El a discutat, miercuri, pe această temă cu unii dintre agricultorii prezenţi la Târgul internaţional de produse agricole INDAGRA, după ce a vizitat toate staulele cu animale.
În cortul amenajat ca grajd pentru vaci, agricultorii i-au prezentat premierului diferite rase crescute pentru carne, inclusiv bovine renumite pentru carnea de calitate, şi au arătat că în România au fost importate rase superioare pentru producţia de carne abia în urmă cu cinci-şase ani.
„Să facem campanie că, acum, porcii avem voie să-i exportăm în China, să mâncăm noi mai multă vită (…) Ca să-i schimbăm pe români de pe porc pe vită nu-i uşor, să ştiţi”, le-a spus şeful Executivului.
Ponta a reluat această temă şi la finalul vizitei, arătând că exportul de carne creează şi posibilitate de creştere a acestui domeniu.
„Imediat după vizita pe care am avut-o la Beijing, autorităţile din China şi din România au lucrat împreună şi am primit răspunsul favorabil pentru deschiderea pieţei Chinei, o piaţă uriaşă, pentru producţia românească de carne de porc şi bovine”, a spus Ponta.
El a susţinut că mentalitatea consumatorului unui anume tip de carne se schimbă în timp şi printr-un un efort conjugat al autorităţilor, opiniei publice şi presei.
„Ţine până la urmă nu doar de Guvern – că nu doar Guvernul poate să facă acest lucru – ţine de opinia publică, de mass-media, să încercăm să schimbăm anumite lucruri care ţin de mentalitatea de consumator. Faptul că se consumă în special carne de porc şi mai puţin carne de vită e o chestiune care se schimbă în timp şi pe care putem s-o facem toţi printr-un efort comun”, a spus premierul.
Vineri, ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, a declarat că piaţa din Rusia trebuie deblocată pentru exporturile de carne din România, asemeni celei din China, unde pot fi livrate din acest an bovine vii şi produse din carne de porc.