„În primul rând, Vladimir Putin este simbolul unor nostalgii de mare putere a Rusiei și probabil a unei părți importante,nu pot să-mi dau seama câți dintre ruși își doresc să fie din nou acel mare imperiu care a fost nu doar în perioada sovietică, că Rusia a fost un mare imperiu și înainte de perioada sovietică. Și atunci, reprezintă aceste aspirații. Problema noastră, a Europei și a SUA, în primul rând, este că, dacă suntem separați, nu putem rezista în fața unei confruntări. În al doilea rând că, dacă suntem împreună, America și Europa, trebuie să fim extrem de pragmatici și să înțelegem unde putem cu adevărat să oprim aceste dorințe de creștere și nostalgii imperiale și cât de mult dorim să ne asumăm acest lucru. Nu am văzut încă, dincolo de declarații, acțiuni foarte concrete. Și, atunci, repet, România trebuie să fie perfect coordonată cu celelalte țări europene și SUA, dar, pe de altă parte, trebuie să-și urmărească interesul său național, direct, pragmatic și posibil — Moldova în UE”, a declarat Victor Ponta, întrebat cum l-ar descrie pe președintele Rusiei, Vladimir Putin.
În opinia sa, Republica Moldova nu va reuși să adere la NATO și UE până nu va rezolva problema Transnistriei.
„Vreau să vă spun un lucru pe care l-am împărtășit de multe ori cu toți politicienii de la Chișinău. Transnistria este, nu știu care e imaginea plastică cea mai… Știți, când trebuie să intre o mașină în garaj și rămâne cârligul ăla din spate în afară, și atunci nu se poate închide ușa niciodată. Deci, e evident că, atâta timp cât nu se rezolvă problema Transnistriei, într-un fel sau altul, Moldova nu va reuși să intre nici în NATO, nici în Uniunea Europeană. Eu, când auzeam declarațiile acelea ale domnului Băsescu, cum să luăm acum Moldova, că e cu noi în NATO, și vroiam să-i aduc aminte că nu ai cum să intri în NATO când ai unități ale armatei ruse (…) Deci, vorbind și la modul rațional…. Deci eu cred că Moldova va intra în Uniunea Europeană și, ulterior, în NATO, atunci când va rezolva, într-un fel sau altul, problema Transnistriei. Dar să le spunem noi, de la București, cum să o rezolve, nu e bine. Ei trebuie să decidă și trebuie să decidă care este soluția cea mai bună pentru ei”, a precizat Ponta.
Întrebat ce va face România dacă Federația Rusă va pune în pericol sutele de mii de români din Transnistria, Ponta a spus: „Vreau să reacționăm în modul în care… și să dăm acel ajutor, pe care ni-l cer cei de la Chișinău. Nu vreau să ne repezim mai mult decât ne cer cei de-acolo, pentru că, din entuziasm sau din interese politice interne, cum dă bine la București, s-ar putea să le facem rău oamenilor respectivi. Deci, din punctul meu de vedere, și întâlnirile între cei doi președinți și întâlnirile noastre, la nivel de guvern, ne ajută să știm exact, de la președintele Timofti, de la primul ministru Leancă”.