Porcii de Crăciun se întorc în pieţe, dar va fi greu să fie transformaţi în şorici, caltaboşi şi cârnaţi. Crescătorii nu au voie să le dea resturi şi trebuie să intre în coteţ cu echipament special. DOCUMENTUL fără de care nu se pot vinde

Porcii vor putea fi vânduţi în pieţe şi târguri doar însoţiţi de un aviz semnat de veterinar, care certifică faptul că animalele sunt sănătoase.
Filip Stan
07 nov. 2023, 08:53
Porcii de Crăciun se întorc în pieţe, dar va fi greu să fie transformaţi în şorici, caltaboşi şi cârnaţi. Crescătorii nu au voie să le dea resturi şi trebuie să intre în coteţ cu echipament special. DOCUMENTUL fără de care nu se pot vinde

Porcii de Crăciun autohtoni vor fi greu de găsit în acest an. Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor modifică Ordinul nr. 130/2023, care aprobă Normele specifice de aplicare a Legii nr. 122/2023 (Legea porcului), prin introducerea unei prevederi vizând comercializarea porcilor din gospodărie numai în condiţiile în care un medic veterinar de liberă practică împuternicit de DSVSA judeţene va completa o fişă de examinare clinică, care certifică statusul de sănătate al animalului respectiv, informează ANSVSA.

„Gospodarul dacă respectă regulile pe care autoritatea sanitar veterinară le-a stabilit, respectiv să fie solicitat medicul veterinar ca să facă examenul porcului care face obiectul vânzării, în urma examenlui eliberează un document iar animalul poate fi vândut”, spune Dănuț Păle, vicepreședinte ANSVSA.

Ordinul Autorităţii pentru Siguranţa Alimentelor prevedea că porcii crescuţi în gospodării nu pot fi vânduţi în pieţe – o măsură pentru a opri răspândirea pestei porcine. În plus, prevedea norme speciale.

Porci de Crăciun, la vânzare pe Facebook. Crescătorii și-au pus animalele pe rețelele sociale: ”Ăsta e vietnamez. Nu conţine grăsime, e mai mult pentru fiţe”

Cu sau fără avize, unii români îşi asumă riscuri de dragul fripturii de Crăciun. Potrivit normelor impuse de cei de la ANSVSA în alimentaţia porcilor crescuţi în gospodărie nu trebuie să se regăsească resturi de la mesele oamenilor. Mai mult decât atât, cei care cresc porci în gospodărie trebuie să aibă echipamente speciale cu care intră la aceştia atunci când trebuie să le facă curăţenie sau să îi hrănească.

„În fiecare an găseşte motiv, aşa-s guvernanţii taie la sfârşit când să numărăm nu avem ce număra, rămânem cu punga goală”, spune Constantin Iamandache, crescăto, pentru Observator.

Cu sau fără avize, unii români îşi asumă riscuri de dragul fripturii de Crăciun şi nu cumpără carne doar din locurile autorizate.

30 de focare de pestă porcină sunt acum în ţara noastră. România importă masiv carne de porc – 80% din consum – din Spania, Germania şi Ungaria.

Susţinerea creşterii tradiţionale a porcului în gospodării şi a proprietarilor de porci din mediul rural este o prioritate a Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA). Creşterea, sacrificarea porcilor în gospodăria ţărănească şi comercializarea acestora nu vor fi interzise. ANSVSA transmite românilor că îşi vor putea sacrifica fără probleme porcii înainte de Crăciun, în propriile gospodării. În acest sens, ANSVSA modifică Ordinul nr. 130/2023, care aprobă Normele specifice de aplicare a Legii nr. 122/2023, prin introducerea unei prevederi prin care se pot comercializa porcinele din gospodărie numai în condiţiile în care un medic veterinar de liberă practică împuternicit de DSVSA judeţene va completa o fişă de examinare clinică, care certifică statusul de sănătate al animalului respectiv (care trebuie să fie identificat şi înregistrat în Sistemul Naţional de Identificare şi Înregistrare a Animalelor – SNIIA). Prevederea are în vedere stabilirea stării de sănătate a animalului care urmează a fi comercializat, astfel încât să împiedice mişcarea animalelor care ar putea contribui la răspândirea virusului PPA (pesta porcină africană n.r)„, se menţionează în comunicat.

 

Vânzarea se va face cu adeverință de la medicul veterinar

Florin Barbu a explicat cum vor putea vinde micii crescătorii porci din gospodării. ”Prin legea pe care am adoptat-o în calitate de președinte al Comisiei de Agricultură din Camera Deputaților au fost anumite norme de biosecuritate și pentru persoanele fizice. Sigur, orice mișcare/valorificare de porc de la persoanele fizice se va face sub îndrumarea medicului veterinar, sub eliberarea unei adeverințe. Mai mult de atât, partea de sănătate publică a animalelor este realizată de către medicii concesionari, este gratuit acest serviciu, inclusiv medicamentația și prestările de servicii sunt gratuite în România pentru persoanele fizice”, a mai spus ministrul.

