Premierul a arătat că persoanele rănite se află sub îngrijire, iar pe plan local vor fi luate măsuri pentru sprijinirea familiilor afectate.
„Când este o anchetă penală, toată coordonarea aparţine procurorului, iar toate instituţiile guvernamentale vor pune la dispoziţie date tehnice, însă decizia aparţine magistratului, la momentul finalizării anchetei”, a spus Ponta.
Alimentarea cu gaz a celorlalte scări din blocul din Călăraşi afectat de explozie va fi reluată în cursul zilei de vineri, iar locatarii vor putea reveni în locuinţe, ancheta urmând să fie coordonată în continuare de procuror, iar decizia va aparţine magistratului, a mai anunţat premierul Victor Ponta.
El a precizat că decizia de reluare a furnizării cu gaz aparţine Distrigaz, dar că a discutat cu reprezentanţii companiei, iar aceştia i-au transmis că furnizarea gazului va fi reluată de vineri pe celelalte scări, nu pe cea afectată, unde locatarii vor şi putea reveni în case, în siguranţă.
Premierul a semnat un set de decizii prin care şi-a delegat atribuţiile pe perioada Sărbătorilor de iarnă din acest an, până pe 5 ianuarie inclusiv, vicepremierilor Daniel Chiţoiu, Gabriel Oprea şi Liviu Dragnea.
Astfel, atribuţiile prim-ministrului privind conducerea operativă a Guvernului i-au fost încredinţate lui Chiţoiu pentru intervalul 28-30 decembrie, acestea urmând să fie preluate de Oprea în perioada 31 decembrie-2 ianuarie.
Dragnea va exercita atribuţiile de premier în intervalul 3-5 ianuarie.
Premierul Victor Ponta a venit la Palatul Victoria pentru a discuta cu vicepremierul Gabriel Oprea despre concluziile anchetei privind explozia produsă, miercuri, într-un bloc din Călăraşi.
Explozia a avut loc miercuri, la ora 17.44, într-un bloc de pe strada Calea Bucureşti din Călăraşi, soldându-se cu decesul femeii de 44 de ani, Gina Popescu, şi rănirea gravă a unui bărbat, Victor Avădanei, de 61 de ani. Bărbatul, care este proprietarul apartamentului în care s-a produs deflagraţia, este internat la Spitalul Clinic de Chirurgie Plastică Reparatorie şi Arsuri din Capitală, la secţia de terapie intensivă, având arsuri pe 60 la sută din suprafaţa corpului. De asemenea, alte cinci persoane au fost rănite uşor în urma deflagraţiei.
Blocul afectat de explozie are cinci scări, iar deflagraţia a avut loc la scara doi, toate cele opt apartamente fiind avariate. În urma exploziei, alimentarea cu gaz şi energie electrică a fost oprită la toate cinci scări ale blocului.
Familiile care locuiau în apartamentele de la scara doi au fost evacuate, autorităţile locale punându-le la dispoziţie un spaţiu provizoriu de cazare, respectiv un cămin pentru elevi, însă majoritatea au preferat să meargă la rude sau prieteni. În ceea ce priveşte locatarii de la celelalte patru scări ale blocului, o parte dintre aceştia au plecat la rude sau la prieteni, din cauza lipsei gazului şi a curentului, în timp ce alţii au preferat să rămână totuşi în locuinţe.
Conform datelor prezentate de vicepremierul Gabriel Oprea, care joi a mers la Călăraşi, deflagraţia a provocat distrugeri majore la opt apartamente de pe scara doi a blocului, în urma exploziei fiind, de asemenea, afectate locuinţe de pe scara trei a imobilului, dar şi spaţiile comerciale de la parterul clădirii.
Oprea a anunţat, joi, că un expert în securitatea construcţiilor, venit de la Bucureşti, a început evaluarea riscurilor în ceea ce priveşte blocul în care s-a produs explozia, primele concluzii arătând că imobilul nu este în pericol de părbuşire.
Oprea a mai anunţat că a fost începută o anchetă penală pentru a se stabili cauzele deflagraţiei şi că, în funcţie de rezultatele acesteia şi ale expertizei, se vor acorda despăgubiri.
La rândul său, preşedintele Consiliului Judeţean Călăraşi, Răducu Filiescu, a spus că autorităţile locale se vor implica şi vor sprijini financiar înmormântarea femeii de 44 de ani, moartă în urma deflagraţiei, precizând că aceasta fusese, în trecut, angajată a CJ, iar în prezent lucra la Agenţia de Dezvoltare Regională.
Acesta a menţionat că autorităţile şi-au propus să înceapă reparaţii la bloc „foarte repede”, dar nu înainte de finalizarea expertizei şi de stabilirea surselor de finanţare.
În acest context, şeful CJ Călăraşi a spus că se doreşte ca, în primul rând, banii pentru reparaţii să vină de la firmele de asigurări şi că autorităţile nu vor să preseze anchetatorii, astfel încât rezultatele anchetei să fie concludente.
Reprezentanţii Distrigaz Sud Rețele au anunţat, joi, într-un comunicat de presă, că în urma primelor cercetări s-a stabilit că explozia s-a produs ca urmare a unei acumulări de gaze pe instalația de utilizare a gazelor naturale din interiorul apartamentului în care a avut loc deflagraţia.
Locatarii blocului din Călăraşi afectat de explozie şi angajaţi ai cafenelei de la parterul clădirii susţin că, miercuri, înainte de producerea deflagraţiei, doi lucrători ai Distrigaz au venit la faţa locului pentru a verifica dacă există scurgeri de gaz, după ce oamenii le-au solicitat intervenţia. În urma verificărilor angajaţii Distrigaz au stabilit că nu există probleme.
Procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Călăraşi au deschis, joi, un dosar penal în care se fac cercetări pentru ucidere din culpă, vătămare corporală din culpă şi distrugere în cazul exploziei, fiind audiate deja mai multe persoane.