Pentru că Revolut Bank operează în România în baza paşaportului european de liberă practică, toate conturile sunt supuse autorităţii bancare centrale din Lituania, iar ANAF nu va avea acces imediat la conturile individuale ale clienților Revolut din țara noastră.
„Pe data de 1 iulie, entitățile noastre europene vor fuziona și, ca urmare, toți clienții Revolut Payments UAB vor deveni clienți ai Revolut Bank UAB. De ce are loc fuziunea? De curând, ne-a fost prelungită licența bancară europeană, permițându-ne astfel să oferim servicii de plăți și de acceptare a depozitelor prin intermediul Revolut Bank UAB. Ca să putem continua să le oferim clienților noștri produse noi și interesante, fuzionăm Revolut Payments UAB cu Revolut Bank UAB”, arată un mesaj electronic transmis de Revolut clienţilor săi din România, potrivit Ecomonica.net.
Concret, conturile care țin de Revolut Payments UAB vor fi transferate la Revolut Bank UAB și vor deveni conturi curene. IBAN-ul clientului va rămâne același. „Poți folosi contul curent să faci plăți sau să-ți ții banii, așa ca până acum. Fondurile din contul curent și, dacă e cazul, din contul de tip depozit la vedere (în limita sumei de 100.000 €) vor fi protejate de Schema de garantare a depozitelor(nr: din Lituania). Dacă folosești alte servicii sau produse oferite de Revolut Payments UAB (excluzând asigurarea), acestea vor fi furnizate de Revolut Bank UAB începând de la data de 1 iulie 2022”, arată în continuare informarea Revolut.
Transferul clienţilor şi a IBAN-urilor acestora de la Revolut IFN către Revolut Bank nu va însemna o mare modificare pentru clienţi, din punct de vedere al controlului pe care Fiscul îl poate avea asupra conturilor. Mai exact, Autorităţii Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF) îi va fi în continuare destul de greu să pună poprire pe conturile clienţilor Revolut. ANAF nu va avea acces la conturile individuale ale clienților Revolut Bank. Asta, în primul rând pentru că Revolut Bank este o entitate financiară care nu este rezidentă în România. „ANAF nu va avea acces la contul global deținut de Revolut și implicit la tranzacțiile realizate de Revolut prin acel cont”, spune unul dintre jucătorii din piaţa bancară.
Concluzia este că ANAF poate avea doar indirect informații despre unele tranzactii ale clienților Revolut din România, dar nu la toate, și nu la situația generală a conturilor clienților Revolut din România. În plus, ANAF nu poate pune nicio poprire pe aceste conturi. Dacă însă decizia de poprire este validată de o instanţă din ţara de rezidenţă a Revolut Bank, adică Lituania, ANAF poate pune poprire şi pe conturile din România.
Registrul central electronic pentru conturi de plăți și conturi bancare va conține informații despre datele bancare/plăți ale tuturor firmelor și persoanelor fizice, pentru a face mai ușoară aplicarea acestei legislații privind „spălarea banilor”. În registrul conturilor bancare vor apărea următoarele informații: datele de identificare ale contului și ale clientului titular; datele de identificare ale persoanelor care dețin drept de semnătură pentru conturile deschise sau pretind că acționează în numele clientului; datele de identificare ale beneficiarului real al titularului de cont-client; datele de identificare ale concesionarului casetei de valori.
Ce se întâmplă cu cei care au un plan cu plată
Dacă ai un abonament la un plan Plus, Premium sau Metal, începând cu 1 iulie 2022, acest abonament ți se va oferi de către Revolut Bank UAB.
Aceasta înseamnă și că Revolut Bank UAB va fi titular al poliței de grup pentru asigurarea de călătorie și cu protecție în fiecare zi. ” Pentru a continua să îți oferim cele mai bune servicii, am angajat noua noastră entitate de brokeraj pentru asigurări Revolut Insurance Europe UAB. Din 1 iulie 2022, Revolut Insurance Europe UAB îți va oferi toate informațiile despre asigurarea de călătorie și cu protecție în fiecare zi, precum și răspunsurile la toate întrebările pe care le-ai putea avea în legătură cu acoperirea. Deși asigurarea noastră a suferit aceste modificări structurale, acoperirea ta și termenii aplicabili nu se vor modifica. Nu trebuie să semnezi niciun alt nou document de asigurare și nici să faci vreo modificare a documentelor existente. Nu va trebui să plătești nimic pentru migrarea entității de distribuire a asigurării la Revolut Insurance Europe UAB.”, transmite Revolut clienților.
Revolut este o aplicaţie financiară lansată în 2015, în Marea Britanie, cu servicii de transfer de bani şi schimb valutar. În prezent, peste 18 milioane de clienţi din lume, din care peste 1,7 milioane din România, folosesc serviciile Revolut pentru a realiza peste 150 de milioane de tranzacţii pe lună.
Revolut oferă servicii de plăți, tranzacționare de cripto-monede, conturi de economii și tranzacționare de acțiuni.
Citeşte şi: ANAF, avertisment pentru milioane de români, amenzi încep să curgă din 25 mai