DOCUMENT Scandal uriaş înainte de Crăciun. Românii nu-şi mai pot vinde porcii din gospodării, şedinţă de urgenţă pentru modificarea legii UPDATE
Decizia de modificare a ordinului ANSVSA, luată cu premierul Marcel Ciolacu

Ministrul Agriculturii a mai completat că decizia privind modificarea ordinului emis de ANSVSA a fost luată cu premierul Marcel Ciolacu. ”A fost dat un Ordin 130/2023 de către ANSVSA, ne-am dorit foarte mult, atât eu ca ministru cât și premierul Marcel Ciolacu să luăm această decizie. În dimineața aceasta am convocat toată conducerea, va fi modificat acest ordin și repet: persoanele fizice pot valorifica porcii în perioada sărbătorilor de Crăciun. Iar ordinul rămâne desigur în vigoare și în perioada următoare”, a mai spus ministrul.

Câți bani vor scoate românii din buzunar pentru un kg de carne de porc. E mai scumpă de sărbători

Carnea de porc se scumpește în prag de sărbători. Prețul pe care îl vor plăti românii pentru un kilogram în perioada următoare. Cu două luni înainte de Ignat, prețul cărnii de porc a crescut la sătenii care cresc porci în Banatul Montan.

Dacă anul trecut prețul era între 15 si 20 de lei, pe kilogram, acum, sub 25 de lei nu mai găsești niciunde. Porcul „în viu” este în jur de 15 lei.

Asta în condiția în care prețul de anul trecut nu trecea de 12 lei. Gospodarii cresc porcii singuri în gospodărie, mai ales că în acest an s-a făcut și porumbul, s-au făcut și dovlecii și trifoiul.

Fiind zonă de munte și de deal, cerealele sunt mai puține. Din această cauză, sătenii cumpără grâul, orzul și tărâțele de la sătenii din zona de câmpie.  Unii gospodari cresc porci doar pentru consumul propriu, alții, cresc cu doi, trei în plus, porci pe care-i vor vinde înaintea Crăciunului.

Alții, ca să le fie și mai ușor, își aleg porcul, plătesc un acont, iar restul banilor îi vor da când taie porcul. Oamenii sunt speriați și de apariția cazurilor de pestă porcină în Banatul Montan. Primele focare au fost semnalate în zona comunei Sacu, la limită cu județul Timiș.

Pentru a preveni problemele, sătenii respectă unele norme de prevenire. Accesul în zona cocinilor se face doar cu cizme ce se folosesc special doar pentru această activitate. În plus, porcii primesc doar apă fiartă și răcită.

O sursă bună de venit pentru săteni, sunt purceii. O pereche de purcei, cam de două luni, se vând și cu 600 de lei. Iar cum o scroafă fată minimum opt purcei, sătenii se aleg cu ceva bani din creșterea porcilor, potrivit unei emisiuni TV.

Spynews
Prima persoană AUDIATĂ în cazul morții lui Andrei Versace. E un personaj temut în lumea INTERLOPILOR
Bzi.ro
Momentul în care polițiștii din Leeds, Anglia, iau cu forța copiii rromilor! De aici a început tot scandalul – VIDEO
Fanatik.ro
Țeapa luată de o româncă pe litoralul românesc. A făcut rezervare la un hotel care nici nu exista, iar ce a urmat a fost complet neașteptat
Capital.ro
Au intrat banii pe carduri. Statul a efectuat plățile pe 22-23 iulie. Românii să-și verifice contul
Playtech.ro
Se închide circulația pe Autostrada Soarelui! Pe unde să circuli ca să ajungi la mare
DailyBusiness
Ce pensie vei primi dacă ai lucrat 15 ani cu carte de muncă
Adevarul
Argument neobişnuit folosit de o avocată din Italia pentru a salva un urs care a atacat un turist: poate fi relocat în România
Spynews
Andrei Versace, bătut cu lopata de un apropiat! Incidentele violente au avut loc după ce “Regele fițelor” i-ar fi furat mașina
Spynews
În ce oraș din întreaga lume e cel mai bine să trăiești. Se află la 500 km de Timișoara, peisajele sunt de vis, iar ahitectura este unică
Evz.ro
Trucuri pentru o salată perfectă. Pașii pe care puțini îi cunosc
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
FOTO. Fotomodelul de 33 de ani se iubește în secret cu jucătorul mai tânăr cu 11 ani decât ea!
wowbiz.ro
Andrei Versace a sunat la Ambulanță, înainte să fie găsit mort în casă: "A avut niște..."
Cancan.ro
Ultimele ore din viața lui Andrei Versace. Pe cine a sunat înainte de a muri și ce i-a cerut să-i aducă 😲
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Primele declarații făcute de presupusul autor al crimei din Brăila: „Am fost acolo”. Ce spune bărbatul despre vizita făcută Marinei, doctorița ucisă în propriul cabinet
Capital.ro
Adio, maestre! Marele actor s-a dus în ceruri. Era iubit și adorat de toți
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
Cuplu bombă în sportul românesc: Denis Alibec se iubește cu Anca Surdu, o gimnastă campioană europeană și mondială, devenită vedetă TV la Exatlon
stirilekanald.ro
Bombă în cazul morții lui Andrei Versace! Cine era cu el în apartament
substantial.ro
Președintele FRF, Răzvan Burleanu, cere un selecționer român pentru echipa națională
MediaFlux
O ALTĂ DEMISIE în SUA! După BIDEN, a PLECAT și EA
Shtiu.ro
Care este țara europeană cu cei mai mulți țigani? Nu, nu e România!