Săptămâna aceasta, FDA a avizat pentru consum porcul modificat genetic, la cinci ani după ce a aprobat somonul modificat genetic.
Aceşti porci au fost modificaţi genetic în aşa fel încât să fie eliminată alpha-gal, o substanţă care poate provoca reacţii alergice, scrie The Guardian.
Reprezentanţii Administraţiei pentru Alimente şi Medicamente spun că este prima oară când aprobă folosirea unui animal modificat genetic atât în scop alimentar, cât şi medical. Mai mult, aceştia sunt convinşi că mâncarea obţinută din carnea porcilor GalSafe, aşa cum au fost denumite aceste animale modificate genetic, „poate fi consumată în siguranţă de populaţie”.
De cealaltă parte, un purtător de cuvânt al United Therapeutics Corp, compania care a dezvoltat porcul modificat genetic, a fost mult mai prudent, anunţând că firma nu are de gând să vândă carne în mod direct.
Potrivit acestuia, principalul obiectiv este eliminarea alpha-gal pentru a putea fi realizate transplanturi în cazul pacienţilor care suferă de sindromul alpha-gal.
„Avem în plan să realizăm parteneriate cu producători de carne, însă nu avem de gând ca noi să vindem carne”, a declarat Dewey Steadman, care a adăugat că distribuirea în masă a cărnii nu este posibilă acum deoarece la o fermă pot fi crescuţi doar 1.000 de porci modificaţi genetic.
De cealaltă parte, medicii veterinari spun că realizarea porcilor modificaţi genetic arată cum aceste animale sunt „exploatate sistematic în Statele Unite”. Dr. Walter Sánchez-Suárez este de părere că modificarea genetică este un „instrument complex cu mare potenţial, însă aceste practici ridică probleme etice”.
De carnea provenită de la porcii modificaţi ar putea beneficia persoanele care suferă de sindromul alpha-gal, care ar fi provocat de muşcăturile de căpuşe. Consumul de carne roşie, care conţine alpha-gal, poate declanşa reacţii alergice, de la urticarie la dificultăţi de respiraţie.
În schimb, carnea provenită de la porcii modificaţi genetic nu a fost testată pe persoane care suferă de alergii, avertizează organizaţia non-profit „The US Center for Food Safety”.
Oficialii Autorității Europene pentru Siguranța Alimentară (EFSA) au precizat că „animale modificate genetic sau produse alimentare obţinute de la animale modificate genetic nu au fost autorizate pentru a fi plasate pe piaţa din UE”.
Citeşte şi: Ignat 2020: Românii sacrifică în decembrie un milion de porci