Porţile de Fier ale Transilvaniei puteau fi traversate cu ajutorul unei mocăniţe care a circulat pe o cale ferată cremalieră până în anul 1978. De atunci, calea ferată a fost abandonată şi a dispărut sub buruieni. De doi ani, însă, vechiul traseu al căii ferate a fost scos la lumină şi integrat în traseul turistic Via Transilvanica.
Pe acolo nu mai circulă trenul, dar poteca este folosită de drumeţi şi biciclişti. Poteca trece pe deasupra Drumului Național 68 Hațeg – Caransebeș. Bornele kilometrice ale fostei căi ferate au fost înlocuite de bornele din andezit, împodobite cu sculpturi, scrie adevarul.ro
Aşadar, turistul care ajunge prin aceste locuri, nu se mai poate plimba cu mocăniţa, dar găseşte, la limita județelor Hunedoara și Caraș Severin, rămășițele haltei Porțile de Fier ale Transilvaniei, locul unde ar fi fost descoperite vestigii ale așezării dacice Tapae.
Unii arheologi au identificat Tapae cu trecătoarea „Porțile de Fier ale Transilvaniei”, aflată în apropiere de Ulpia Traiana Sarmizegetusa, între localitățile Zeicani (Hunedoara) și Bouțari (Caraș -Severin). Trecătoarea dintre Banat și Ardeal este traversată de șoseaua națională Hațeg – Caransebeș.
La începutul secolului al XX-lea, odată cu construcția căii ferate Hațeg (Subcetate) – Caransebeș, aici au fost descoperite vestigii antice. Totuși, unii autori susțin că antica Tapae s-ar fi putut afla și în alte locuri din vestul României.
La Tapae, în anul 87, armata romană condusă de generalul Cornelius Fuscus a fost prinsă într-o ambuscadă și măcelărită de oștile lui Decebal. Generalul roman a fost ucis, iar steagurile și mașinile de luptă ale legiunilor sale au fost capturate de daci și duse în munți.
În anul următor, romanii conduşi de generalul Tettius Iulianus au atacat din nou Dacia şi au fost victorioși la Tapae. Dacii s-au retras în munţi.
Ultima bătălie importantă dintre daci şi romani, purtată la Tapae, a avut loc în anul 101 şi s-a soldat cu înfrângerea dacilor.
Via Transilvanica este o rută turistică populară pentru amatorii de drumeții, lungă de 1.400 de kilometri, care pornește de la Putna, străbate Transilvania şi se încheie la Drobeta – Turnu Severin.