„Eu consider că ideea de PSD Transilvania este o idee corectă. În cadrul PSD la nivel naţional, Transilvania trebuie să aibă şi la nivel politic o reprezentare regională şi o reprezentare specială. Eu nu am nici un fel de temeri ale trecutului, că o să se rupă partidul şi o să plece PSD Transilvania cu partidul undeva în altă parte, aşa cum nu cred că o să plece Transilvania în altă parte”, a declarat Ponta la Cluj.
Liderul social-democraţilor crede că o asemenea organizaţie ar putea putea îndeplini aşteptările ardelenilor, înşelate de către PDL, partid votat masiv în Transilvania în 2004 şi 2008.
„De la viitorul congres al PSD, din 2013, în conducerea partidului se va intra nu doar pe criteriul votului, ci şi pe un criteriu regional, pentru că Transilvania, după Congresul din 2010, nu a fost reprezentată în conducerea PSD. Voi discuta cu colegii mei o structură formală şi recunoscută de mine de coordonare între toţi liderii din Transilvania ai PSD, care ţine de proiectul meu politic, de descentralizare la nivel politic şi administrativ şi de încurajare a iniţiativei regionale”, a explicat preşedintele PSD.
Totodată, ar corespunde nevoilor de descentralizare şi de dezvoltare regională a ţării. „Cred cu adevărat că mai multă autonomie, o dezvoltare regională reală trebuie făcută până în 2014, nu pe criteriul să desfiinţăm judeţele unde nu câştigăm alegerile, ci pe criteriul faptului că Bucureştiul şi guvernul central au prea multe atribuţii şi prea multe puteri şi anchilozează societatea românească”, a spus Victor Ponta.
Acesta susţine că autorităţile centrale au prea multă putere în raport cu administraţia locală, raport care trebuie inversat. „Sunt lucruri care definesc Transilvania şi care nu trebuie stricate de guvernul central. Nu înţeleg de ce banii din taxele din Transilvania să se ducă la Bucureşti şi să se întoarcă aici pe principiul cine are relaţii mai bune cu vreun ministru”, a conchis pesedistul.