Porcii de Crăciun se întorc în pieţe, dar va fi greu să fie transformaţi în şorici, caltaboşi şi cârnaţi. Crescătorii nu au voie să le dea resturi şi trebuie să intre în coteţ cu echipament special. DOCUMENTUL fără de care nu se pot vinde

Porcii vor putea fi vânduţi în pieţe şi târguri doar însoţiţi de un aviz semnat de veterinar, care certifică faptul că animalele sunt sănătoase.
Filip Stan
07 nov. 2023, 08:53
Porcii de Crăciun se întorc în pieţe, dar va fi greu să fie transformaţi în şorici, caltaboşi şi cârnaţi. Crescătorii nu au voie să le dea resturi şi trebuie să intre în coteţ cu echipament special. DOCUMENTUL fără de care nu se pot vinde

Porcii de Crăciun autohtoni vor fi greu de găsit în acest an. Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor modifică Ordinul nr. 130/2023, care aprobă Normele specifice de aplicare a Legii nr. 122/2023 (Legea porcului), prin introducerea unei prevederi vizând comercializarea porcilor din gospodărie numai în condiţiile în care un medic veterinar de liberă practică împuternicit de DSVSA judeţene va completa o fişă de examinare clinică, care certifică statusul de sănătate al animalului respectiv, informează ANSVSA.

„Gospodarul dacă respectă regulile pe care autoritatea sanitar veterinară le-a stabilit, respectiv să fie solicitat medicul veterinar ca să facă examenul porcului care face obiectul vânzării, în urma examenlui eliberează un document iar animalul poate fi vândut”, spune Dănuț Păle, vicepreședinte ANSVSA.

Ordinul Autorităţii pentru Siguranţa Alimentelor prevedea că porcii crescuţi în gospodării nu pot fi vânduţi în pieţe – o măsură pentru a opri răspândirea pestei porcine. În plus, prevedea norme speciale.

Porci de Crăciun, la vânzare pe Facebook. Crescătorii și-au pus animalele pe rețelele sociale: ”Ăsta e vietnamez. Nu conţine grăsime, e mai mult pentru fiţe”

Cu sau fără avize, unii români îşi asumă riscuri de dragul fripturii de Crăciun. Potrivit normelor impuse de cei de la ANSVSA în alimentaţia porcilor crescuţi în gospodărie nu trebuie să se regăsească resturi de la mesele oamenilor. Mai mult decât atât, cei care cresc porci în gospodărie trebuie să aibă echipamente speciale cu care intră la aceştia atunci când trebuie să le facă curăţenie sau să îi hrănească.

„În fiecare an găseşte motiv, aşa-s guvernanţii taie la sfârşit când să numărăm nu avem ce număra, rămânem cu punga goală”, spune Constantin Iamandache, crescăto, pentru Observator.

Cu sau fără avize, unii români îşi asumă riscuri de dragul fripturii de Crăciun şi nu cumpără carne doar din locurile autorizate.

30 de focare de pestă porcină sunt acum în ţara noastră. România importă masiv carne de porc – 80% din consum – din Spania, Germania şi Ungaria.

Susţinerea creşterii tradiţionale a porcului în gospodării şi a proprietarilor de porci din mediul rural este o prioritate a Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA). Creşterea, sacrificarea porcilor în gospodăria ţărănească şi comercializarea acestora nu vor fi interzise. ANSVSA transmite românilor că îşi vor putea sacrifica fără probleme porcii înainte de Crăciun, în propriile gospodării. În acest sens, ANSVSA modifică Ordinul nr. 130/2023, care aprobă Normele specifice de aplicare a Legii nr. 122/2023, prin introducerea unei prevederi prin care se pot comercializa porcinele din gospodărie numai în condiţiile în care un medic veterinar de liberă practică împuternicit de DSVSA judeţene va completa o fişă de examinare clinică, care certifică statusul de sănătate al animalului respectiv (care trebuie să fie identificat şi înregistrat în Sistemul Naţional de Identificare şi Înregistrare a Animalelor – SNIIA). Prevederea are în vedere stabilirea stării de sănătate a animalului care urmează a fi comercializat, astfel încât să împiedice mişcarea animalelor care ar putea contribui la răspândirea virusului PPA (pesta porcină africană n.r)„, se menţionează în comunicat.

 

Vânzarea se va face cu adeverință de la medicul veterinar

Florin Barbu a explicat cum vor putea vinde micii crescătorii porci din gospodării. ”Prin legea pe care am adoptat-o în calitate de președinte al Comisiei de Agricultură din Camera Deputaților au fost anumite norme de biosecuritate și pentru persoanele fizice. Sigur, orice mișcare/valorificare de porc de la persoanele fizice se va face sub îndrumarea medicului veterinar, sub eliberarea unei adeverințe. Mai mult de atât, partea de sănătate publică a animalelor este realizată de către medicii concesionari, este gratuit acest serviciu, inclusiv medicamentația și prestările de servicii sunt gratuite în România pentru persoanele fizice”, a mai spus ministrul.

DOCUMENT Scandal uriaş înainte de Crăciun. Românii nu-şi mai pot vinde porcii din gospodării, şedinţă de urgenţă pentru modificarea legii UPDATE
Decizia de modificare a ordinului ANSVSA, luată cu premierul Marcel Ciolacu

Ministrul Agriculturii a mai completat că decizia privind modificarea ordinului emis de ANSVSA a fost luată cu premierul Marcel Ciolacu. ”A fost dat un Ordin 130/2023 de către ANSVSA, ne-am dorit foarte mult, atât eu ca ministru cât și premierul Marcel Ciolacu să luăm această decizie. În dimineața aceasta am convocat toată conducerea, va fi modificat acest ordin și repet: persoanele fizice pot valorifica porcii în perioada sărbătorilor de Crăciun. Iar ordinul rămâne desigur în vigoare și în perioada următoare”, a mai spus ministrul.

