Porcul care se îngrașă într-o zi cât alții într-o săptămână. Carnea lui este o adevărată delicatesă, dar în România au mai rămas doar câteva exemplare. Statul ar putea oferi bani românilor care îl cresc

Porcul pe care tot mai puțini fermieri din România îl cresc și a cărui carne este considerată o adevărată delicatesă. Numărul exemplarelor este într-o continuă scădere.
Alina Costache
10 iun. 2024, 21:27
Porcul care se îngrașă într-o zi cât alții într-o săptămână. Carnea lui este o adevărată delicatesă, dar în România au mai rămas doar câteva exemplare. Statul ar putea oferi bani românilor care îl cresc
Porcul care se îngrașă cu câte o jumătate de kilogram în fiecare zi

Porcul cu o carne delicioasă pe care tot mai puțini fermieri din România aleg să îl crească. Deși nu mulți sunt familiarizați cu acest animal, el poate deveni o adevărată comoară.

Este vorba despre porcii din rasa Negru de Strei, care au ajuns să fie considerați aur la casa omului. Carnea lor este foarte gustoasă, iar cea mai mare cerere se înregistrează peste hotare.

Rasa Negru de Strei a luat naștere în depresiunea Hațeg, de-a lungul râului Strei care îi dă numele. În prezent, această rasă mai numără foarte puține exemplare, dar fermierii au început să își îndrepte mai mult atenția asupra lor.

Citește și: O ieşeancă a fost amendată cu 1.200 de lei pentru porcul din ogradă

Negru de Strei este o rasă autohtonă, iar exemplarele de porci au anumite caracteristici care îi deosebesc de restul. Porcul din această rasă are părul și pielea de culoare neagră.

Porcii din această rasă pot ajunge la maxim 180 de kilograme, iar femelele la 150 de kilograme. Indiferent de gen, corpul lor este robust, iar picioarele lor sunt scurte și puternice.

Porcul care îți bagă bani în buzunar

Fermierii care aleg să crească porci din rasa Negru de Strei o fac din mai multe motive. În primul rând, este o ras mult mai puțin pretențioasă decât alte rase de porci comerciale. În al doile rând, acești porci sunt foarte rezistenți la boli.

Carnea lor este de o calitate superioară, echilibrată în grăsimi și fibre, ceea ce o face perfectă pentru a fi folosită în diferite preparate tradiționale.

Înainte de a fi sacrificați, porcii din rasa Negru de Strei sunt supuși unui program special. Pus la îngrășat, porcul din această rasă crește în greutate cu aproximativ 550 de grame în fiecare zi.

Cu trei luni înainte de sacrificare, fermierii au grijă ca porcii să aibă un regim alimentar special. Mâncarea lor zilnică se bazează pe porumb, ceea ce face ca producția de carne să fie un mixt perfect de grăsimi și fibre.

În prezent, porcii din rasa Negru de Strei se mai găsesc doar în zonele originare de creștere. Deoarece numărul lor este din ce în ce mai mic, fermierii au putea primi subvenții de la stat, la fel cum se întâmplă în cazul crescătorilor de alte rase de porci.

În România, crescătorii de porci din rasele Bazna și Mangalița primesc o subvenție din partea statului. În 2024, subvenția pentru fermieri a crescut considerabil, ajungând de la 1.200 de lei/scroafă/an la 2.000 de lei/scroafă/an.

Citește și: Cinci tipuri de carne pe care să nu le cumperi din supermarket. Sfatul măcelarilor: „Riscul de contaminare este semnificativ mai mare”

Spynews
Prima persoană AUDIATĂ în cazul morții lui Andrei Versace. E un personaj temut în lumea INTERLOPILOR
Bzi.ro
Loredana Groza a făcut furori, în costum de baie! La 54 de ani, vedeta arată senzațional! – FOTO
Fanatik.ro
Pericolul ascuns de pe plaje. Lucrul banal care poate duce la tragedii
Capital.ro
S-au ordonat restricții în România. Decizie în orașe și sate. E permis doar între anumite ore
Playtech.ro
Ce spune Ciprian Marica despre incendiul pornit în incinta academiei sale din Pipera. Fanii nu se așteptau la asta!
DailyBusiness
Armata devine obligatorie în România!
Adevarul
Unul dintre cele mai mari spitale din România în pericol de colaps. Deficitul de personal este de 1.000 de persoane, iar radiologia abia mai funcționează
Spynews
Andrei Versace, bătut cu lopata de un apropiat! Incidentele violente au avut loc după ce “Regele fițelor” i-ar fi furat mașina
Spynews
În ce oraș din întreaga lume e cel mai bine să trăiești. Se află la 500 km de Timișoara, peisajele sunt de vis, iar ahitectura este unică
Evz.ro
Ce pensie alimentară plătește Gabi Bădălău, de fapt. Contre cu Claudia Pătrășcanu
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
FOTO. Sorana Cîrstea, apariție incendiară, într-o rochie verde transparentă, care a lăsat la vedere poate prea mult!
wowbiz.ro
Andrei Versace a sunat la Ambulanță, înainte să fie găsit mort în casă: "A avut niște..."
Cancan.ro
LIDL, prima reacție după ce Sânziana Negru și Ștefan Floroaica au aruncat la gunoi produsele lor
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Nuntă cu final tragic! O șoferiță și-a condus mama spre MOARTE, după ce s-a răsturnat într-o râpă.
Capital.ro
Mașinile interzise pe șosele. Ordinul UE pentru cei care alimentează cu motorină. Când devine lege
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Imagini interzise, de la saună, cu Georgina, iubita lui Cristiano Ronaldo! A intrat într-o pereche de colanți și fanii au reacționat instant
stirilekanald.ro
Doctorița, ucisă în 30 de secunde! Filmul complet al crimei din Brăila
substantial.ro
Poliția strânge noi probe în dosarul „antrenorului de genii” acuzat de viol asupra unui minor
MediaFlux
EUROPA se PREGĂTEȘTE de RĂZBOI cu RUSIA! AVERTISMENT de la granița ROMÂNIEI
Shtiu.ro
Care este țara europeană cu cei mai mulți țigani? Nu, nu e România!