Palatul Victoria a fost vizitat de sute de oameni, marţi, de Ziua Naţională a României. Curiozitatea celor mai mulţi a vizat sala de sedinţe a Guvernului şi scaunul de premier.
„Este comod, dar se simte și foarte multă responsabilitate„, a spus o doamnă de profesie asistentă, care a încercat fotoliul premierului Dacian Cioloș, scrie Agerpres. Ea a arătat, în schimb, că nu-i cunoaște pe membrii Guvernului.
Fotoliul de premier a fost încercat și de un domn venit de la Brașov special pentru manifestările din București cu ocazia Zilei Naționale. „Stau foarte bine aici și aș vrea ca tot poporul român să stea la fel încă 25 de ani ca să o ducă generațiile tinere și frumoase mai bine”, a spus el. Și tinerii au încercat fotoliul pe care stă șeful Executivului la ședințe. „De astăzi sunt prim-ministrul vostru. Doamnelor și domnilor, dacă am ajuns până aici trebuie să vă gândiți cu atenție la ceea ce vreți să faceți pentru că vreau o schimbare în țară! Vreau să schimbăm lucrurile și vreau să văd că luați atitudine, dacă nu vă convine, veți avea de furcă cu mine!”, a spus Dacian, un student la ASE care a subliniat că nu îl cheamă Cioloș, ci Firca.
Tânărul „premier” a afirmat că lumea trebuie să creadă în schimbare și a susținut că nu-i place termenul de tehnocrați, el considerând că acesta va dispărea la fel de repede cum a apărut.
Și Alexandru, un elev de 17 ani care a încercat scaunul de premier, vrea o schimbare în primul rând în învățământ și pledează pentru alte metode de învățare, motivând că școlile au început „să scoată copii pe bandă rulantă”, iar profesorii încearcă să-și impună punctul de vedere. Tânărul s-a plâns și de sistemul sanitar, precizând că i s-a întâmplat să stea la coadă câteva ore într-un spital deoarece nu erau doctori. „Vreau să vă comportați mai bine cu populația, să dați legi mai bune și încercați să faceți ceva și cu iarna să treacă mai ușor!”, le-a transmis „premierul” Alexandru „miniștrilor”.
Și un tânăr care dorește să devină magistrat le-a transmis „miniștrilor” un mesaj din scaunul de premier. „Vă rog să apărați înainte de toate interesele cetățenilor și nu interesele proprii, iar pentru asta trebuie să luați în calcul nevoia cetățenilor”, a spus tânărul.
Un elev de 12 ani a arătat că este foarte comod să stai în scaunul de premier, alături de oameni pe care îi cunoști. „Foarte bine ar fi să fie toată lumea corectă, ca toată lumea să aibă un viitor în țară”, a spus tânărul, care își dorește notarea cu calificative și profesori mai activi în școli.
Alți vizitatori au spus că își doresc să nu mai existe corupție în țară și să avem o economie dezvoltată.
Guvernul a fost vizitat și de cetățeni străini, care au transmis mesaje de Ziua Națională a României. „Este prima zi în România. Sper să aveți o zi frumoasă și o viață frumoasă aici deoarece sunteți un popor frumos și cu locuri frumoase. (…) Palatul (n.r. Victoria) este foarte frumos”, a spus o tânără din Israel, aflată în vizită în țara noastră împreună cu familia.
„România este o țară foarte frumoasă și chiar îmi place să stau aici. (…) Sunt aici de doi ani. (…) Noi, poporul vietnamez iubim poporul român și în această zi vă dorim sănătate și noroc pentru întregul an”, a spus un student la ASE din Vietnam.
Palatul Victoria este deschis publicului până la ora 16,00. Premierul Dacian Cioloș va fi una dintre gazdele românilor care doresc să viziteze sediul Guvernului.
Vizitatorii pot vedea Sala Muntenia (unde se desfășoară ședințele Guvernului), Sala Dobrogea, Sala Transilvania (unde sunt organizate ceremoniile oficiale), Sala Moldova (unde au loc întâlnirile oficiale ale primului-ministru cu înalți oficiali străini), precum și Centrul de presă.
Întrebat ce părere are despre faptul că scaunul său este cel mai râvnit, Dacian Cioloş a spus: „Simbolic e probabil important scaunul primului ministru, dar pentru mine important este să ne facem treaba fiecare acolo unde suntem. Nu atât funcţia e importantă. Niciun premier nu poate să facă singur prea multe lucruri. E important să se dea o anumită direcţie şi să existe încredere în instituţiile statului.
E firesc ca oamenii să se aştepte la lucrul acesta (n.red. – să nu mai existe corupţie). Schimbarea trebuie să vină şi din interior, din structurile statului, din modul cum statul se raportează faţă de cetăţean, insă, pentru ca să nu mai vorbim de corupţie, e important şi ca atitudinea oamenilor să se schimbe şi să aibă curajul să ramană verticali şi în momente mai grele.
E important să nu ne fie ruşine şi să nu ne fie frică să ne arătăm aşa cum suntem; sunt instituţii mai eficiente, altele mai puţin eficiente, e important să arătăm că nu avem lucruri de ascuns. Transperanţă, onestitate şi apoi încet-incet şi o profesionalizare, o reprofesionalizare acolo unde e cazul, pentru a judeca oamenii pe performanţă Şi să dăm o perspectivă oamenilor din administraţie, pentru a încuraja oameni performanţi care să lucreze pentru stat”.