Planul de amenajare a celor două lacuri bucureştene Tei şi Floreasca prevede construirea a şase porturi pentru vaporaşe turistice, a 12 debarcadere pentru ambarcaţiuni de mici dimensiuni şi a două amfiteatre cu scene plutitoare cu o capacitate de 240 locuri fiecare, care vor găzdui evenimente culturale.
„În zona de intervenţie definită de proiect se creează o structură de primire turistică, având funcţiuni de agrement precum sală polivalentă, amfiteatre, infrastructură şi utilităţi necesare desfăşurării sporturilor nautice. Structura este realizată în scopul de a deveni suport pentru un traseu turistic de-a lungul celor două lacuri, Floreasca şi Tei„, au declarat reprezentanţii Primăriei Capitalei pentru RomaniaTV.net.
De-a lungul circuitului turistic vor fi amenajate:
• piste de biciclete cu o lungime de 4410 m lineari
• un loc de joacă pentru copii cu o suprafaţă de 832 de mp (Lacul Floreasca)
• o sală poli-funcţională cu o suprafaţă de 260 mp şi o capacitate de 360 persoane (Lacul Floreasca)
• 5 platforme pentru activităţi culturale şi de agrement (4 pe Lacul Floreasca şi 1 pe Lacul Tei), care oferă posibilităţi de filmare, fotografierea peisajului albastru şi verde, relaxare)
• 2 amfiteatre pentru activităţi culturale şi de agrement (1 pe Lacul Floreasca şi 1 pe Lacul Tei)
• 3 piscine destinate agrementului (2 în Floreasca şi 1 în Tei)
• 6 porturi turistice (4 în Floreasca şi 2 în Tei)
• 12 debarcadere (8 pe Floreasca şi 4 pe Tei) pentru ambarcaţiuni mici de agrement şi ambarcaţiuni turistice (vaporaşe, bărcuţe, echipamente pentru wind surf şi kite surf, canoe şi hidrobiciclete).
„Traseul porneşte din Lacul Herăstrău, trece prin ecluză în Lacul Floreasca şi ajunge printr-o nouă ecluză în Lacul Tei. Pentru a face navigabilă zona dintre Lacul Herăstrău şi Lacul Tei, acestea vor fi decolmatate, iar malurile din beton vor fi întărite„, au mai spus reprezentanţii Municipalităţii pentru RomaniaTV.net.
În apropierea porturilor turistice şi a debarcaderelor vor fi amenajate case de bilete, toalete şi puncte de salvamar şi prim ajutor. De asemenea, circuitul va avea puncte de in formare pentru turişti, dotate cu reţele wireless.
Potrivit PMB, derularea acestui proiect va conduce la creşterea numărului de turişti şi a duratei sejurului acestora în Capitală.
Lucrările au fost demarate la sfârşitul anului 2014, iar data estimata a finalizarii lucrarilor este de 31.12.2015.
Proiectul costă 87 milioane lei, din care 24 milioane vor proveni din fonduri europene nerambursabile, iar restul banilor vor fi daţi de la bugetul local.