau o strategie pentru viitor prin care tot mai mulți oameni să vadă de ce să rămână și de ce trebuie să activeze și de ce trebuie să fie respectați pentru munca extraordinară pe care o fac. Sănătatea și Educația — orice țară normală își pune toate eforturile în aceste două domenii”, a mai afirmat premierul.
Alături de premierul Victor Ponta, la inaugurarea UPU a Spitalului ”Grigore Alexandrescu” s-au mai aflat ministrul Sănătății, Nicolae Bănicioiu, și secretarul de stat Raed Arafat.
Citeşte şi Victor Ponta, despre majorările salariale: NU ne angajăm la ce nu putem să facem