Educaţia creşte în relevanţa temelor de campanie din acest an. Candidaţii vorbesc tot mai mult despre ceea ce trebuie făcut sau despre ceea ce s-a făcut în ultimul timp pentru educaţia din România.
În timp ce Victor Ponta s-a prezentat ca un susţinător al programului prin care copiii din mediul rural primesc microbuze pentru transportul şcolar şi ca un promotor al învăţământului digital, Klaus Werner Iohannis porneşte cu un mare handicap în faţa premierului: acesta a declarat public faptul că educaţia nu este importantă.
Premierul Victor Ponta are un set de mesaje pozitive pentru domeniul educaţiei. Creşterea salariilor profesorilor debutanţi, rezolvarea transportului şcolar din mediul rural prin alocarea a peste 1200 de microbuze comunelor din România şi introducerea manualelor digitale pentru copiii din clasele primare sunt doar câteva dintre rezultatele obţinute de guvernarea Victor Ponta.
La capătul opus al spectrului, Iohannis încearcă şi el să capitalizeze pe electoratul sensibil la tema educaţiei, spunând ca educaţia, domeniul în care Iohannis a activat ani buni, va fi o prioritate pentru el. Problema este că Iohannis nu are merite în politica de la nivel central şi nu este foarte credibil atunci când spune că a dat meditaţii pentru a-şi cumpăra cele 6 case pe care le deţine în acest moment. Fiecare profesor care ştie foarte bine cum merge piaţa meditaţiilor îi râde în nas primarului Sibiului care recurge la o retorică slabă atunci când vine vorba de educaţie.
Pe lângă gafele succesive legate de modalitatea în care Iohannis a dobândit banii cu care a cumpărat cele 6 case pe care le are, candidatul ACL la prezidenţiale a declarat public că pentru el educaţia copiilor nu este importantă, fiind lăsată pe plan secund faţă de prioritatea sa: imobiliarele. „Noi nu avem copii. Alţii au investit în educaţia lor, noi în imobile” a declarat Iohannis la sfârşitul lunii august a.c.
Diferenţa între poziţionarea celor doi candidaţi, faţă de domeniul educaţiei este fundamentală. Victor Ponta apare în faţa electoratului ca un om preocupat de educaţia din România şi implicat în găsirea de soluţii pentru profesori, elevi şi părinţi, în timp ce Iohannis pierde din credibilitate într-un domeniu în care ar fi trebuit să sclipească, având în vedere experienţa sa.
Pe lângă cei doi şi ceilalţi candidaţi la prezidenţiale şi mulţi alţi politicieni şi-au făcut apariţia în curţile şcolilor pentru a ura elevilor şi profesorilor succes în noul an şcolar.