Anul acesta de Crăciun, crescătorii vor pune la vânzare în jur de 2.000 de porci Mangaliţa şi Bazna, două rase rudimentare, crescute în spaţii semideschise, a căror carne este recunoscută pentru calităţile nutriţionale deosebite-conţine o cantitate ridicată de acizi graşi omega-3 şi antioxidanţi naturali.
Citeşte şi Răbunarea porcului: a ajuns la spital după ce porcul pe care voia sa îl taie l-a muşcat de mână
Preţurile sunt duble faţă de porcul tradiţional, dar fermierii vând pe liste de aşteptare care se creează chiar din octombrie. „Sfârşitul lui noiembrie-începutul lui decembrie. Atunci este piaţa pentru aceşti porci. Se vinde pe liste de aşteptare, pentru că sunt foarte mulţi care ştiu despre calitatea cărnii acestor porci. Preţul este de 12-13 lei kilogramul în viu, iar anul acesta există în jur de 2.000 de capete (spre vânzare n.red) în toată ţara„, a declarat pentru ECONOMICA.NET Alexandru Naghi, directorul tehnic al Staţiunii de Cercetare Dezvoltare Agricolă Turda, locul de unde a renăscut această rasă la care fermierii români renunţaseră după 1989.
Inginerul, care este şi preşedintele Asociaţiei Crescătorilor de Porci Mangaliţa, susţine că „efectivele au crescut cu aproximativ 20% faţă de anul trecut”.