„M-am bucurat că, după 7 ani în care aceste întâlniri nu au avut loc, să stabilim un calendar ambiţios de întrevederi”, a spus Ponta în cadrul declaraţiilor comune susţine de cei doi şefi de guvern.
Ponta îşi doreşte ca cele două state să îşi armonizeze poziţiile în ceea ce priveşte chestiunile de politică europeană faţă de crearea de locuri de muncă şi creştere economică. „Vreau să cred că România, alături de Polonia, reprezintă parteneri strategici ai Spaniei la frontiera răsăriteană a Uniunii Europene. Spania are în România un aliat extrem de hotărât în ce priveşte politicile europene privind creşterea economică şi crearea de locuri de muncă”, a spus Ponta.
Acesta a invocat intensificarea din ultima vreme a schimburilor comerciale dintre Spania şi România şi a dat asigurări că guvernul român „se apleacă cu mare atenţie” asupra proiectelor economice în care sunt interesate şi firme spaniole
Primul ministru Victor Ponta a început, luni, o vizită oficială în Spania. El a fost primit la Palatul Moncloa de omologul său spaniol, Mariano Rajoy. Cei doi au discutat despre noile posibilităţi oferite de România firmelor spaniole.
Mare parte a întrevederii a fost dedicată analizării oportunităţilor date de fondurile prevăzute în bugetul UE până în 2020 (de care va beneficia în mare măsură România) şi explorării unei mai mari cooperări în sectoare ca energiile reciclabile şi infrastructuri, domenii în care guvernul spune că România poate profita de experienţa firmelor spaniole.
Rajoy şi Ponta au discutat şi despre paşii făcuţi de UE în plan economic, cu o atenţie deosebită pe deciziile adoptate la ultimul Consiliu European, şi vor comenta expectativele existente în privinţa impulsionării uniunii bancare, măsurile prevăzute pentru finanţarea IMM-urilor şi repartiţia în viitorii doi ani a fondului european pentru combaterea şomajului în rândul tinerilor.
S-au referit nu numai la reformele de care are nevoie Europa în domeniul economic, ci şi la nivelul instituţiilor sale, pentru ca acestea să-şi sporească legitimitatea democratică. Acesta este subiectul care a fost dezbătut vineri şi sâmbătă la Palma de Mallorca de miniştrii afacerilor externe din 16 ţări europene printre care şi Spania şi România.
Diverse chestiuni cu caracter internaţional sau din politica europeană de vecinătate au fost şi ele prezente în discuţia dintre Rajoy şi Ponta.