A plouat torenţial în județul Dolj: Segarcea, Valea Stanciului, Bistreț, Bârca, Calopăr, Cerăt, Vârvoru de Jos, Afumați, Goicea, Drănic, Giurgița, Lipovu, Urzicuța, Giubega, Cioroiași, Perișor, Siliștea Crucii, Măceșu de Sus, Sălcuța, Întorsura, Galiciuica, Măceșu de Jos, Cârna, Radovan;
A fost semnalată, de asemenea, şi grindină de dimensiuni mari, vijelie puternică, averse torențiale de peste 25…35 l/mp, frecvente descărcări electrice:
Au urmat mai multe emiteri de CODT ROŞU pentru judeţul Teleorman până după miezul nopţii.
Potrivit unei postări pe site-ul Ministerului Mediului, ministrul Mediului, Tanczos Barna, a convocat duminică o nouă şedinţă extraordinară a Comitetului ministerial pentru situaţii de urgenţă (CMSU), constituit la nivelul MMAP, ca urmare a actualizării avertizărilor hidro-meteo de Cod galben şi Cod portocaliu transmise de Administraţia Naţională de Meteorologie, precum şi de Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor, potrivit unei postări pe site-ul instituţiei.
Nouă ALERTĂ METEO. Urgia se extinde în orele următoare. Anunţul de ultimă oră făcut de meteorologi
”Cod Roșu în anumite zone”
“Din păcate, pericolul nu a trecut, deoarece vârful episodului de vreme rea pe care îl traversează România va avea loc abia în această seară. Vreau să luăm foarte în serios aceste prognoze, precum şi posibilitatea emiterii unor avertizări hidrologice Cod roşu în anumite zone, în această noapte. Formaţiile de intervenţie ale ANAR trebuie să fie în alertă şi specialiştii noştri să informeze permanent ISU şi autorităţile locale cu privire la evoluţia fenomenelor”, a declarat ministrul Tanczos Barna.
Alertă meteo în toată ţara. Furtună puternică în Bucureşti, străzi inundate şi acoperişuri luate de vânt. Anunţul de ultimă oră al directorului ANM
″Începând de ieri dimineaţa, structurile teritoriale ale Administraţiei Naţionale Apele Române monitorizează permanent cursurile de apă, au activat formaţiile de intervenţie, au fost pregătite materialele şi echipamentele din stocurile de apărare şi au fost efectuate manevre de pregolire, în vederea asigurării volumului de atenuare, la mai multe acumulări din zonele afectate. Până în prezent, nu au fost înregistrate depăşiri ale cotelor de apărare pe niciunul dintre cursurile de apă monitorizate”, se spune în postarea MMAP.
Prognoza meteo vara 2022. Directorul ANM, Elena Mateescu: „Va fi o vară a extremelor”. Iunie vine cu temperaturi peste medie, dar şi furtuni puternice
Şedinţă de urgenţă la Prefectura Capitalei: S-a decis instituirea serviciului de permanenţă, pe toată perioada supusă avertizării meteorologice, ca urmare a avertizării Cod Portocaliu de furtună
Prefectura Capitalei anunţă că, în urma avertizării meteorologice emisă de Administraţia Naţională de Meteorologie COD PORTOCALIU, ce vizează instabilitate atmosferică accentuată, vijelii puternice şi ploi abundente în intervalul 29.05.2022 ora 14:00 – 30.05.2022, Prefectul Municipiului Bucureşti a convocat duminică o şedinţă extraordinară a Comitetului Municipiului Bucureşti pentru Situaţii de Urgenţă, una dintre măsurile decise fiind instituirea serviciului de permanenţă, pe toată perioada supusă avertizării meteorologice.
