Fii respectuos
Daca din clipa in care ai lasat geamul deschis incepi sa fii cu gura mare si sa fii tare in gura, amenda scrie pe tine. Sau, daca esti cu adevarat un cocalar, poti ajunge chiar la puscarie. Ideea este sa il primesti cu zambetul pe buze pe agent, sa dai buna ziua si sa colaborezi in totalitate, discutand elegant. Iar atunci cand ti se cer actele, sa le dai fara sa comentezi, ca doar nu ai fost oprit ca sa fii intrebat de vreme sau de dotarile masinii tale. Agentii au de-a face cu multi melteni fara obraz, care insa, in proportie de 100%, ajung, cu tot cu gura lor mare, sa primeasca amenda. Daca insa tu esti respectuos si vorbesti diplomat, ai sanse sa scapi de amenda.
Recunoaste-ti greseala
In clipa in care agentul se prezinta si iti cere documentele, iar tu stii ca ai facut o greseala, fie ca vorbeai la telefon, fie ca nu aveai centura sau ca ai trecut pe rosu, e bine sa iti recunosti greseala. Nu incerca sa te faci ca ploua si sa intrebi: Da’ ce am facut, sefu? Ca e clar ca nimeni nu te opreste degeaba. La fel si cand esti intrebat de politist, ca de multe ori te intreaba ca sa vada cu cine are de-a face, daca stii pentru ce ai fost oprit. Nu incerca sa faci pe prostul si sa zici ca nu ai facut nimic. Ci recunoaste, spune clar ce ai facut, spune concret ca ai gresit si ca domnul agent are dreptate si are tot dreptul ca sa te opreasca si sa te amendeze. O greseala recunoscuta este pe jumatate iertata.
Nu spune ca nu ai actele la tine
Multi cred ca vor scapa de amenda daca spun ca nu au actele la ei. Nu faci decat sa-l enervezi pe agent ca trebuie sa te verifice pe alte canale, sa-ti verifice RCA-ul, permisul, buletinul si valabilitatea ITP-ului. Unde mai pui ca primesti la amenda initiala si un bonus pentru ca nu ai asupra ta documentele. Asadar, mai ales daca stii ca ai gresit, ideal este sa-l astepti pe agent la geam cu documentele pregatite, iar in timp ce i le inmanezi, sa-i spui: Da, aveti dreptate, stiu ce am facut, uitati documentele! Din nou, un asemenea comportament te va scoate in evidenta si il poate face pe agent sa iti scrie doar un avertisment.
Nu pierde timpul sa cauti scuze
Cand esti oprit pentru viteza, pentru ocolirea refugiului de tramvai, cand treci pe rosu sau nu acorzi prioritate, mereu se gasesc scuze. De la faptul ca te grabesti, pana la necesitatea urgenta de a prinde un avion, sau ca intarzii la munca sau ca naste nevasta. Un pont important este sa ii spui agentului de la circulatie ceva banal: Am trecut ca prostul pe rosu si nici macar nu ma grabeam, asta este, am gresit, sa-mi fie invatatura de minte! Cand recunosti greseala si nu cauti scuze, ai toate sansele sa ramai doar cu o amenda acordata, nu si cu permisul luat…
Lasa relatiile deoparte
Nu sunt deloc putini soferii care au impresia ca au relatii, ca ei cunosc pe cutare si pe cutare, ca sunt tari si mari. Si, imediat cum il opreste un politist, pune mana pe telefon si isi suna vreo ruda care lucreaza la Militia Locala sau la cine stie ce post din fundul curtii, in speranta ca agentul constatator se va induiosa la auzirea cuvintelor: Suntem colegi, lasa-l si pe frati-miu sa plece, nu-i mai da amenda… Sau, mai amuzanti sunt cei care isi suna avocatul, de parca sunt la proces… Dar aceste lucruri nu fac decat sa ii faca pe agenti sa iti acorde o amenda si mai mare. Pentru ca epoca relatiilor asa, la vedere, a apus, iar agentilor le este mai frica de camerele video decat de cine stie ce voce de la capatul firului. Nu este nimeni concediat sau mutat pentru ca nu a vrut sa-l pasuiasca pe cine stie ce pui de smecher… Asadar, lasa relatiile si asuma-ti raspunderea, ca doar nu mai ai 5 ani.
Nu te raporta la ceilalti soferi
„Dar ce, numai pe mine ma vedetei? Dar ce, numai eu am oprit neregulamentar? Din toata tara asta, doar pe mine m-ati oprit ca am trecut pe rosu?” Genul acesta de atitudine iti va aduce cu siguranta o amenda grasuta. Trebuie sa renuntam noi, ca natie, la a arata cu degetul spre celalalt si sa ne luam raspunderea in brate. O raspundere individuala. Nu trebuie sa ii luam la rost pe agenti ca de ce ne-au vazut doar pe noi ci trebuie sa ne vedem de treaba si sa nu ne raportam la alti soferi, chiar daca gresesc sub nasul nostru.
Renunta la apelative de genul „Sefu”
Un sfat extrem de bun, venit si din partea celebrului politist din Brasov, Marian Godina, este sa nu abordam un agent cu apelativul „Sefu”. Nu mai vorbim de Boss, Cumetre, Patroane sau alte cele. Asta denota o lipsa de bun-simt si o lipsa de incultura la nivel maxim. Mai bine ne limitam la Domnule si nimic mai mult. Pentru ca atunci cand agentul isi da seama ca are de-a face cu un om bine crescut si cu un vocabular elegant, tinde sa-i dea o amenda mai mica, deoarece e altfel decat ceilalti cocalari cu care a avut de-a face in restul zilei.
Citeşte mai mult pe 4tuning.ro