Câți bani vor scoate românii din buzunar pentru un kg de carne de porc. E mai scumpă de sărbători

Carnea de porc se scumpește în prag de sărbători. Prețul pe care îl vor plăti românii pentru un kilogram în perioada următoare. Cu două luni înainte de Ignat, prețul cărnii de porc a crescut la sătenii care cresc porci în Banatul Montan.

Dacă anul trecut prețul era între 15 si 20 de lei, pe kilogram, acum, sub 25 de lei nu mai găsești niciunde. Porcul „în viu” este în jur de 15 lei.

Asta în condiția în care prețul de anul trecut nu trecea de 12 lei. Gospodarii cresc porcii singuri în gospodărie, mai ales că în acest an s-a făcut și porumbul, s-au făcut și dovlecii și trifoiul.

Fiind zonă de munte și de deal, cerealele sunt mai puține. Din această cauză, sătenii cumpără grâul, orzul și tărâțele de la sătenii din zona de câmpie.  Unii gospodari cresc porci doar pentru consumul propriu, alții, cresc cu doi, trei în plus, porci pe care-i vor vinde înaintea Crăciunului.

Alții, ca să le fie și mai ușor, își aleg porcul, plătesc un acont, iar restul banilor îi vor da când taie porcul. Oamenii sunt speriați și de apariția cazurilor de pestă porcină în Banatul Montan. Primele focare au fost semnalate în zona comunei Sacu, la limită cu județul Timiș.

Pentru a preveni problemele, sătenii respectă unele norme de prevenire. Accesul în zona cocinilor se face doar cu cizme ce se folosesc special doar pentru această activitate. În plus, porcii primesc doar apă fiartă și răcită.

O sursă bună de venit pentru săteni, sunt purceii. O pereche de purcei, cam de două luni, se vând și cu 600 de lei. Iar cum o scroafă fată minimum opt purcei, sătenii se aleg cu ceva bani din creșterea porcilor, potrivit unei emisiuni TV.

DailyBusiness
Fructul-minune, care scade riscul de infarct cu 32%! Ar putea fi secretul unei inimi sănătoase
Spynews
Dima Trofim revine pe micile ecrane şi se alătură distribuţiei serialului original Iubire cu parfum de lavandă: „De foarte mult timp îmi doream să mă reîntorc la actorie”
Bzi.ro
Cum s-a pozat Dana Budeanu de Crăciun: Vedeta a apărut într-o ipostază extrem de provocatoare! – FOTO
Fanatik.ro
Animalul care a uimit pe toată lumea. Este mai mare când e pui decât când e adult. Îl poți vedea și în România
Capital.ro
Tragedie în lumea filmului. Familia a anunțat vestea în lacrimi: Inimile noastre sunt frânte
Playtech.ro
Ce preparate au mâncat deținuții din închisorile din România în prima zi de Crăciun. Regim special pentru diabetici
DailyBusiness
Dispar bonurile fiscale pentru plata cu cardul. Măsura intră în vigoare de joi, 26 decembrie
Adevarul
Al Jazeera: Rusia ar putea planifica un atac cu „steagul fals” asupra Moldovei
wowbiz.ro
Victor Cornea a plecat chiar în ziua de Crăciun. Reacția Andreei Bălan, după anunțul lui public
Spynews
Ghiță, Amme și George au părăsit ieri competiția Chefi la cuțite. Diseară, echipele gătesc cu ustensile în miniatură. Chef Richard: ”Cum să pregătim 14 farfurii cu jucăriile astea?!”
Spynews
Cum s-au afișat Laura și Mihai, după ce au câștigat sezonul 10 al emisiunii Mireasa. Cum decurge căsnicia lor, după show-ul matrimonial | FOTO
Evz.ro
Adevărul despre Covid-19. Scenariu exploziv cu FBI în prim-plan
Ego.ro
Artista de muzică populară care a înnebunit internetul la 46 de ani! Abia o mai recunoști
Prosport.ro
FOTO. Cea mai frumoasă femeie din lume, dezbrăcată în zăpadă
kanald.ro
Pensiile românilor se indexează de la 1 ianuarie 2025! Cum poți vedea dacă ți se majorează pensia
Cancan.ro
Vești PROASTE pentru românii care petrec Crăciunul pe Valea Prahovei! Anunțul a fost făcut în urmă cu puțin timp
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Dezvăluire bombă despre Călin Georgescu. S-a aflat marele adevăr: Face discret cu ochiul fascismului istoric
StirileBZI
Ce mănâncă europenii de Crăciun. Cele mai neobișnuite tradiții culinare
Prosport.ro
Una dintre cele mai râvnite femei din lume s-a despărțit de iubitul fotbalist. Cine e latino loverul de care s-a îndrăgostit
stirilekanald.ro
Au ars de vii în a doua zi de Crăciun, după ce autoturismul le-a luat foc la impactul cu o cisternă. Autoritățile nu știu, încă, numărul morților
substantial.ro
Serghei Lavrov: Moscova țintește doar obiective militare, nu civile
MediaFlux
RĂSTURNARE după PRĂBUȘIREA AVIONULUI! S-a AFLAT ACUM!
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Solidaritate cu soția lui Petre Daea? „Pentru multe femei, Crăciunul e o luptă cu frica şi cu tăcerea; nimeni nu trebuie să trăiască în teamă” (ANES)