‘Profit de ocazie, deşi ştiu că Ministerul de Finanţe deja a anunţat acest lucru, dar vreau să întăresc faptul că acest gen de programe de sprijin şi de garantare – Prima Maşină, Prima Casă – vrem să le extindem cu aceeaşi ocazie la Programul Prima Casă pentru românii din afara graniţelor, cei care vor să se întoarcă în ţară. Şi care vor primi aceleaşi facilităţi pentru achiziţionarea unei locuinţe sau a unei maşini. Lucru care cred că poate sprijini acei români care se întorc în ţară după o perioadă petrecută în străinătate. Este un model de stimulare, atât economică, a consumului, cât şi de protecţie a mediului în cazul programului Prima Maşină’, a afirmat luni premierul la Ministerul Economiei la lansarea programului Prima Maşină.
Despre faptul că, pentru acest an, în cazul Programului Prima Casă pentru românii din afara graniţelor, banii alocaţi de Guvern ar ajunge doar pentru 147 de credite, Ponta a precizat: ‘Este vorba de banii pentru lunile noiembrie şi decembrie’.
‘Măcar să fie 147 de dosare procesate în lunile noiembrie şi decembrie. Important este dacă se dovedeşte de interes. S-ar putea să nu fie de interes pentru că acolo avem o problemă pe care încercăm să o îndreptăm. Creditele sunt pentru locuinţe deja existente. Ori, din analizele noastre, românii care se întorc din diaspora în general vor să-şi construiască propria locuinţă, mai puţin să cumpere un apartament sau o casă deja existente. Deci, dacă reuşim să facem programul mai eficient, să se adreseze nu doar locuinţelor deja existente, ci şi noilor construcţii, în afară că stimulăm economic sectorul construcţiilor s-ar putea să stârnească un interes mult mai mare. Pentru noiembrie şi decembrie nu va fi o problemă, iar în gradul de garanţii pe care-l prevedem în bugetul 2015-2016 vom ţine cont şi de ceea ce se poate întâmpla în programul Prima Maşină şi de succesul pe care l-a avut programul Prima Casă, limitat, însă, de faptul că se aplică la locuinţe existente şi mai puţin la noi construcţii’, a declarat premierul.
Programul ‘Prima casă’ va fi extins şi pentru românii care locuiesc în străinătate, potrivit unui proiect de Hotărâre de Guvern, a informat, luni, Ministerul Finanţelor Publice (MFP). Conform proiectului de act normativ, va fi stabilit un plafon destinat pentru garantarea achiziţiei sau construirii unei locuinţe de către persoanele cu cetăţenie română care locuiesc în străinătate şi au permis de şedere şi de muncă, eliberate de autorităţile statului în care lucrează.
Până la 31 decembrie 2014, plafonul garanţiilor acordate exclusiv pentru achiziţionarea sau construirea de locuinţe pentru românii care locuiesc în străinătate este de 25 de milioane de lei, alocat din plafonul rămas nealocat sau neutilizat destinat ANL, devenit plafon general de garantare în cadrul programului Prima Casă.