Ponta va semna decretele de decorare dacă îl va obliga Curtea Constituţională

Prim-ministrul Victor Ponta a afirmat că va semna decretele de decorare pe care a refuzat anterior să le semneze, în cazul în care Curtea Constituţională va decide că este obligat să contrasemneze decretele preşedintelui. Pe de altă parte, Ponta îşi menţine punctul de vedere potrivit căruia decorarea fostei conduceri a ICR şi a directorului STS este inoportună.
Filip Stan
08 mai 2014, 08:49
Ponta va semna decretele de decorare dacă îl va obliga Curtea Constituţională

Prim-ministrul a arătat că refuzul său de a contrasemna decorările decise de către preşedintele României au avut doar rolul de a atrage atenţia asupra modului în care sunt acordate distincţiile statului român.

„Am obţinut rezultatele pe care le-am dorit, adică am reliefat faptul că decoraţiile statului român trebuie acordate pentru merite importante şi servicii aduse statului român, nu unui lider politic. Domnul preşedinte Băsescu, înainte să-şi termine al doilea mandat, doreşte să-şi decoreze oamenii care i-au fost credincioşi lui, nu României. Dacă asta doreşte domnul Băsescu şi domnul Mihăieş vreo o decoraţie semnată de mine… Eu cred că nu o merită”, a declarat Victor Ponta.

Acesta nu a exclus nici posibilitatea de a contrasemna decretul de decorare a directorului STS, Marcel Opriş. „Dacă decide Curtea Constituţională pe 21 mai că trebuie să semnez şi pentru domnul Opriş, voi semna”, a mai spus Ponta.

Prim-ministrul Victor Ponta a refuzat să contrasemneze decretul prezidenţial privind decorarea lui Marcel Opriş, directorul Serviciului de Telecomunicaţii Speciale, potrivit România TV. Acesta este primul refuz al lui Ponta, înainte de a retrimite nesemnat la Administraţia Prezidenţială decretul de decorare a fostei conduceri a Institutului Cultural Român, fapt pentru care Traian Băsescu a sesizat Curtea Constituţională.

Victor Ponta a afirmat că decretul privind decorarea lui Opriş i-a fost trimise de preşedinte în urmă cu câteva luni. „A vrut şi n-am fost de acord cu ea. Am refuzat-o şi nu m-a reclamat la CCR. Era exact atunci cu accidentul din Apuseni. Mie mi s-a părut că trebuia sancţionat, nu decorat”, a declarat, miercuri, la Călăraşi, primul-ministru.

Marcel Opriş a fost motivul unei dispute dintre preşedinte şi premier, după accidentul aviatic din Apuseni în care două persoane şi-au pierdut viaţa, operaţiunile de salvare derulându-se cu greutate. Atunci Victor Ponta a cerut demiterea lui Marcel Opriş, susţinând că STS a localizat cu greutate locul accidentului, fapt ce a făcut ca intervenţia să fie tardivă.

În replică, Traian Băsescu a spus că Serviciul şi-a făcut datoria, vina pentru eşecul localizării rapide şi a intervenţiei eficiente revenind unor miniştri. Astfel că CSAT-ul nu a dat curs solicitării lui Ponta de demitere a lui Marcel Opriş.

Disputa nu s-a oprit aici, Guvernul iniţiind un proiect de lege prin care STS ar urma să treacă din subordinea CSAT în aceea a Ministerului de Interne. Proiectul nu a trecut deocamdată de Parlament.

Preşedintele Traian Băsescu a depus la Curtea Constituţională o sesizare împotriva premierului Victor Ponta  şi susţine că este un conflict între instituţiile pe care le conduc. Sesizarea depusă de şeful statului vine imediat după ce şi Ponta a depus la rândul său o plângere la Curte împotriva lui Băsescu pentru implicare în campania electorală.

„Aveam o sesizare din partea preşedintelui, pe conflict juridic de natură constituţională, pentru faptul că premierul refuză să semneze nişte decrete de acordare a unor decoraţii”, a declarat preşedintele CCR, Augustin Zegrean.

Zegrean a mai precizat că sesizarea a fost primită marţi, iar termen de soluţionare dat e de 21 mai.

Potrivit unui comunicat al Administraţiei Prezidenţiale remis miercuri Agerpres, la data de 25 aprilie, prin intermediul Cancelariei Ordinelor din cadrul Administraţiei Prezidenţiale, preşedintele Traian Băsescu a transmis premierului spre contrasemnare două proiecte de decrete de decorare a unor personalităţi care au îndeplinit funcţii de conducere în cadrul Institutului Cultural Român, precum şi a unor personalităţi din comunitatea românească din vecinătatea României. ‘Potrivit uzanţelor, comunicarea între cele două autorităţi în materia conferirii decoraţiilor se realizează prin intermediul Administraţiei Prezidenţiale. Învederăm faptul că potrivit Art. 1 din Legea nr. 47/1994 privind serviciile din subordinea Preşedintelui României, republicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 210 din 25 aprilie 2001, Administraţia Prezidenţială este o instituţie publică ce are personalitate juridică, aflată la dispoziţia Preşedintelui României, pentru îndeplinirea atribuţiilor sale; totodată, consilierul prezidenţial este o funcţie de conducere în cadrul acestei structuri, având rang de ministru, iar consilierul de stat având rang de secretar de stat’, susţine Traian Băsescu în sesizarea către CCR.

