Crăciun 2024 cu tradiţii româneşti, dar cu carnea de porc a străinilor. Astfel, 80% din preparatele tradiţionale vor conţine carne din import.
România produce doar 20% din carnea pe care o consumăm, iar restul vine din import, însă vin la pachet şi cu taxele de transport, distribuţie etc.
România a importat 145.000 de tone de carne de porc, în primele 6 luni din 2024, în valoare de jumătate de miliard de euro pentru a satisface consumul.
Şi cum de Crăciun va fi o cerere mai mare la carnea de porc, cei din industrie se aşteaptă ca pe fondul acestei cereri preţurile să crească cu 15%.
Cel mai mare producător chilian de carne de porc a venit recent în România pentru a încheia noi contracte cu fabricile locale. Procesatorii români preferă să importe de la distanțe mari din cauza prețurilor mai avantajoase.
„Au deschis o nouă piaţă de desfacere a cărnii de porc, în România. Şi au avut succes”, a declarat Julio Bravo, ambasadorul Republicii Chile în România.
Guillermo Garcia, un important producător de carne din Chile, a vizitat recent România și a semnat noi contracte cu fabricile de mezeluri locale.
„Am început să exportăm în România anul trecut. Sperăm să exportăm cantităţi şi mai mari de carne de porc pe piaţa de aici. E o piaţă importantă pentru noi, una dintre cele mai importante din Uniunea Europeană”, a explicat el.
În 2023, 80 de containere cu carne de porc chiliană au ajuns în România. Fiecare container conține aproximativ 24 de tone. Prețul mediu pe kilogram este de 3 euro.
„Sperăm ca, în 2025, să ajungem la 100 de containere cu carne de porc. Carne de porc congelată, la minus 18 grade, o încărcăm în portul Valparaiso din Chile şi timpul de tranzit până aici e de 40 de zile, până ajunge în portul Constanţa”, a mai adăugat Guillermo Garcia.
Dragoș Frumosu, expert în industria alimentară, explică motivul pentru care procesatorii români preferă carnea din Chile: „Vine cu un preţ mai bun. Şi atunci, orice procesator de carne din România, în condiţiile în care primeşte o ofertă mai ieftină, chiar şi cu un leu pe kg, la mii de tone, este evident că face o economie”.
Cumpărătorii români au opinii diverse despre importurile de carne din Chile. Unii sunt îngrijorați de distanța lungă de transport și impactul asupra calității cărnii. Alții consideră că România ar trebui să-și dezvolte propria producție de carne de porc.
În urma pestei porcine, România a ajuns să importe 80% din carnea consumată. Ministerul Agriculturii a anunțat planuri pentru redresarea sectorului porcin.
„O nouă OUG privind dezvoltarea şi salvarea sectorului de porc din România. Vom finanţa, în 2025 şi 2026, 60 de ferme în sectorul de porc. Vom integra reproducţia”, a declarat Florin Barbu, ministrul Agriculturii.
România a importat carne de porc în valoare de peste 500 de milioane de euro în primele șase luni din 2024. Dragoș Frumosu, președinte al Federației Naționale a Sindicatelor din Industria Alimentară, este însă sceptic față de aceste promisiuni.
„Este o glumă politică spusă în timpul campaniei electorale. Nu ai cum într-un an să redresezi sistemul. Nici în 4 ani”, a spus Frumosu.
Importurile de carne de porc ale României în prima jumătate a anului au depășit 500 de milioane de euro, în timp ce exporturile au fost de doar 1,2 milioane de euro. Această diferență semnificativă subliniază dependența țării de importuri și necesitatea unor măsuri eficiente pentru revitalizarea producției interne de carne de porc.
Muşchiuleţul de porc se vinde acum, în pieţe, la 45 de lei kilogramul, pulpa de porc costă între 25 şi 30 de lei, iar cotletul sare uneori de preţul de 30 de lei kilogramul. De pe 15 noiembrie estimările arată că prețurile vor crește accelerat în pieţe.
Seceta a pârjolit peste două milioane de hectare anul acesta, iar cele mai afectate culturi au fost cele de porumb și floarea soarelui, acolo unde producțiile au scăzut cu 30%.
Temperaturile de 40 de grade care au fost în această vară au afectat și culturile de grâu și rapiță, unde 100.000 de hectare au fost distruse în totalitate. Și producția de legume a fost afectată, în special la roșii, ardei și cartofi, iar efectele secetei se vor vedea și la raft.
S-a scumpit tot în jurul nostru
Inflația a fost ținută sus de sectorul serviciilor, unde prețurile au urcat cu peste 7,8%, dar și de seceta prelungită din acest an, care a scumpit alimentele cu 4,72%.
În special legumele au fost aduse la vânzare la prețuri mai mari cu peste 17%. De asemenea, serviciile de îngrijire medicală s-au scumpit cu peste 10%. Chiriile, mesele la restaurant și produsele de igienă sunt și ele printre bunurile sau serviciile care au tras inflația în sus.
Există totuși şi unele ieftiniri timide, la făină, mălai, unt, zahăr și ulei.De asemenea, gazele s-au ieftinit cu 10%, energia electrică cu 3% şi combustibilii cu un procent, mai transmite Institutul Naţional de Statistică.