Ponturi ca să nu renunţi la dietă. Circa 26% dintre persoanele care au început o dietă au recunoscut că au renunțat la ea înainte de a începe să apară rezultate, potrivit Eatthis.com. Respectarea unei diete ajunge să vină natural dacă o începeți corespunzător, vă țineți de ea și știți cum să depășiți obstacolele care vor apărea.
Începe acum!
Toți am spus ”încep de luni”, ”încep după sărbători”, ”încep după petrecerea de ziua de naștere”, sau multe alte scuze. În realitate, nu există zi mai bună decât cea de azi. Dacă întârziați momentul nu faceți decât să vă amăgiți, considerând că va exista un moment magic și potrivit.
Nu vă înfometați
Când începeți o dietă, vreți să vedeți imediat rezultate. Acest lucru nu este posibil decât dacă vă înfometați, ceea ce nu este sănătos. Există un risc foarte mare să vă pierdeți controlul dacă săriți peste mese și să dați iama în frigider seara sau noaptea. În plus, cercetările arată că persoanele care sar peste micul dejun au o circumferință a taliei mai mare și un risc mai ridicat de obezitate.
Nu mai numărați caloriile
Numărarea caloriilor fiecărei firimituri de mâncare poate ajunge să vă obsedeze. Pe termen lung, faceți mai rău decât bine. În plus, puteți ajunge să vă simțiți frustrant că nu pare să puteți respecta mereu cifrele impuse și să abandonați cu totul. Mai bine vă concentrați pe nutrienți și pe mese sănătoase, cu un raport adecvat între carbohidrați, proteine și grăsimi sănătoase.
Includeți alimente sățioase în toate mesele
Dacă mâncați un bol de salată iar peste o jumătate de oră vă este din nou foame, nu ați rezolvat mare lucru. O dietă nu înseamnă să mâncați precum un ierbivor. Trebuie să includeți alimente sățioase, dar sănătoase, care să alunge senzația de foame cât mai mult timp.
Organizați-vă viața socială departe de mâncare
De multe ori viața noastră socială este puternic asociată cu mâncarea: ieșim cu prietenii la restaurant, sau ne strângem la cineva acasă unde gătim și bem câteva pahare cu vin. Este și mai complicat când doar o persoană urmează o dietă, pe când restul nu. Puteți să faceți și alte activități care nu au legătură cu mâncarea: ieșiți la o plimbare, vizitați un muzeu, mergeți la un curs de dans.
Nu vă simţiţi vinovaţi
Dacă ați mâncat o bucățică de ciocolată, dacă ați gustat tort la o aniversare, sau orice altă ”scăpare”, nu vă lăsați copleșiți de vinovăție. Este normal să nu puteți respecta întotdeauna planurile în totalitate. În loc să vă simțiți prost, mai bine faceți ceva să compensați, ca de exemplu lucrați la sală cu 10 minute mai mult decât în mod normal.