La data de 29 aprilie, Guvernul a restituit Administraţiei Prezidenţiale proiectul de decret contrasemnat privind decorarea unor personalităţi din comunitatea românească din vecinătatea României, precum şi rezoluţia de refuz de contrasemnare a decretului de decorare a unor personalităţi care au condus Institutul Cultural Român.

În sesizare se precizează că proiectul de decret privind decorarea unor personalităţi care au îndeplinit funcţii de conducere la ICR a fost însoţit de Memorandumul semnat de preşedintele României, care cuprinde motivele avute în vedere pentru acordarea distincţiilor.

Preşedintele arată că Victor Ponta a refuzat nemotivat să contrasemneze proiectul de decret privind conferirea unor decoraţii: Ordinul Naţional ‘Steaua României’ – în grad de Cavaler acordat lui Horia-Roman Patapievici, fost preşedinte al ICR; Ordinul Naţional Serviciul Credincios’ – în grad de Cavaler acordat lui Mircea Mihăieş şi Tania Radu, foşti vicepreşedinţi ai ICR; Ordinul Naţional ‘Pentru Merit’ – în grad de Cavaler acordat lui Dan Croitoru, fost secretar general al ICR.

‘Astfel, refuzul contrasemnării este evidenţiat de un simplu ‘NU’, subliniat urmat de semnătura prim-ministrului şi ştampila rotundă ce se regăseşte pe Nota de transmitere spre contrasemnare semnată de către domnul Gheorghe Angelescu, consilier de stat la Cancelaria Ordinelor din cadrul Administraţiei Prezidenţiale. Prin urmare, refuzul exprimat de prim-ministru, fără a cuprinde vreo motivare, a creat un blocaj la nivel instituţional, generând un conflict juridic de natură constituţională între autorităţile publice implicate în procedura acordării decoraţiilor, respectiv prim-ministrul, pe de o parte, şi preşedintele României, pe de altă parte’, mai declară Traian Băsescu.

În opinia preşedintelui, raportat la jurisprudenţa constituţională, un refuz nemotivat echivalează cu un drept de veto exercitat de prim-ministru, ce goleşte de conţinut atribuţia constituţională a preşedintelui României de a conferi decoraţii şi titluri de onoare.

 

DailyBusiness
Prime de Crăciun 2024. Categoria de angajați lăsaţi fără 3.000 de lei de sărbători
Spynews
Anunț important pentru tinerii care folosesc TikTok. Aplicația impune restricții pentru persoanele sub 18 ani. Anumite conturi vor fi blocate
Bzi.ro
Ce avere nesimțită are Elena Lasconi: „Săraca“ se scaldă în bani!
Fanatik.ro
Cele mai simple metode de a scăpa de condensul de pe geamurile termopane. Ce ar trebui să faci, de fapt, pe timpul iernii
Capital.ro
Șoferii, trimiși obligatoriu la medic. S-a schimbat Codul Rutier în 2024. Reguli noi la permisul auto
Playtech.ro
Cum arată Lavinia Pîrva după ce a slăbit 9 kilograme în doar o lună. Transformarea e radicală
DailyBusiness
Primul tur al alegerilor prezidențiale 2024 ar putea fi ANULAT! Se pune sub semnul întrebării validitatea votului
Adevarul
Ce indică trăsăturile feţei despre personalitatea lui Călin Georgescu, potrivit specialiştilor
wowbiz.ro
Văru Săndel dezvăluie cum și-a împărțit Silviu Prigoană averea: “Honorius a moștenit afacerile, ceilalți…” | EXCLUSIV
Spynews
Cum faci cel mai bun chec de post. Un desert ieftin, pe care îl prepari rapid
Spynews
Fosta soție a lui CRBL, dezvăluiri despre motivele divorțului la șase luni de când au anunțat despărțirea. De ce au ajuns la separare după 16 ani de relație
Evz.ro
Scenariul sumbru al unui dezastru național. Apel disperat către români: E singura soluție
Ego.ro
Dacă Elena Lasconi iese președinte, cum s-ar numi soțul ei? Prima Doamnă este Carmen Iohannis acum
Prosport.ro
FOTO. Milionarul se însoară cu nepoata fostei soții. Cum arată femeia care i-a luat mințile
kanald.ro
Vicepreședintele ANCOM va cere suspendarea TikTok în România, începând de joi, 28 noiembrie! Motivul pentru care se dorește această măsură
Cancan.ro
Eduard, mezinul Adrianei Bahmuțeanu, ar fi accesat mai multe site-uri despre suicid! Protecția Copilului a intervenit de urgență
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Călin Georgescu jubilează. Băsescu aruncă bomba în România: E târziu!
StirileBZI
Se interzice accesul la TikTok! Cine a luat decizia
Prosport.ro
FOTO. Imagini incendiare: așa arată la 63 de ani prima soție a celebrului milionar din fotbal
stirilekanald.ro
Părinții bebelușului Victor Ștefan, devastați de moartea lui: Medicii ne-au spus că...
substantial.ro
CCR confruntată cu posibile anulări ale alegerilor prezidențiale
MediaFlux
FAMILIA lui Călin Georgescu este ÎN PERICOL! Câștigătorul alegerilor NU MAI IESE din CASĂ
Shtiu.ro
Este Călin Georgescu mason? Ce a răspuns la întrebarea: Sunteți mason?
Puterea.ro
De la „100 de ani de singurătate” la „Squid Game”: cele mai tari seriale de urmărit în decembrie