Peste 13.000 de porci morţi au fost scoşi din principalul râu din Shanghai, Huangpu (afluent al Fluviului Albastru). Serviciile municipale din Shanghai au colectat 9.460 de purceluşi şi porci adulţi care pluteau în apele râului Huangpu, potrivit cotidianului Shanghai Daily, autorităţile prefecturii vecine Jiaxing (provincia Zhejiang) recuperând la rândul lor 3.601, potrivit agenţiei China Nouă. Originea acestor animale este încă un mister.
Autorităţile chineze au avut parte de o descoperire asemănătoare în urmă cu 12 zile, dar nici atunci nu a putut fi stabilită provenienţa a mii de porci morţi, aruncaţi în râu.
Prefectura locală bănuieşte că porcii morţi şi aruncaţi în apele râului ce traversează capitala economică a Chinei sunt acţiunile fermierilor locali, care „nu cunosc bine legea şi au obiceiuri proaste”, după cum a explicat medicul veterinar Yu Kangzhen, şef în cadrul Ministerului Agriculturii.
Citeşte şi: Aproape 2.000 de porci morţi, găsiţi într-un râu din Shaghai
El a mai spus că responsabilitatea pentru porcii morţi nu le revine numai ţăranilor, ci întregului sistem, deoarece „există carenţe în controlul şi nivelul responsabilităţilor”. Cazul porcilor morţi deversaţi în râul din Shanghai ilustrează faţa sumbră a industriei agroalimentare din China, unde primează randamentul pentru hrănirea populaţiei extrem de numeroase.
Huangpu, râul emblematic din Shanghai, alimentează cu apă 22% din 23 de milioane de locuitori. După ce a analizat probele, Guvernul din Shanghai a afirmat că în ultimele zile rezultatele obţinute sunt „normale”, în pofida scepticismului general.
Ministerul chinez al Agriculturii a trimis o echipă la faţa locului, care pentru moment nu a oferit explicaţii clare privind moartea a mii de porci şi prezenţa lor în apele râului Huangpu.
Poluarea cursurilor de apă, adeseori cu consecinţe grave asupra sănătăţii, este un flagel în China, unde respectul faţă de mediu este adeseori sacrificat pe altarul creşterii economice. Râul este cunoscut la nivel mondial pentru că de-a lungul său de întinde Bund, bulevard din Shanghai unde se află clădiri coloniale în stilul european al anilor ’30. Pe malul său estic se află districtul Pudong, celebru pentru zgârie-norii deveniţi simbolurile creşterii economice chineze.