Porcul de Crăciun, împărțit de românii care nu-și permit să cumpere unul întreg: ”E mai convenabil”. Cât a ajuns să coste kilogramul de carne

Porcul de Crăciun a ajuns să fie un lux pentru români. Din cauza prețurilor mari, mulți nu-și mai permit să cumpere un porc întreg pentru masa de sărbători și decid să-l împartă. Astfel, atât animalul, cât și cheltuielile se împart.
Filip Stan
18 dec. 2024, 09:48
Porcul de Crăciun, împărțit de românii care nu-și permit să cumpere unul întreg: ”E mai convenabil”. Cât a ajuns să coste kilogramul de carne
Românii împart porcul de Crăciun

Porcul de Crăciun, împărțit de românii care nu-și permit să cumpere unul întreg. Pentru că prețurile au luat-o razna în ultima perioadă, românii au găsit o soluție ca să se poată bucura de bucatele tradiționale la masa de sărbători.

Porcul de Crăciun, împărțit de români: ”Dacă vrea unul o jumătate, mai caută un om”

Românii care preferă să cumpere porcul direct de la poarta țăranului au găsit o soluție ca să iasă mai ieftin. Pentru că prețurile au crescut, mulți aleg să cumpere animalul împreună cu cineva din familie sau cu prietenii, împărțind astfel atât cheltuielile, cât și carnea.

Proprietarul unei ferme din județul Iași spune că jumătate din porcii vânduți în această perioadă au fost cumpărați de persoane care au împărțit animalul.

„Dacă vrea unul o jumătate, mai caută încă un om, dacă nu îi dau eu pe cineva şi cumpără jumătate sau un sfert. Trei-patru se adună şi iau câte un sfert”, spune un fermier din Iaşi, potrivit observatorneaws.ro. 

Oamenii spun că această soluție este mai convenabilă.

„Împărțim banii jumătate – jumătate. Să îți iei un porc te duce la 20 de milioane. Îl împărțim în jumătate. Îl cumpărăm întreg, se împărt banii în jumătate, la fel și animalul. Este mai convenabil la preț”, spun clienţii.

Ca să-și vândă animalele, fermierii se folosesc și de internet. Rețelele de socializare sunt pline în această perioadă de anunțuri de la cei care au porci de vânzare. Aceștia spun că sunt dispuși să vândă și un sfert sau jumătate de porc.

Românii care au de gând să cumpere porcul gata tăiat și porționat vor plăti mai mulți bani decât cei care și-l tranșează singuri. Kilogramul ajunge în acest caz cel puțin 25 de lei. În supermarketuri, însă, prețul cărnii este și mai mare. De exemplu, un kilogram de ceafă costă 34 de lei, un cotlet dezosat 30 de lei, iar o pulpă de porc 29 de lei.

Sfaturi importante de la ANSVSA pentru cei care cumpără porc de Crăciun

Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) face câteva recomandări importante pentru românii care merg în piețe, târguri sau chiar în gospodăriile țăranilor pentru a cumpăra porcul de Crăciun:

Cumpărați produse din unități autorizate – Doar așa veți avea garanția că produsele au fost controlate și nu prezintă un pericol pentru sănătate.

Solicitați vizita unui medic veterinar înainte de sacrificare –Este foarte important să verificați înainte dacă porcul pe care urmează să-l consumați la masa de Crăciun este bolnav.

Examinarea Trichinella spp. – Este obligatoriu ca porcul să fie examinat pentru Trichinella spp., un parazit care poate afecta sănătatea consumatorilor. Testul este realizat pe probe de la porcul sacrificat și poate costa între 22 și 81 de lei, în funcție de tipul de analiză.

Nu consumați carnea înainte de obținerea rezultatului – Nu trebuie să consumați carnea înainte de a primi rezultatul testului pentru Trichinella spp. Dacă porcul nu trece examenul sanitar, carnea nu trebuie consumată

Foarte important este și modul în care păstrați carnea după ce porcul a fost sacrificat. Aceasta trebuie ținută la temperatura potrivită, ca să evităm alterarea.

Pentru a evita problemele de sănătate, cei de la ANSVSA ne sfătuiesc să evităm să tăiem porcul fără un control sanitar, deoarece carnea obținută poate prezenta riscuri de contaminare, mai ales în cazul în care animalul nu este sănătos sau dacă nu se respectă condițiile de igienă. În cazul în care medicul veterinar identifică o problemă de sănătate la porc, acesta trebuie să fie sacrificat în condiții sigure și nu trebuie consumat.

De asemenea, este interzisă comercializarea cărnii de porc care nu a fost verificată sanitar veterinar, iar sancțiunile pentru încălcarea acestei reguli pot ajunge până la 40.000 de lei.

