Asistam candva la un fapt deosebit de grav. Niste parinti foarte tineri se amuzau de copilasul lor care avea 4 ani, si pe care il invatasera sa dea diavolului, sa injure. Copilul vorbind gangav, cand injura parea atat de amuzant, incat producea rasete celor care-l ascultau. Cata iresponsabilitate la acei parinti! In loc sa-l invete pe copil a se feri sa pomeneasca numele satanei, deoarece numele satanei este cel mai nociv nume, ei dimpotriva, indirect si involuntar, ii faceau cel mai mare rau copilului. De asemenea am observat acest obicei rau la foarte multi oameni: sa injure, sa dea diavolului orice lucru, sa dea diavolului casa, masa, animalele, copiii, hainele, gospodaria, tot ce le apare in fata. Dand diavolului pe cineva sau ceva, tu ii doresti raul. In loc sa zici sa fie al lui Dumnezeu lucrul respectiv, adica sa aiba parte de Dumnezeu, tu insuti il inchini satanei.
O foarte mare iresponsabilitate exista la cei care injura si pomenesc numele satanei!
Numele diavolului contine cel mai mare rau, o puternica doza de energie negativa, contine raul in sine, contine pe diavol care este izvorul raului. Or, cel care rosteste zilnic numele diavolului nu face altceva decat sa-l cheme pe satana in sufletul, in inima si mintea lui.
Manuscrisul care aruncă în aer creştinismul: Iisus ar fi fost căsătorit şi ar fi avut doi fii
Trebuie sa alegem: ori chemam pe Dumnezeu zilnic prin rugaciune si prin pomenirea Numelui Sau, care este izvorul binelui, binele in sine si pozitivul prin excelenta, ori pe satana cu tot raul lui. Vom da raspuns in ziua Judecatii pentru fiecare cuvant pe care l-am rostit in viata (Matei 12,36). Sa ne ferim in toata viata noastra a spune cuvinte rele si dimpotriva, sa rostim cat mai multe cuvinte ziditoare de suflet dupa cuvantul Sf. Pavel care spune: „Din gura noastra sa nu iasa nici un cuvant rau, ci numai ce este bun, spre zidirea cea de trebuinta, ca sa dea har celor ce asculta” (Efes. 4, 29). Inima noastra trebuie sa devina pamant bun pentru a putea rodi in ea samanta credintei in Dumnezeu.
(Arhim. Ioachim Parvulescu, Sfanta Taina a Spovedaniei pe intelesul tuturor, Manastirea Lainici – Gorj, 1998, Editura Albedo, pp. 66-68)