„Săptămâna trecută au fost negocieri lungi, dificile, dar în final încheiate cu partenerii noştri internaţionali. Probabil, vom putea anunţa mâine elementele unui nou acord”, a declarat Victor Ponta.
Acesta a anunţat că va cere acordul partenerilor externi pentru ca memorandumul cu Comisia Europeană şi scrisoare de intenţie către Fondul Monetar Internaţional să fie făcute publice. Prim-ministrul a spus că a cerut aceste lucruri când era în opoziţie şi acum este firesc ca înţelegerile cu organismele financiare să fie făcute publice.
„La începutul sesiunii parlamentare mă voi adresa preşedinţilor celor două Camere pentru a putea prezenta Parlamentului noul acord”, a spus Ponta adăugând că trebuie să existe o poziţie comună, responsabilă a Guvernului, Parlamentului şi forţelor politice.
„Că vom găsi iresponsabilii de serviciu, că sunt la Parlament sau la Cotroceni, este problema lor”, a conchis Ponta.
O misiune a FMI se află la Bucureşti pentru discuţii privind un nou acord de împrumut cu România, autorităţile precizând anterior că doresc ca un nou acord să fie încheiat pentru o perioadă de doi ani.
Premierul Victor Ponta a declarat, joi, că România va conveni, până în această toamnă, un nou acord preventiv cu Fondul Monetar Internaţional şi Uniunea Europeană, cu o valoare între 3 miliarde euro şi 5 miliarde euro şi cu mai puţine condiţii decât cele două înţelegeri anterioare.
Următorul acord cu România, de tip preventiv, va fi unul de consolidare macroeconomică şi de reforme structurale, urmărind în principal disciplina politicilor, şi va presupune privatizarea şi restructurarea unor companii de stat, a declarat, marţi, la Bucureşti, directorul general al FMI, Christine Lagarde.
Consiliul Director al FMI a avizat, la sfârşitul lunii iunie, cu trei derogări, ultimele evaluări ale acordului cu România. Acordul României cu FMI şi UE, în valoare de 5 miliarde de euro, a fost tratat de autorităţile române ca preventiv, fără să fie trase fonduri, după o înţelegere de tip stand-by de circa 13 miliarde de euro semnată în 2009 şi încheiată în 2011.
Ultimul acord a fost parafat în primăvara anului 2011, în continuarea acordului început în 2009, şi trebuia să fie finalizat în martie 2013. Board-ul FMI a aprobat în martie cererea autorităţilor române de extindere cu trei luni a acordului, pânã la sfârştul lunii iunie, astfel încât Guvernul să aibă timp să reducă arieratele şi să adopte măsuri de îmbunãtţire a managementului companiilor de stat.