Populația din Afganistan a început să se confrunte cu o altă consecință tragică a războiului civil și anume, foametea.
Cetățenii acuză că ajutoarele primite din Occident au ajuns tot la cei bogați, iar restul populației se zbate să supraviețuiască de la o zi la alta.
Afganistan a primit ajutor umanitar în valoare de 9 miliarde de dolari, iar acestă sumă ar putea ajuta cetățenii din zona afectată să scape de sărăcia extremă generată de război. Cu toate acestea, oamenii de rând se chinuie să facă rost de mâncare, în timp banii trimiși de Occident zac în rezerve ale băncilor centrale sub pretextul că astfel sunt protejați de talibani.
Sute de muncitori în construcții se prezintă în fiecare În fiecare dimineață în una dintre piețele din Kabul în căutarea unui loc ade muncă cu ziua. Încercarea lor se dovedește adeseori zadarnică deoarece proiectele în construcții au fost stopate, iar băncile sunt închise.
Populația acuză că elita coruptă condusă de cei bogați a făcut ilegal averi uriașe în ultimii 20 de ani.
„Oamenii bogați se gândesc doar la ei, nu la cei săraci. Eu nici măcar nu pot cumpăra pâine. Nu găsesc un singur dolar, iar restul oamenilor bogați își îndeasă în buzunar dolarii primiți ca ajutoare din Occident. Nimănui nu-i pasă de oamenii săraci. Când ajutorul a venit din afară, oamenii de la putere s-au asigurat că banii vor ajunge la rudele lor, nu la cei săraci.”, a spus furios Hayat Khan, care își caută un loc de muncă.
În ultima săptămâna, preocuparea principală a cetățenilor din Kabul este prețul mâncări care a crescut considerabil. Oamenii au ajuns să fie disperați că nu vor avea cu ce să-și hrănească copii.
Populația din Afganistan a luat cu asalt piețele unde au început să-și vândă ultimele obiecte din casă pentru a face rost de bani pentru a-și hrăni familiile. Căruțe pline cu covoare, televizoare, veselă și tacâmuri, cauciuc inundă piața din Kabul, care acum s-a transformat într-un târg uriaș, unde din păcate nu există cumpărători.
Oamenii se tem că vor rămâne fără drepturi, iar foametea instalată accentuează situația deja tragică.
Pentru ca cetățenii din Afganistan să poată lucra, pentru a supraviețui, conducerea talibanilor ar trebui să fie recunoscută, dar țările care au luptat împotriva lor nu pot acceptă asta.
Între timp disperarea și mizeria se adâncesc. O familie afgană a vândut tot din casă ca să plece în Pakistan, deoarece mama, profesor universitar, nu a mai putut merge la muncă și nici fiica ei nu a mai putut merge la școală din cauza interdicțiilor impuse de talibani femeilor.
„Sunt atât de tristă. Inima îmi arde din ziua în care am luat decizia de a pleca. Ce aș fi putut însă să fac? Dacă rămânem, nu cred că ne vor lăsa să muncim sau să ne permită educația. Cum pot să-mi hrănesc familia? Pot accepta să-mi fie mie foame, dar nu-mi pot privi copiii înfometați”, spune femeia, conform Digi24.