Posibilă scurgere radioactivă la o centrală nucleară din China

O firmă franceză a declarat luni că lucrează pentru a rezolva o „problemă” la o centrală nucleară pe care o deține în provincia din sudul Chinei Guangdong, în urma unui raport al mass-mediei SUA cu privire la o posibilă scurgere acolo.
George Russo
14 iun. 2021, 18:26
Posibilă scurgere radioactivă la o centrală nucleară din China

Guvernul SUA evaluează un raport cu privire la unele scurgeri la centrala nucleară Taishan după ce compania franceză, Framatome, a avertizat despre o „iminentă amenințare radiologică”.
Un incident a avut loc la un reactor al centralei nucleare Taishan, situată în sudul Chinei, a confirmat luni compania franceză EDF.

Surse citate de CNN au declarat că este posibil să fie avut loc o scurgere radioactivă, dar conducerea centralei nucleare susţine că situaţia este normală. Mai mult, declară că „echipa noastră lucrează cu experți pentru a evalua situația cu scopul de a propune soluții pentru a putea aborda orice problemă car ear putea apărea”.

Citând o scrisoare de la Framatome către departamentul energetic al SUA, CNN a spus că avertismentul include o acuzație conform căreia autoritatea chineză de siguranță ridică limitele acceptabile pentru radiații în afara instalației, pentru a evita  închiderea acesteia.

Operatorul centralei, grupul de stat China General Nuclear Power Group, a declarat duminică seară că „indicatorii de mediu ai centralei nucleare Taishan sunt normali”.

„EDF a fost informată despre creşterea concentraţiei de anumite gaze rare în circuitul primar al Reactorului numărul 1 al centralei nucleare de la Taishan”, a comunicat compania franceză.

Este vorba de un un reactor nuclear presurizat european (EPR). Centrala atomică de la Taishan, situată în sudul Chinei, este deţinută şi administrată de TNPJVC, un grup cu capital mixt care are active de 70% deţinute de CGN şi de 30% de EDF (Électricité de France).

Centrala nucleară din Taishan a fost prima la nivel mondial care a operat un reactor nuclear EPR de nouă generație

„Prezenţa gazelor rare în circuitul primar este un fenomen cunoscut, studiat şi prevăzut în procedurile de exploatare a reactoarelor”, precizează EDF. Printre aceste „gaze rare” se numără argon, heliu, krypton, neon şi xenon.

Reactoarele EPR au fost considerate ca fiind promițătoare în materie de siguranță și eficiență față de reactoarele convenționale, producând în același timp mai puține deșeuri.

Centralele nucleare au furnizat mai puțin de cinci la sută din necesarul anual de energie electrică al Chinei în 2019, potrivit Administrației Naționale a Energiei, dar se preconizează că această pondere va crește pe măsură ce Beijingul încearcă să devină neutru în carbon până în 2060.

China are 47 de centrale nucleare cu o capacitate totală de producție de 48,75 milioane de kilowați – a treia cea mai mare din lume după Statele Unite și Franța – și a investit miliarde de dolari pentru a-și dezvolta sectorul energetic nuclear.

Luna trecută, președintele rus Vladimir Putin și omologul său chinez Xi Jinping au salutat legăturile strânse între țările lor în timp ce lansau lucrări la centralele nucleare construite de Rusia în China, informează france24.

Citeşte şi: Vladimir Putin nu garantează că Navalnîi va ieşi viu din închisoare. Primul interviu al liderului rus acordat presei americane, după trei ani

Spynews
Marina își trăia zilele cu spaimă, chiar înainte să fie omorâtă. Ce au descoperit autoritățile despre crima care a tulburat liniștea din Brăila
Bzi.ro
Incident cumplit la nunta lui Ianis Hagi! A fost chemată ambulanța
Fanatik.ro
Când începe postul Sfintei Marii 2024. Ce nu e bine să faci până la Adormirea Maicii Domnului
Capital.ro
Ordin UE pentru românii cu cont la bancă. Decizia valabilă din 17 iulie pentru cine transferă bani
Playtech.ro
A suferit CUMPLIT după DIVORȚ! Știi cine e, astăzi, fata din imagine?
DailyBusiness
BNR dă vestea cea mare pentru românii care au împrumut la bancă!
Adevarul
Reacția unui medic legist după ultimul festival de la mare: „Nu reprezintă nimic altceva decât deschiderea către o viață de consumator”
Spynews
”L-am ucis și l-am băgat în troler”. Declarația tulburătoare a criminalului care l-a omorât pe bărbatul găsit fără suflare în geamantan. Cum și-a explicat gestul
Spynews
Decizie dură luată de Oana Roman față de Marius Elisei! I-a deschis proces penal! Vedeta s-a săturat să aștepte ca el să fie tată pentru fiica lui! Exclusiv
Evz.ro
Cei mai bine plătiți angajați de la stat. Și nici nu sunt amenințați de șomaj
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
FOTO. Cum au apărut soția și fiica lui Adrian Ilie la nunta lui Ianis Hagi!
wowbiz.ro
Gigi Becali, implicat într-un accident rutier! Ce se întâmplă în aceste momente cu patronul FCSB?
Cancan.ro
CALVARUL prin care a trecut dentista din Brăila, înainte să moară. Detalii șocante din anchetă. Cum a vrut să se protejeze, dar nu a reușit
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Cum putem reduce temperatura din casă cu două grade, fără a ne folosi de aerul condiționat? Cercetătorii vin cu o soluție inedită
Capital.ro
Se dă ordin în România. Obligatoriu pentru proprietarii de bloc cu centrale termice
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
Cât a mers darul la nunta lui Ianis Hagi. Chiar și invitații „normali” au plătit sume importante
stirilekanald.ro
Calvarul de nedescris prin care a trecut doctorița Marina, înainte să fie găsită moartă în cabinet!
substantial.ro
Patriarhia Română răspunde acuzațiilor privind canonizarea unor clerici cu legături legionare
MediaFlux
Vești bune pentru locatarii de la bloc. Vor plăti mai puțin la întreținere
Shtiu.ro
'60 de grade la București. Cea mai mare arșiță din Europa a fost la noi'