„Consensul în ultimii 20 de ani era că populaţia mondială, estimată în prezent la circa 7 miliarde de oameni, va continua să crească până la 9 miliarde la sfârşitul secolului al XXI-lea, urmând să se plafoneze apoi şi probabil să scadă„, a declarat Adrian Raftery, profesor de statistică şi sociologie la Universitatea Washington din Seattle (nord-vestul Statelor Unite), unul din principalii autori ai studiului apărut, joi, în versiunea online a revistei „Science”, potrivit Agerpres.
„Am ajuns la concluzia că există o probabilitate de 70% ca populaţia mondială să nu se stabilizeze în cursul acestui secol„, adaugă omul de ştiinţă, potrivit căruia „evoluţia demografică rămâne o problemă foarte importantă”. Creşterea populaţiei poate duce la exacerbarea altor probleme planetare, printre care schimbările climatice, răspândirea bolilor infecţioase şi sărăcia, spune Raftery.
În Africa se va înregistra cea mai mare rată de creştere demografică, populaţia urmând să crească de patru ori, de la 1 miliard în prezent la 4 miliarde până la sfârşitul secolului. Cercetătorii arată că accesul la mijloace de contracepţie şi educaţia sunt esenţiale în scăderea ratei natalităţii.
În celelalte regiuni ale planetei vor fi mai puţine schimbări decât în Africa. Asia, care numără în prezent 4,4 miliarde de locuitori, va avea în jur de 5 miliarde în 2050, urmând apoi să scadă, potrivit experţilor. În America de Nord, Europa şi America Latină (cu Caraibele), populaţia se va stabiliza sub 1 miliard de locuitori.
Cea mai populată ţară din Europa ar urma să fie în 2100 Franţa, cu 79 de milioane de locuitori, faţă de 66 de milioane în prezent. Populaţia Germaniei va scădea de la 80 de milioane în prezent la 56 de milioane, a declarat profesorul Raftery.
Raportul ONU asupra demografiei mondiale este „primul bazat pe un instrument statistic modern, ce combină toate informaţiile şi datele disponibile care permit elaborarea celor mai bune previziuni„, au mai spus experţii.
CITEŞTE ŞI: Catastrofele naturale au strămutat 21,9 milioane de persoane