Deocamdată, Moon planifică o întâlnire cu Kim luna viitoare, iar Trump s-a declarat dispus să discute faţă în faţă cu liderul nord-coreean înainte de sfârşitul lui mai.
„Un summit Coreea de Nord – SUA ar fi in eveniment istoric în sine, după un summit inter-coreean”, a declarat Moon la Casa Albastră, sediul preşedinţiei de la Seul, după o şedinţă de pregătire pentru o eventuală întâlnire a sa cu Kim. „În funcţie de loc, ar putea fi chiar mai dramatic. Şi în funcţie de progres, s-ar putea ajunge la un summit trilateral între Sud, Nord şi Statele Unite”, a spus el. Preşedintele Coreei de Sud consideră că dialogul la nivel înalt trebuie să pună capăt definitiv problemelor nucleare şi legate de pace din peninsula coreeană. Moon afirmă că are „un obiectiv clar şi o viziune” privind înlocuirea armistiţiului încheiat după războiul din Coreea din 1950-1953 cu o pace durabilă, normalizarea relaţiilor dintre Phenian şi Washington, dezvoltarea legăturilor dintre cele două Corei şi cooperarea economică a ambelor cu Statele Unite, potrivit Agerpres.
„Fie că ambele Corei trăiesc împreună sau separat, trebuie să facem în aşa fel încât să prospere împreună şi în pace, fără să intervină sau să îşi facă rău una alteia”, a adăugat preşedintele sud-coreean.
Citeşte şi Vladimir Putin, felicitat cordial de către Kim Jong-Un pentru victoria zdrobitoare în alegeri
Oficialii sud-coreeni iau în considerare, atât pentru dialogul dintre Moon şi Kim, cât şi pentru o eventuală întâlnire trilaterală, satul Panmunjom de la frontiera inter-coreeană.
Activităţile diplomatice intense privind viitorul peninsulei coreene au început în februarie, înainte Jocurile Olimpice de iarnă de la Pyeongchang, reaminteşte Reuters. Kim Jong Un a primit pe 5 martie, la Phenian, o delegaţie sud-coreeană prin care i-a transmis preşedintelui SUA, Donald Trump, disponibilitatea pentru un dialog direct la cel mai înalt nivel, potrivit Agerpres
Cu toate acestea, SUA şi Coreea de Sud îşi vor relua exerciţiile militare comune, amânate pe perioada Jocurilor Olimpice. Perioada de desfăşurare a manevrelor, considerate de Coreea de Nord pregătiri de război, s-ar suprapune cu posibilul summit inter-coreean. Un oficial sud-coreean susţine că Kim Jong Un a înţeles că aliaţii trebuie să îşi continue exerciţiile de rutină, însă Phenianul nu a confirmat această afirmaţie.
Agenţia de presă oficială a Coreei de Nord, KCNA, a transmis miercuri că în legăturile transfrontaliere s-a creat „o atmosferă dramatică pentru reconciliere” şi că există indicii privind o schimbare în relaţiile cu SUA. Evoluţia a avut loc, potrivit unui comentariu al KCNA, „datorită măsurii proactive şi propunerii cu dragoste de pace” făcute de Phenian, nu campaniei lui Trump de a exercita presiuni asupra Coreei de Nord.