Prefectura Capitalei anunţă, într-un comunicat, că în urma avertizării meteorologice emisă de Administraţia Naţională de Meteorologie COD PORTOCALIU, ce vizează instabilitate atmosferică accentuată, vijelii puternice şi ploi abundente în intervalul 29.05.2022 ora 14:00 – 30.05.2022, Prefectul Municipiului Bucureşti a convocat şedinţa extraordinară a Comitetului Municipiului Bucureşti pentru Situaţii de Urgenţă. În cadrul acesteia au fost aprobate următoarele măsuri:
– instituirea serviciului de permanenţă, pe toată perioada supusă avertizării meteorologice, la sediul instituţiilor cu responsabilităţi şi la cel al unităţilor administrativ teritoriale din Municipiul Bucureşti în vederea monitorizării cu atenţie a evoluţiei fenomenelor meteorologice şi asigurării condiţiilor necesare pentru a se acţiona preventiv;
– activarea, la sediul Centrului Municipal Integrat pentru Situaţii de Urgenţă, Grupa Operativă a Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Dealul Spirii” Bucureşti-Ilfov cu personal propriu, conform procedurilor interne;
– asigurarea fluxului informaţional-decizional şi informarea cu celeritate a Grupei Operative instituită la sediul Centrului Municipal Integrat pentru Situaţii de Urgenţă asupra evoluţiei şi efectelor fenomenelor hidrometeorologice prin transmiterea urgentă a raportului operativ.
Toate aceste măsuri au fost dispuse pentru gestionarea eficientă a situaţiilor de urgenţă de către instituţiile cu atribuţii în gestionarea riscului prognozat şi CLSU, mai spune Prefectura Municipiului Bucureşti.
Zece localităţi din judeţele Argeş, Dâmboviţa, Dolj, Gorj, Ilfov şi Prahova, dar şi Capitala au fost afectate de ploile torenţiale şi vântul puternic din ultimele ore. Bilanţul Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU) arată că echipele de intervenţie au acţionat pentru pentru evacuarea apei din 18 curţi, 6 subsoluri/beciuri, 2 anexe şi de pe 3 străzi şi pentru îndepărtarea şi degajarea a 52 copaci rupţi, 2 stâlpi de iluminat prăbuşiţi. Au fost avariate cinci acoperişuri de imobile şi 31 de autoturisme.
„În contextul manifestării fenomenelor hidrometeorologice prognozate, au fost înregistrate efecte în 10 localităţi din 6 judeţe (AG, DB, DJ, GJ, IF, PH) şi mun. Bucureşti, unde s-a intervenit pentru evacuarea apei din 18 curţi, 6 subsoluri/beciuri, 2 anexe şi de pe 3 străzi. De asemenea, salvatorii au mai acţionat şi pentru îndepărtarea şi degajarea a 52 copaci rupţi, 2 stâlpi de iluminat prăbuşiţi, fiind avariate 5 acoperişuri de imobile şi 31 de autoturisme”, informează IGSU duminică.
În condiţiile în care şi pentru perioada următoare sunt prognozate vijelii puternice, ploi abundente şi instabilitate atmosferică accentuată, autorităţile recomandă populaţiei să cureţe șanțurile și rigolele de scurgere pentru facilitarea evacuării normale a apelor pluviale, să nu traverseze râurile şi să nu se apropie de malurile acestora, iar în condiţii de vânt puternic că evite să se adăpostească în apropierea copacilor, stâlpilor, panourilor publicitare, construcţiilor cu elemente de arhitectură ce pot fi uşor dislocate, precum şi a imobilelor aflate în construcţie.
În plus, se recomandă sistarea activităţilor desfăşurate în teren deschis sau la înălţime, închiderea ferestrelor locuinţei şi altor categorii de construcţii şi să nu fie atinşi stâlpii sau firele căzute la pământ. De la intrarea în vigoare a avertizărilor meteorologice, în judeţele aflate sub avertizarea Cod Portocaliu au fost convocate comitetele judeţene pentru situaţii de urgenţă şi au fost activate grupele operative.
A „nins” cu gheaţă şi Bulgaria
Grindina de mărimea unei nuci a făcut prăpăd pe câmpurile și grădinile din satul Nedelino, lângă Smolyan. Mulți agricultori au semnalat pe reţelele de socializare că nicio legumă sau orice altceva plantat nu a supraviețuit. În Zlatograd, grindina a format un strat gros de 20 cm, a declarat primarul Miroslav Yanchev. Culturile din jurul localităților în care a căzut grindina sunt aproape în întregime distruse. De asemenea, ploaia și grindina au inundat străzile, birourile și unitățile de alimentație publică din Devin.