Porcul modificat genetic poate fi mâncat „în siguranţă” în SUA

Administraţia pentru Alimente şi Medicamente (FDA) din Statele Unite a aprobat ca porcii modificaţi genetic să fie folosiți în industria alimentară, precum în scop medical, o decizie care a stârnit controverse. În schimb, compania care a modificat genetic aceste animale a anunţat că vrea mai degrabă să folosească organele porcilor în transplanturi umane decât să vândă carne.
Razvan Mihalascu
18 dec. 2020, 10:18
Porcul modificat genetic poate fi mâncat

Săptămâna aceasta, FDA a avizat pentru consum porcul modificat genetic, la cinci ani după ce a aprobat somonul modificat genetic.

Aceşti porci au fost modificaţi genetic în aşa fel încât să fie eliminată alpha-gal, o substanţă care poate provoca reacţii alergice, scrie The Guardian.

Reprezentanţii Administraţiei pentru Alimente şi Medicamente spun că este prima oară când aprobă folosirea unui animal modificat genetic atât în scop alimentar, cât şi medical. Mai mult, aceştia sunt convinşi că mâncarea obţinută din carnea porcilor GalSafe, aşa cum au fost denumite aceste animale modificate genetic, „poate fi consumată în siguranţă de populaţie”.

Citeşte şi: COVID-19 nu a fost creat în laborator şi nici modificat genetic. Serviciile secrete americane încearcă să ia urma virusului

Porcul modificat genetic poate fi mâncat „în siguranţă” în SUA. Dezvoltatorul e însă precaut

De cealaltă parte, un purtător de cuvânt al United Therapeutics Corp, compania care a dezvoltat porcul modificat genetic, a fost mult mai prudent, anunţând că firma nu are de gând să vândă carne în mod direct.

Potrivit acestuia, principalul obiectiv este eliminarea alpha-gal pentru a putea fi realizate transplanturi în cazul pacienţilor care suferă de sindromul alpha-gal.

„Avem în plan să realizăm parteneriate cu producători de carne, însă nu avem de gând ca noi să vindem carne”, a declarat Dewey Steadman, care a adăugat că distribuirea în masă a cărnii nu este posibilă acum deoarece la o fermă pot fi crescuţi doar 1.000 de porci modificaţi genetic.

De cealaltă parte, medicii veterinari spun că realizarea porcilor modificaţi genetic arată cum aceste animale sunt „exploatate sistematic în Statele Unite”. Dr. Walter Sánchez-Suárez este de părere că modificarea genetică este un „instrument complex cu mare potenţial, însă aceste practici ridică probleme etice”.

De carnea provenită de la porcii modificaţi ar putea beneficia persoanele care suferă de sindromul alpha-gal, care ar fi provocat de muşcăturile de căpuşe. Consumul de carne roşie, care conţine alpha-gal, poate declanşa reacţii alergice, de la urticarie la dificultăţi de respiraţie.

În schimb, carnea provenită de la porcii modificaţi genetic nu a fost testată pe persoane care suferă de alergii, avertizează organizaţia non-profit „The US Center for Food Safety”.

Porcul modificat genetic nu poate fi consumat în EU

Oficialii Autorității Europene pentru Siguranța Alimentară (EFSA) au precizat că „animale modificate genetic sau produse alimentare obţinute de la animale modificate genetic nu au fost autorizate pentru a fi plasate pe piaţa din UE”.

Citeşte şi: Ignat 2020: Românii sacrifică în decembrie un milion de porci

 

Spynews
Alex Bodi, adevărul despre triunghiul amoros în care ar fi fost implicat! Ce spune afaceristul despre bărbatul cu care se vehiculează că ar avea conflicte și fosta iubită: "Sunt niște..." / VIDEO
Bzi.ro
Fiica Andreei Esca a făcut furori pe plajă! Alexia Eram a venit să se împace cu Mario Fresh
Fanatik.ro
Locul superb din România în care turiștii n-au voie să intre. E foarte important pentru țara noastră
Capital.ro
Zi de doliu pentru România. Adio, maestre! Maia Morgenstern e devastată
Playtech.ro
WOW ce schimbare. Pugilista Imane Khelif, transformare ȘOCANTĂ după ce s-a machiat
DailyBusiness
Românii pot intra în CAPCANA taloanelor de pensii! La ce să fii FOARTE atent
Adevarul
Prețul unei jumătăți de secol de închisoare. Cât a primit un bărbat pentru că a stat nevinovat după gratii, timp de 48 de ani
Spynews
Bătaie ca-n filme la concertul lui Babasha. Spectatorii şi bodyguarzii s-au încăierat în fața scenei. O polițistă a ajuns la spital / VIDEO
Spynews
La ce intervenție chirurgicală a apelat ispita Eric, de la Insula Iubirii! Și-a făcut o schimbare vizibilă la nivelul feței | FOTO
Evz.ro
Pensionarii lui Ceaușescu. Județele în care se plătesc cele mai mari pensii din țară
Ego.ro
Nu s-au mai putut abține și și-au dat frâu liber sentimentelor, chiar dacă au fost filmați, la Insula Iubirii FOTO
Prosport.ro
FOTO. Una dintre cele mai frumoase femei din lume și-a provocat fanii cu un selfie interzis
wowbiz.ro
Trecutul dureros al Ioanei, tânăra din Suceava care și-a pus capăt zilelor. Ce a suportat ani la rând?
Cancan.ro
Cauza morții regizorului Bogdan Budes. Ce s-ar fi întâmplat cu el, în timpul nopții. Detalii
Playsport.ro
Ea este femeia care poate lua FCSB de la Gigi Becali: "Inteligență debordantă, poate să țină echipa de acum"
kanald.ro
Trupul neînsuflețit al bărbatului care și-a salvat fiica de la înec, în stațiunea Jupiter, a fost găsit. Martorii de pe plajă fac declarații cutremurătoare: „A strigat după ajutor”
Capital.ro
Şoc în România. Se întoarce Băsescu. A decis clar după câțiva ani
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
GALERIE FOTO. Anamaria Prodan, apariție incendiară în costum de baie. Impresara nu are inhibiții la 51 de ani
stirilekanald.ro
Un bilet la Telecabina Bușteni, mai scump decât un zbor la Milano! Ireal cât costă
substantial.ro
Poșta Română distribuie deciziile de recalculare a pensiilor
MediaFlux
A ÎNCEPUT DISTRIBUIREA PENSIILOR MAJORATE! Vine POȘTAȘUL
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...