Citește și Ignat 2024. Lucrul pe care trebuie neapărat să-l facă românii care taie porcul în bătătură. Amenda poate ajunge până la 40.000 lei înainte de Crăciun

Când se taie porcul de Crăciun

În fiecare an, pe data de 20 decembrie, românii sărbătoresc ziua de Ignat. Potrivit tradiției, aceasta este ziua în care oamenii, în special cei din mediul rural sacrifică porcul de Crăciun. Ritualul de tăiere a porcului de Ignat  este unul vechi și datează încă de pe vremea când Dacia a fost cucerită de romani. La acea vreme, tăierea porcului nu era o tradiție, ci o necesitate.

Pe 20 decembrie, în ziua de Ignat, românii sacrifică porcii și pregătesc bucate tradiționale precum toba, răcitura, cârnații, caltaboșii și alte bucate care îți lasă gura apă numai când te gândești la ele.

De Ignat, gospodinele nu spală, nu mătură și nu fac altă treabă în afară de cea care are legătură cu tăiatul porcului.

Potrivit tradiției, porcul nu se sacrifică înainte de ivirea zorilor și nici după apusul soarelui.  Potrivit tradiției, de tăiatul porcului se ocupă bărbatul, iar femeia se ocupă de tranșatul cărnii. Bărbatul face semnul crucii și rostește: „Tatăl nostru. Să-l mâncaţi sănătoşi”.

Citește și Secretul celor mai bune jumări de porc. Trucul gospodinelor de la ţară pentru a le face crocante

DailyBusiness
Guvernul a salvat firmele mari de la taxe suplimentare. Cum au beneficiat aceste companii de „iertarea” statului
Spynews
Lacrimi și durere la despărțirea de Andrei Perneș de la Mireasa. Imagini sfâșietoare de la înmormântare / FOTO
Bzi.ro
Daniela Crudu, de nerecunoscut! Cum a ajuns să arate acum: „E bolnavă?”
Fanatik.ro
Orașul din România care a fost distrus intenționat, dintr-un motiv absurd. Peste 1000 de soldați au fost chemați să ajute la reconstruirea lui
Capital.ro
Călin Georgescu NU ar fi vrut să se afle niciodată. A ieșit la suprafață: Totul e condus de...
Playtech.ro
Ţara în care limba română este cea mai profitabilă. Se oferă salarii de peste 83.000 de euro vorbitorilor
DailyBusiness
Se scumpesc biletele de tren! Cu cât se vor majora tarifele în funcţie de tipul trenului
Adevarul
Fostul consilier parlamentar Avram Gal spune că e esențial ca România să aibă un nou ministru de Externe: „Avem nevoie de diplomație clară și asumată”
wowbiz.ro
Cum a apărut Sabrina, fosta soție a lui Andrei Perneș, la înmormântarea lui?! Imaginile DURERII
Spynews
Ți se rupe sufletul! Tatăl lui Andrei Perneș de la Mireasa, în lacrimi! Nu s-a putut desprinde de sicriu / FOTO
Spynews
Top 10 cele mai sigure țări de vizitat pentru femei. Unde poți călători singură fără probleme
Evz.ro
Breaking News. Papa Francisc, în stare gravă. Vești triste de la Vatican
Ego.ro
Cum arăta Laura Vicol, acum 10 ani. Imaginile au rămas pe internet, deși ea e acum ”alt om”
Prosport.ro
FOTO. Raluca Zenga, absolut spectaculoasă. Cum arată la 5 ani de la divorțul de Walter
kanald.ro
Imagini sfâșietoare de la înmormântarea lui Andrei Perneș! Familia și prietenii sunt îngenunchiați de durere
Cancan.ro
Cum a apărut Sabrina la înmormântarea lui Andrei Perneș, fostul ei soț. E sfâșiată de durere! Nici nu o vei recunoaște
Playsport.ro
INCREDIBIL! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Cine se află în spatele lui Călin Georgescu. Anunțul momentului: Un personaj foarte important, foarte influent
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Serena Williams, în costum de baie. Neverosimil: cât a putut slăbi!
stirilekanald.ro
Nicușor Dan, mesaj pentru Donald Trump și JD Vance. Ce le-ar spune dacă ar fi președintele României: „Trebuie să ne întărim statul”
Starea de sănătate a Papei Francisc s-a înrăutățit: Vaticanul anunță prognostic rezervat
MediaFlux
Reguli pentru cei care STAU la bloc. Se pot da AMENZI de 100.000 de lei
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Ucraina – trei ani de război: de la racheta de tenis la drona militară