Considerat un posibil tratament împotriva COVID-19, clofazimina este un medicament sigur. Acesta poate fi administrat pe cale orală şi are un cost de producţie redus. În aceste condiţii, medicamentul poate fi un candidat potenţial pentru tratarea COVID-19.
Echipa de cercetători este condusă de Sumit Chanda, virusolog la Sanford Burnham Prebys Medical Discovery Institute, La Jolla, California. Oamenii de ştiinţă au analizat eficacitatea clofaziminei, un medicament folosit pentru tratarea leprei, împotriva coronavirusurilor.
Clofazimina poate inhiba replicarea a două dintre ele (SARS-CoV-2 şi MERS-CoV) în culturi celulare umane şi de maimuţă, precum şi în ţesutul pulmonar uman, arată studiul publicat în revista Natura, conform agenţiei EFE, citate de Agerpres.
Clofazimina a fost administrată într-un test pe hamsteri infectaţi cu SARS-CoV-2. Cercetătorii susţin că folosirea acestui medicament împotriva leprei a redus semnificativ numărul particulelor virale descoperite în plămânii animalelor.
De asemenea, atunci când este administrat împreună cu remdesivir, medicamentul clofazimina a acţionat în reducerea replicării virale. O doză mică de remdesivir combinată cu clofazimina a îmbunătăţit semnificativ controlul viral în testul pe hamsteri, notează sursa citată.
Autorii studiului cred că clofazimina ar putea fi un candidat atractiv pentru tratarea SARS-CoV-2, MERS şi posibil de asemenea a altor coronavirusuri, dacă testele clinice vor confirma potenţialul său ca opţiune de tratament.
Citeşte şi: Cum s-a vindecat Nicu Covaci de Covid-19: „Cu un medicament care se extrage din prună”
Favipiravir, medicamentul folosit în tratarea COVID-19, va fi produs în România. Terapia Cluj a început deja probele tehnologice în vederea demarării procesului de producţie pentru Favipiravir. În cazul în care rezultatele vor fi bune, compania va începe să fabrice medicamentul antiviral în România, conform Mediafax.
Compania a produs deja 770.000 de tablete de Favipiravir, care care au beneficiat aproape 10.000 de pacienţi diagnosticaţi cu Covid-19. Oficialii de la Terapie Cluj au anunţat că există o cerere uriaşă pentru Favipiravir. „Totul depinde de ce se va întâmpla dacă începe vaccinarea, care sperăm să fie eficientă. Atunci cererea va scădea, însă în prezent este o cerere uriaşă, cele un million de doze care vor fi livrate din ianuarie au fost solicitate deja de zece spitale”, a explicat Dragoş Damian, CEO-ul Terapia Cluj, în luna decembrie a anului 2020.
Citeşte şi: Medicul Radu Ţincu, despre efectele aspirinei în tratarea coronavirusului. Ce spune despre studiile în curs