Potrivit miturilor, un mic templu cu coloane greco-romane era construit lângă un perete cu trepte, care duceau către intrarea într-o peşteră, plină de gaze toxice. „Acest loc este atât de plin de vapori, încât abia se mai poate vedea pământul. Orice animal care intră înăuntru moare instantaneu. Am aruncat acolo vrăbiuţe, care şi-au dat sfârşitul imediat şi au căzut”, scria geograful grec Strabon.
O echipă condusă de arheologul italian Francesco D’Andria, profesor de arheologie clasică la Universitatea Salento, a descoperit ruinele acestor porţi mitologice. Experţii au găsit situl prin refacerea rutei unui izvor termal.
Printre ruine, arheologii au descoperit o peşteră cu coloane ionice care aveau inscripţii cu dedicaţii către zeii infernului – Pluton şi Kore.
„Am văzut caracteristicile letale ale peşterii în timpul excavaţiei. Mai multe păsări au murit când s-au apropiat de intrare, fiind ucise instantaneu de dioxidul de carbon care ieşea de acolo„, povesteşte D’Andria, care ar fi descoperit şi mormântul Sf. Filip în Hierapolis, în 2011.
Arheologii au găsit acolo şi ruinele unei piscine şi ale treptelor aflate deasupra peşterii, care se potrivesc descrierilor antice. „Oamenii puteau privi ritualurile sacre de pe aceste trepte, dar nu puteau ajunge în zona intrării. Doar preoţii puteau sta în faţa ei”, spune D’Andria.
Anticul oraş ar fi fost fondat în anul 190 î.Hr. de Eumenes II, regele Pergamonului, şi a fost cucerit în 133 d.Hr. de romani. Astăzi, Pamukkale este vestit pentru terasele albe de travertin, rezultate în urma izvoarelor termale.
Ruinele „Porţilor Iadului” din Hieropolis
Păsările au murit imediat ce au ajuns lângă intrarea în peşteră
Coloanele templului şi scările pe care stăteau oamenii