Ponta va semna decretele de decorare dacă îl va obliga Curtea Constituţională

Prim-ministrul Victor Ponta a afirmat că va semna decretele de decorare pe care a refuzat anterior să le semneze, în cazul în care Curtea Constituţională va decide că este obligat să contrasemneze decretele preşedintelui. Pe de altă parte, Ponta îşi menţine punctul de vedere potrivit căruia decorarea fostei conduceri a ICR şi a directorului STS este inoportună.
Filip Stan
08 mai 2014, 08:49
Ponta va semna decretele de decorare dacă îl va obliga Curtea Constituţională

Prim-ministrul a arătat că refuzul său de a contrasemna decorările decise de către preşedintele României au avut doar rolul de a atrage atenţia asupra modului în care sunt acordate distincţiile statului român.

„Am obţinut rezultatele pe care le-am dorit, adică am reliefat faptul că decoraţiile statului român trebuie acordate pentru merite importante şi servicii aduse statului român, nu unui lider politic. Domnul preşedinte Băsescu, înainte să-şi termine al doilea mandat, doreşte să-şi decoreze oamenii care i-au fost credincioşi lui, nu României. Dacă asta doreşte domnul Băsescu şi domnul Mihăieş vreo o decoraţie semnată de mine… Eu cred că nu o merită”, a declarat Victor Ponta.

Acesta nu a exclus nici posibilitatea de a contrasemna decretul de decorare a directorului STS, Marcel Opriş. „Dacă decide Curtea Constituţională pe 21 mai că trebuie să semnez şi pentru domnul Opriş, voi semna”, a mai spus Ponta.

Prim-ministrul Victor Ponta a refuzat să contrasemneze decretul prezidenţial privind decorarea lui Marcel Opriş, directorul Serviciului de Telecomunicaţii Speciale, potrivit România TV. Acesta este primul refuz al lui Ponta, înainte de a retrimite nesemnat la Administraţia Prezidenţială decretul de decorare a fostei conduceri a Institutului Cultural Român, fapt pentru care Traian Băsescu a sesizat Curtea Constituţională.

Victor Ponta a afirmat că decretul privind decorarea lui Opriş i-a fost trimise de preşedinte în urmă cu câteva luni. „A vrut şi n-am fost de acord cu ea. Am refuzat-o şi nu m-a reclamat la CCR. Era exact atunci cu accidentul din Apuseni. Mie mi s-a părut că trebuia sancţionat, nu decorat”, a declarat, miercuri, la Călăraşi, primul-ministru.

Marcel Opriş a fost motivul unei dispute dintre preşedinte şi premier, după accidentul aviatic din Apuseni în care două persoane şi-au pierdut viaţa, operaţiunile de salvare derulându-se cu greutate. Atunci Victor Ponta a cerut demiterea lui Marcel Opriş, susţinând că STS a localizat cu greutate locul accidentului, fapt ce a făcut ca intervenţia să fie tardivă.

În replică, Traian Băsescu a spus că Serviciul şi-a făcut datoria, vina pentru eşecul localizării rapide şi a intervenţiei eficiente revenind unor miniştri. Astfel că CSAT-ul nu a dat curs solicitării lui Ponta de demitere a lui Marcel Opriş.

Disputa nu s-a oprit aici, Guvernul iniţiind un proiect de lege prin care STS ar urma să treacă din subordinea CSAT în aceea a Ministerului de Interne. Proiectul nu a trecut deocamdată de Parlament.

Preşedintele Traian Băsescu a depus la Curtea Constituţională o sesizare împotriva premierului Victor Ponta  şi susţine că este un conflict între instituţiile pe care le conduc. Sesizarea depusă de şeful statului vine imediat după ce şi Ponta a depus la rândul său o plângere la Curte împotriva lui Băsescu pentru implicare în campania electorală.

„Aveam o sesizare din partea preşedintelui, pe conflict juridic de natură constituţională, pentru faptul că premierul refuză să semneze nişte decrete de acordare a unor decoraţii”, a declarat preşedintele CCR, Augustin Zegrean.

Zegrean a mai precizat că sesizarea a fost primită marţi, iar termen de soluţionare dat e de 21 mai.

Potrivit unui comunicat al Administraţiei Prezidenţiale remis miercuri Agerpres, la data de 25 aprilie, prin intermediul Cancelariei Ordinelor din cadrul Administraţiei Prezidenţiale, preşedintele Traian Băsescu a transmis premierului spre contrasemnare două proiecte de decrete de decorare a unor personalităţi care au îndeplinit funcţii de conducere în cadrul Institutului Cultural Român, precum şi a unor personalităţi din comunitatea românească din vecinătatea României. ‘Potrivit uzanţelor, comunicarea între cele două autorităţi în materia conferirii decoraţiilor se realizează prin intermediul Administraţiei Prezidenţiale. Învederăm faptul că potrivit Art. 1 din Legea nr. 47/1994 privind serviciile din subordinea Preşedintelui României, republicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 210 din 25 aprilie 2001, Administraţia Prezidenţială este o instituţie publică ce are personalitate juridică, aflată la dispoziţia Preşedintelui României, pentru îndeplinirea atribuţiilor sale; totodată, consilierul prezidenţial este o funcţie de conducere în cadrul acestei structuri, având rang de ministru, iar consilierul de stat având rang de secretar de stat’, susţine Traian Băsescu în sesizarea către CCR.

