Ponta susţine că se impune o reaşezare a modului în care sunt retribuiţi bugetarii, astfel încât să nu se mai ajungă la situaţii în care un medic este plătit cu 1.000 de lei, iar un chestor cu 15.000 de lei. „Simt nevoia ca în 2013 să facem o reformă a administraţiei publice ce nu a fost făcută înainte astfel încât fiecare instituţie să pună alte criterii în ce priveşte bugetul pe cheltuieli de personal, ca să poţi să dai un salariu mai mic sau chiar să-l concediezi şi să-i creşti salariul celui care munceşte”, a declarat prim-ministrul României.
Pe lângă faptul că se urmăreşte creşterea salariilor unor bugetari, un alt obiectiv este limitarea cuantumului maxim al unui salariu la stat. „Vom stabili un salariu maxim, adică să poţi câştiga un salariu bun la stat, dar dacă vrei mii şi zeci de mii de euro, mergi în sectorul privat”, a spus şeful Guvernului.
El a precizat că discuţia pe marginea acestei chestiuni a început deja în Guvern şi în USL. „În toamnă mergem spre finalizare cu acest proiect şi îl finalizăm”, a precizat Ponta adăugând că proiectul va fi discutat apoi şi cu celelalte forţe politice.
În ce priveşte companiile la care statul este acţionar şi la unde salariul mediu este de două ori mai mare decât salariul mediu pe economie, Ponta a lăsat de înţeles că statul are pârghii pentru a acţiona şi acolo. „Dacă vorbim de companiile la care statul este încă prezent, vom folosi fie vorba bună, fie măsuri dure, ca în cazul Hidroelectrica, care a ieşit din insolvenţă, acum este pe profit şi nu mai sunt contracte cu băieţii deştepţi”, a mai spus Ponta.