Ponta a arătat că a discutat cu Crin Antonescu şi au convenit că ar fi o greşeală întârzierea încheierii procedurilor de invalidare a referendumului.
„Pot să vă garantez în ceea ce priveşte PSD, USL, că noi nu vom ridica problema cvorumului, în sensul în care e o perioadă de vacanţe şi poate că nu vor fi atât de mulţi parlamentari. E o formalitate citirea. Nu vom întârzia, nu vom boicota, nu vom invoca noi un artificiu procedural”, a spus Ponta, care a precizat că deşi e lider de partid, nu-i poate convoca pe parlamentari din vacanţă.
Întrebat dacă ar fi o problemă lipsa cvorumului de plen, Victor Ponta a spus că „strict formal” ar constitui o problemă, dar, din punctul său de vedere, Parlamentul trebuie doar să asiste la citirea deciziei Curţii Constituţionale, după care decizia se publică în Monitorul Oficial, iar Traian Băsescu revine, ca preşedinte, la Cotroceni.
Zgonea a precizat că scrisoarea de convocare a Birourilor Permanente ale Camerei Deputaţilor şi Senatului ar putea fi trimisă cel mai devreme miercuri după amiază. „Preşedintele Curţii Constituţionale, domnul Zegrean, m-a informat că mâine la 10.00 va fi un plen al Curţii pentru a fi citită integral decizia. Asta este procedura. Urmează ca, în jurul orei 14.00, conţinutul ei să ajungă la preşedinţii Camerei şi Senatului”, a precizat Valeriu Zgonea.
„După asta, sunt 24 de ore în care trebuie să convoc Biroul Permanent”, a mai spus preşedintele Camerei, adăugând că se va consulta şi cu liderii grupurilor parlamentare şi cu preşedintele interimar al Senatului, Petre Filip, privind calendarul cel mai potrivit pentru sesiunea extraordinară.
Ulterior, Birourile Permanente vor decide oficial, dacă sunt în cvorum, ziua convocării parlamentarilor în sesiune extraordinară.
Potrivit lui Zgonea, cea mai probabilă variantă ar fi o reuniune a plenului în ziua de vineri. „Se deschide plenul, este citită decizia de către preşedintele Curţii Constituţionale sau un alt membru al CCR şi apoi se închide şedinţa”, a descris Zgonea procedura.
Curtea Constituţională a constatat, în hotărârea adoptată marţi, că procedura de organizare a referendumului a fost respectată, că nu s-a întrunit condiţia de cvorum pentru ca scrutinul să fie valabil şi menţionează că la data publicării deciziei în Monitorul Oficial Traian Băsescu îşi reia atribuţiile.
Potrivit unui comunicat al CCR, plenul Curţii Constituţionale a decis cu majoritate de voturi că procedura pentru organizarea şi desfăşurarea referendumului din 29 iulie pentru demiterea preşedintelui Traian Băsescu a fost respectată.