La data de 29 aprilie, Guvernul a restituit Administraţiei Prezidenţiale proiectul de decret contrasemnat privind decorarea unor personalităţi din comunitatea românească din vecinătatea României, precum şi rezoluţia de refuz de contrasemnare a decretului de decorare a unor personalităţi care au condus Institutul Cultural Român.

În sesizare se precizează că proiectul de decret privind decorarea unor personalităţi care au îndeplinit funcţii de conducere la ICR a fost însoţit de Memorandumul semnat de preşedintele României, care cuprinde motivele avute în vedere pentru acordarea distincţiilor.

Preşedintele arată că Victor Ponta a refuzat nemotivat să contrasemneze proiectul de decret privind conferirea unor decoraţii: Ordinul Naţional ‘Steaua României’ – în grad de Cavaler acordat lui Horia-Roman Patapievici, fost preşedinte al ICR; Ordinul Naţional Serviciul Credincios’ – în grad de Cavaler acordat lui Mircea Mihăieş şi Tania Radu, foşti vicepreşedinţi ai ICR; Ordinul Naţional ‘Pentru Merit’ – în grad de Cavaler acordat lui Dan Croitoru, fost secretar general al ICR.

‘Astfel, refuzul contrasemnării este evidenţiat de un simplu ‘NU’, subliniat urmat de semnătura prim-ministrului şi ştampila rotundă ce se regăseşte pe Nota de transmitere spre contrasemnare semnată de către domnul Gheorghe Angelescu, consilier de stat la Cancelaria Ordinelor din cadrul Administraţiei Prezidenţiale. Prin urmare, refuzul exprimat de prim-ministru, fără a cuprinde vreo motivare, a creat un blocaj la nivel instituţional, generând un conflict juridic de natură constituţională între autorităţile publice implicate în procedura acordării decoraţiilor, respectiv prim-ministrul, pe de o parte, şi preşedintele României, pe de altă parte’, mai declară Traian Băsescu.

În opinia preşedintelui, raportat la jurisprudenţa constituţională, un refuz nemotivat echivalează cu un drept de veto exercitat de prim-ministru, ce goleşte de conţinut atribuţia constituţională a preşedintelui României de a conferi decoraţii şi titluri de onoare.

 

DailyBusiness
Salariu de 5.800 de euro pe lună pentru acest loc de muncă din România. Ce condiții trebuie să îndeplinească candidații
Spynews
Cum este viața Oanei Ioniță, după divorțul de fostul soț! Vedeta și-a dus fiul în vacanță, după o perioadă tumultoasă
Bzi.ro
Probleme mari pentru Delia Matache în vacanța din Asia! Ce a pățit artista
Fanatik.ro
Ce să pui în detergentul de rufe ca să fie mai eficient. Ingredientul secret care face minuni pentru petele de pe haine
Capital.ro
Călin Georgescu, interzis la prezidențiale! Cu cine va fi înlocuit? Scenariu BOMBĂ
Playtech.ro
Amenzi de până la 60.000 de lei pentru românii de la curte. Ce greșeală banală îi poate costa scump
DailyBusiness
PSD pregătește reorganizarea teritorială a României. Ce schimbări majore vin pe cale legislativă
Adevarul
Ultima masă de „23 August” a dictatorilor și invitaților lor. „Adevărul”: „Vedeți cum acești criminali se ghiftuiau în toate ocaziile”
wowbiz.ro
Daniela Gyorfi dezvăluie ultima discuție a soțului ei cu Liviu Guță, înainte ca artistul să dispară: „Pe George l-a sunat”. Vedeta are o ipoteză șocantă
Spynews
Care este legătura între mers și memorie. Ce au descoperit cercetătorii
Spynews
Regula importantă pe care o aplică în relație Barbara Isasi de la Mandinga și iubitul. Nu se abat niciodată de la ea: ”Mi se pare o pierdere de timp”
Evz.ro
Săptămâna de lucru, extinsă la 90 de ore. Ce îi așteaptă pe angajați
Ego.ro
Dana Budeanu... abia o mai recunoști! Cum arăta vedeta acum 15 ani
Prosport.ro
FOTO. Cea mai frumoasă fotbalistă din lume, imagini în costum de baie
kanald.ro
Daniela Gyorfi, dezvăluiri inedite despre Liviu Guță. Ce crede artista despre dispariția acestuia
Cancan.ro
Nu scăpăm! Vin ninsorile săptămâna viitoare și în București. Pe ce dată începe să ningă, potrivit meteorologilor Accuweather
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Verdict final pentru Călin Georgescu: Deciziile sau hotărârile CCR sunt obligatorii și definitive
StirileBZI
Cât va costa încălzirea unui apartament cu 3 camere în 2025! Semnal de alarmă tras de Dumitru Chisăliţă
Prosport.ro
Prezentatoarea știrilor și iubita ei cântăreață, imagini îndrăznețe din vacanța romantică din Costa Rica
stirilekanald.ro
O tânără a născut noaptea trecută în Parcul Tei din Capitală, la minus 5 grade Celsius. Ce s-a întâmplat cu bebelușul
substantial.ro
Elon Musk ar putea avea acces la un birou în Casa Albă pentru a lansa un nou proiect
MediaFlux
LOVITURĂ pentru IOHANNIS! Se pregătește SUSPENDAREA PREȘEDINTELUI! Au anunțat ACUM
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Mândria lui Ceaușescu, lăsată în paragină și demolată. O fabrică importantă din comunism, transformată în complex comercial